Πίτες

Τάρτα με λιαστές ντομάτες και σπαράγγια

Γιάννης Λουκάκος
3 λεπτά να διαβαστεί
tarta me liastes domates kai sparaggia
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Για τη γέμιση και σύνθεση της τάρτας: Ψήνουμε τη βάση της τάρτας, βάση των οδηγιών που υπάρχουν στην παρασκευή της ζύμης.
  2. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθέτουμε τα σπαράγγια, αλατίζουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Σε μια μπασίνα ομογενοποιούμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τα αυγά, τα δύο είδη τυριού, τις λιαστές ντομάτες, λίγο αλάτι και τα βότανα.
  5. Στρώνουμε το μείγμα με τα σπαράγγια στη βάση κάθε τάρτας και περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C μέχρι να σφίξει η κρέμα, για 10 λεπτά περίπου.
  7. Για τη ζύμη brisée: Στον κάδο του μίξερ με το φτερό αναμιγνύουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  8. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη.
  9. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα προτού τη χρησιμοποιήσουμε.
  10. Αν θέλουμε μπορούμε να την τοποθετήσουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα.
  11. Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτιού ψησίματος και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντάς διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά), μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ περίπου (θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από την ταρτιέρα). Εναλλακτικά μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα με τα δάχτυλά μας.
  12. Σε προετοιμασμένη ταρτιέρα στρώνουμε τη ζύμη, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι.
  13. Περνάμε τον πλάστη πάνω από την ταρτιέρα, ώστε να κοπεί η ζύμη που περισσεύει πάνω από τα πλάγια τοιχώματά της.
  14. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τοποθετήσουμε τη ζύμη στην κατάψυξη για λίγες ώρες ή και να τη διατηρήσουμε για 1 μήνα τουλάχιστον.
  15. Για να προψήσουμε τη ζύμη brisée: Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμά της κατά το ψήσιμο).
  16. Τη ψήνουμε στους 170° C για 15 λεπτά περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και την ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει παντού η ζύμη.
servings
Για 8 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση και τη σύνθεση της τάρτας:

400 γρ. ζύμη brisée (ζύμη για αλμυρή τάρτα)
100 γρ. βούτυρο
120 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
450 γρ. πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
360 γρ. σπαράγγια πράσινα, βρασμένα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
500 γρ. κρέμα γάλακτος
4 κρόκους αυγού
200 γρ. ανθότυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
120 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
120 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
20 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
20 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο
20 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
αλάτι

Για τη ζύμη brisée (ζύμη για αλμυρή τάρτα):

325 γρ. αλεύρι
175 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
1 αυγό
30 γρ. νερό κρύο
3 γρ. αλάτι
3 γρ. ζάχαρη

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
704.8
35%
Λιπαρά
48.5g
69%
Κορεσμένα λιπαρά
20.9g
104%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
1.0g
44%
Φυτικές Ίνες
4.2g
18%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Εύα Σταυρίδη
Εύα Σταυρίδη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η συγκεκριμένη τάρτα αποτελεί ένα γευστικό και συγχρόνως πλήρες γεύμα, καθώς περιέχει σημαντική ποσότητα και από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος.

Υδατάνθρακες, πηγή ενέργειας

Οι υδατάνθρακες προέρχονται από το αλεύρι της ζύμης και από τα λαχανικά της συνταγής, προσδίδοντας ενέργεια για τους ανθρώπινους μύες και τον εγκέφαλο. Οι πρωτεΐνες, όντας μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας, οφείλονται κυρίως στην προσθήκη των δύο τυριών δηλαδή της παρμεζάνας και του ανθότυρου.

Ταυτόχρονα όμως, τα δύο παραπάνω τυριά μαζί με το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος ευθύνονται για την αυξημένη περιεκτικότητα λίπους του εδέσματος, και συγκεκριμένα κορεσμένου (το λεγόμενο «κακό» λίπος).

Οι φυτικές ίνες στη συνταγή

Επιπλέον, η συγκεκριμένη τάρτα περιέχει μέτρια, αλλά σημαντική ποσότητα φυτικών ινών διαθέτοντας το 18% των ημερήσιων αναγκών.

Οι φυτικές ίνες οφείλονται στην ύπαρξη της ποικιλίας λαχανικών και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, την αύξηση του κορεσμού, την μείωση πιθανότητας εμφάνισης διαφόρων ασθενειών και γενικότερα στη βελτίωση της υγείας.

Πόσο πλούσια είναι σε βιταμίνες και μέταλλα;

Εκτός όμως από τα μακροθρεπτικά συστατικά, η συνταγή κάθε άλλο παρά υπολείπεται σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Συγκεκριμένα, η ύπαρξη των δύο τυριών και της κρέμας γάλακτος ενισχύει την περιεκτικότητα του γεύματος σε ασβέστιο και βιταμίνη D, δύο συστατικά απαραίτητα για την υγεία των οστών.

Επιπλέον, η τάρτα περιέχει σημαντικές ποσότητες μαγγανίου (λόγω του αβγού, του μαϊντανού και του πράσου), ενός μετάλλου σημαντικό για την ανάπτυξη του συνδετικού και οστικού ιστού του.

Η αντιοξειδωτική δράση στο πιάτο

Τέλος, το έδεσμα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από την καταστροφή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Έτσι, η βιταμίνη C που περιέχεται στα σπαράγγια, στη λιαστή ντομάτα, στο πράσο και στον μαϊντανό προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το λυκοπένιο της ντομάτας έχει αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση, τα φλαβονοειδή των σπαραγγιών και του μαϊντανού διαθέτουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Το σελήνιο του κρεμμυδιού βοηθάει στη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Και φυσικά τα Ω-3 του κρόκου αυγού είναι γνωστά για τις ποικίλες ευεργετικές ιδιότητές τους για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Συμπερασματικά

Η συγκεκριμένη τάρτα αποτελεί μια ιδιαίτερη επιλογή πλήρους γεύματος, πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά.

Παρ’ όλα αυτά, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε λίπος θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, ειδικά από άτομα που επιδιώκουν την απώλεια βάρους, όπως και λόγω της ύπαρξης των σπαραγγιών θα πρέπει να καταναλώνεται σε ιδιαίτερα μικρές ποσότητες από άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ αίματος.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Εύα Σταυρίδη
Εύα Σταυρίδη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος