Κρέας

Μοσχάρι μπρεζέ με λαχανικά

Γιάννης Λουκάκος
2 λεπτά να διαβαστεί
Μοσχάρι μπρεζέ με λαχανικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Για το μοσχάρι μπρεζέ: Αλατίζουμε τα μοσχαρίσια κομμάτια από όλες τις πλευρές.
  2. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές.
  3. Το κρατάμε σε μιαν άκρη και πετάμε τα λίπη από την κατσαρόλα.
  4. Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καρότο με το κρεμμύδι μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα.
  5. Προσθέτουμε το σέλερι και το σκόρδο και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μυρίσει έντονα το σκόρδο.
  6. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε για 2 λεπτά ακόμα.
  7. Σβήνουμε με το κρασί, φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  8. Προσθέτουμε την ντέμι γκλας, φέρνουμε σε βρασμό και προσθέτουμε το κρέας. Φέρνουμε πάλι σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  9. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και μαγειρεύουμε σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι.
  10. Εναλλακτικά, τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε σκεπασμένο στον φούρνο στους 140°C.
  11. Σουρώνουμε τον ζωμό, πετάμε τα λαχανικά και κρατάμε στην άκρη το κρέας.
  12. Τοποθετούμε τον ζωμό σε μια κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί και να δέσει (ξαφρίζοντας και αφαιρώντας το λίπος κατά τη διάρκεια).
  13. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρέας, τα λαχανικά που έχουμε μαγειρέψει χωριστά και το βούτυρο και μαγειρεύουμε μέχρι να γλασάρει.
  14. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε να χρειάζεται.
  15. Για τα λαχανικά: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το 1/3 του ελαιόλαδου και ιδρώνουμε το καρότο μέχρι να μαλακώσει.
  16. Αλατίζουμε και τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
  17. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τη σελινόριζα και το πράσο.
servings
Για 4 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

Για το μοσχάρι μπρεζέ:

1,2 κιλά μοσχάρι ελιά, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
120 γρ. ελαιόλαδο
250 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρά καρέ
150 γρ. καρότα, κομμένα σε χοντρά καρέ
100 γρ. σέλερι, κομμένο σε χοντρά καρέ
50 γρ. σκόρδο, ολόκληρες σκελίδες
100 γρ. κόκκινο κρασί
30 γρ. πελτέ ντομάτας
850 γρ. σάλτσα ντέμι γκλας ή ζωμό κοτόπουλο
1 φύλλο δάφνη
10 γρ. θυμάρι
60 γρ. βούτυρο
αλάτι

Για τα λαχανικά:

60 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. καρότα, κομμένα σε μέτρια καρέ
200 γρ. σελινόριζα, κομμένη σε μέτρια καρέ
200 γρ. πράσο, κομμένο σε μέτρια καρέ
Αλάτι

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
1157,8
58%
Λιπαρά
79g
113%
Κορεσμένα λιπαρά
19,8g
99%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
2,3g
95%
Φυτικές Ίνες
3,8g
16%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Σταυρούλα Τσατραφίλη
Σταυρούλα Τσατραφίλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Το μοσχάρι μπρεζέ με λαχανικά είναι ένα πολύ νόστιμο και πλούσιο φαγητό, που μπορεί να αποτελέσει γιορτινό ή κυριακάτικο χειμωνιάτικο γεύμα για όλη την οικογένεια, μιας και θέλει αρκετό χρόνο προετοιμασίας.

Ενεργειακή αξία συνταγής

Είναι θερμιδικά πλούσιο, μιας και παρέχει περίπου 1160 θερμίδες ανά μερίδα, ενώ έχει αρκετά λιπαρά και αλάτι, καθιστώντας το ακατάλληλο για άτομα που βρίσκονται σε υποθερμιδική διατροφή για απώλεια βάρους ή για άτομα που χρειάζεται να προσέχουν τη χοληστερίνη ή την πίεσή τους.

Διατροφική αξία

Εντούτοις, είναι πολύ καλή επιλογή για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, μιας και κάθε μερίδα, περιέχει μόλις 18% υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι σύνθετοι και άρα διατηρούν σε καλά επίπεδα τις τιμές του σακχάρου στο αίμα.

Επίσης, είναι ένα πιάτο πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, άρα άμεσα βιοδιαθέσιμες στον οργανισμό και είναι πολύ καλό πιάτο για άτομα που θέλουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα. Το πιάτο αποτελεί καλή πηγή σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β6, Β12), καθιστώντας το καλή επιλογή για άτομα με αναιμία, αλλά και άτομα 3ης ηλικίας.

Τα λαχανικά που περιέχονται σε αυτή τη συνταγή απογειώνουν το πιάτο σε γεύση και του προσδίδουν εξαιρετικές ιδιότητες.

Σελινόριζα

Η σελινόριζα, όπως και τα καρότα, περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως η φαλκαρινόλη, που φαίνεται ότι έχουν αντικαρκινική δράση.

Καρότα

Τα καρότα επίσης είναι πλούσια σε β-καροτένιο, που ενισχύει το ανοσοποιητικό, την καλή όραση και το δέρμα.

Σέλερι

Το σέλερι αποτελεί ένα λειτουργικό τρόφιμο, του οποίου τα φύλλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως η ζεαξανθίνη, η λουτεΐνη και το β-καροτένιο, με αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσοπροστατευτικές ιδιότητες. Περιέχει επίσης πολλές βιταμίνες, όπως φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και βιταμίνη C, που είναι αναγκαίες για έναν καλό μεταβολισμό και ακόμα καλύτερη υγεία.

Σκόρδο και πράσο

Το σκόρδο και το πράσο θεωρούνται ισχυρά αντιοξειδωτικά και περιέχουν αλλισίνη, που εργαστηριακά έχει φανεί να έχει υποχοληστερολαιμική δράση. Mετριάζει τη δυσκαμψία των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, εμποδίζοντας τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων.

Κάποιες μελέτες του προσδίδουν και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης, έχει αντιμικροβιακή, αντιική και αντιμυκητιακή δράση. Είναι επίσης πλούσιο σε σελήνιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη C.

Αν καταφέρετε να κρατήσετε τα υγρά από το φαγητό σας μέσα στο πιάτο ή ακόμα καλύτερα να μαγειρέψετε τα λαχανικά στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, εξασφαλίζετε την καλύτερη θρεπτική τους απόδοση.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Σταυρούλα Τσατραφίλη
Σταυρούλα Τσατραφίλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Σταυρούλα Τσατραφίλη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (MSc). Παράλληλα είναι και Αισθητικός - Κοσμητολόγος. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο Ινστιτούτο και γραφείο της στη Μυτιλήνη και είναι επιστημονική συντάκτρια του medNutrition.