Κέικ

Εθιστικό κέικ σοκολάτα

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
Nearly all of the Big Apple's restaurants are earning an 'A' in food safety, the city's health department happily reports.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Στο μίξερ χτυπάμε με το σύρμα σε υψηλή ταχύτητα το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, περιμένοντας να ομογενοποιηθεί το μείγμα προτού προσθέσουμε το επόμενο.
  3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα.
  4. Σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα και τον πάτο του κάδου με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
  5. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά, περιμένοντας πάλι να ομογενοποιηθεί το μείγμα προτού προσθέσουμε την επόμενη δόση.
  6. Τοποθετούμε σε προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C.
  7. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βυθίσουμε ένα μικρό μαχαίρι στο εσωτερικό του και αυτό βγει σχεδόν στεγνό, με λίγη υγρασία. Βγάζουμε από τον φούρνο και, αφού το αφήσουμε να κρυώσει λίγο, το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
servings
Για 10 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

Για το κεικ σοκολάτας:
250 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 70%, λιωμένη, σε θερμοκρασία σώματος
70 γρ. αλεύρι
βούτυρο για την προετοιμασία της φόρμας
κακάο για την προετοιμασία της φόρμας

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
473.8
24%
Λιπαρά
33.6g
48%
Κορεσμένα λιπαρά
11.8g
59%
Σάκχαρα
10.9g
12%
Νάτριο
0g
0%
Φυτικές Ίνες
3.6g
15%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Μιχάλης Κάβδας
Μιχάλης Κάβδας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Αρκετά γευστική επιλογή αλλά και τολμηρή για ένα άτομο που προσέχει τη διατροφή του. Με 315 kcal ανά μερίδα, μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση για το πρωινό σας, μαζί με τον καφέ, το τσάι ή τον χυμό σας.

Συνταγή πλούσια σε φυτικές ίνες

Ένα από τα συστατικά που κυριαρχούν στη συνταγή είναι η μαργαρίνη με βούτυρο. Αποφεύγοντας να βάλεις όλη την ποσότητα σε βούτυρο κερδίζεις φυσικά πού αλλού (;), σε φυτικά λιπαρά! Τα φυτικά λιπαρά είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση αντί του βουτύρου, καθώς αποτελούν απαραίτητο στοιχείο στη διατροφή, πάντα σε σωστή ποσότητα.

Μην ξεχνάτε πως και ο καρπός του κακαόδεντρου περιέχει φυτικά λιπαρά!

Συνδύασε το κέικ στα πλαίσια υγιεινής διατροφής

Επειδή όμως στη συγκεκριμένη συνταγή υπάρχει πληθώρα λιπαρών, η πρότασή μου για να μπορείς, χωρίς τύψεις να καταναλώσεις αυτό το νοστιμότατο κέικ είναι να βάλεις τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή σου, κάνοντας μια βόλτα με το ποδήλατο ή με γρήγορο περπάτημα 60-90 λεπτά!

Η βόλτα αυτή, ειδικά όταν αποτελεί καθημερινή συνήθεια, θα σε βοηθήσει να μειώσεις την «κακή» χοληστερόλη σου και να ανεβάσεις την «καλή»!

Πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Ουδέν κακό αμιγές καλού έλεγαν οι πρόγονοί μας όμως! Το εθιστικό αυτό κέικ σοκολάτας έχει αρκετή ποσότητα σε βιταμίνη Α και σε φώσφορο.

Η βιταμίνη Α συμβάλλει ευεργετικά στην όραση και δρα αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας τον οργανισμό, ενώ ο φώσφορος αποτελεί σημαντικό δομικό συστατικό των οστών, των δοντιών αλλά και των κυττάρων. Στο κέικ περιέχονται σε μικρή ποσότητα και άλλες βιταμίνες Β2, Β3 και ιχνοστοιχεία:

  • Κάλιο
  • Νάτριο
  • Μαγνήσιο
  • Σίδηρος
  • Ψευδάργυρος

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή που μας καλύπτει σε θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι και γευστική, πάντα σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα. Δοκιμάστε λοιπόν αυτό το εθιστικό κέικ σοκολάτας και περιμένω τη γνώμη σας.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Μιχάλης Κάβδας
Μιχάλης Κάβδας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος