Γλυκά

Κρεμ μπρουλέ καραμέλα

Γιάννης Λουκάκος
2 λεπτά να διαβαστεί
Nearly all of the Big Apple's restaurants are earning an 'A' in food safety, the city's health department happily reports.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προετοιμασία

  1. Για την κρεμ μπρουλέ:Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα.
  2. Σε άλλη κατσαρόλα τοποθετούμε 70 γρ. από τη ζάχαρη και το νερό και φέρνουμε σε βρασμό.
  3. Μόλις το σιρόπι αρχίσει να παίρνει έντονο χρώμα και να γίνεται καραμέλα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε προσεκτικά το μείγμα της κρέμας.
  4. Ανακατεύουμε και επαναφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη.
  6. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό μείγμα της κρέμας μέσα στο μείγμα του αυγού, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα, για να αποφύγουμε το μαγείρεμα του αυγού.
  7. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
  8. Σουρώνουμε το μείγμα σε σήτα και μοιράζουμε σε πυρίμαχα σκεύη.
  9. Τοποθετούμε τα σκεύη σε ένα ταψί και προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση των σκευών.
  10. Ψήνουμε στους 150C για 40-50 λεπτά (μέχρι να αποκτήσει υφή ζελέ από πάνω και η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει στους 70C) και, αφού αφήσουμε να κρυώσουν λίγο, τοποθετούμε στο ψυγείο ώστε να κρυώσουν εντελώς και να πήξουν.
  11. Για το κάψιμο της κρέμας: Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της κρέμας ομοιόμορφα με ζάχαρη δημιουργώντας έτσι μια λεπτή κρούστα.
  12. Με το φλόγιστρο καίμε τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σκούρα καραμέλα.
  13. Περιμένουμε για 2 λεπτά πριν σερβίρουμε, ώστε να στερεοποιηθεί η καραμέλα και να δημιουργηθεί μια τραγανή κρούστα.
servings
Για 6 κρεμ μπρουλε
cook
ΥΛΙΚΑ

Για την κρεμ μπρουλέ

100 γρ. ζάχαρη μαύρη
30 γρ. νερό
225 γρ. κρέμα γάλακτος light
225 γρ. γάλα ημιαποβουτυρωμένο
110 γρ. κρόκους αυγών
7 γρ. αλάτι

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
208.5
10%
Λιπαρά
12g
17%
Κορεσμένα λιπαρά
2.2g
11%
Σάκχαρα
19.8g
9%
Νάτριο
0.5g
20%
Φυτικές Ίνες
0g
0%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Ειρήνη Κύρα
Ειρήνη Κύρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Πάντα πίστευα ότι το να φτιάξει κανείς γλυκό είναι δύσκολο, όμως εδώ τα βήματα είναι ξεκάθαρα και απλά. Όσο και αν λατρεύουμε ήδη τα γλυκά, νομίζω όταν τα φτιάχνουμε μόνοι μας (και τα πετυχαίνουμε!) τότε, το απολαμβάνουμε λίγο παραπάνω!

Ενεργειακή αξία του γλυκού

Λίγα λοιπόν, τα συστατικά για την κρεμ μπρουλέ, με κυρίαρχο το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Επιλέγοντας μάλιστα τη light εκδοχή τους, θα έχετε ένα αποτέλεσμα μόλις 208 θερμίδων, που είναι μία πολύ καλή επιλογή για γλυκό.

Σκεφτείτε ότι με μία μερίδα από αυτό το γλυκό καλύπτετε το 10% των ημερήσιων αναγκών σας σε ενέργεια, αφήνοντας αρκετό περιθώριο να καταναλώσετε κανονικά τα βασικά σας γεύματα και τελικά να διατηρήσετε το βάρος σας.

Αν παρ'όλα αυτά σας ενδιαφέρει το γλυκό να μην σας στοιχίσει αρκετά στο θερμιδικό ισοζύγιο, δεν έχετε παρά να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα κολυμπώντας για 40 λεπτά ή χορεύοντας σε χαλαρό ρυθμό για μία ώρα!

Γλιτώστε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά

Επιλέγοντας, ωστόσο ημιαποβουτυρωμένο γάλα και κρέμα γάλακτος, δεν γλιτώνετε μόνο θερμίδες, αλλά και «κακά» - κορεσμένα λιπαρά! Πρόκειται για τα ζωικής προέλευσης λιπαρά που έχουν ενοχοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και όχι μόνο! Από την άλλη πλευρά, η κρεμ μπρουλέ είναι ένα γλυκό που συγκεντρώνει πολλά θρεπτικά στοιχεία του γάλακτος.

Πλούσιο γλυκό σε βιταμίνες

Πιο συγκεκριμένα, δίνει 7πλάσια ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεται κανείς καθημερινά, αλλά και αρκετή ποσότητα ασβεστίου για γερά κόκκαλα! Πολλές από τις υπόλοιπες βιταμίνες που προσφέρει η πρότασή μας (βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α) οφείλονται στον κρόκο του αυγού- που συνιστά έναν θρεπτικό θησαυρό.

Πηγή πρωτεΐνης

Πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, η κρεμ μπρουλέ όπως και το παγωτό θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική επιλογή ακόμη αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να μασήσετε καλά (π.χ. αν έχετε βγάλει το φρονιμίτη σας).

Αν έχετε υπέρταση, δώστε προσοχή

Για σας που έχετε υπέρταση, καλό είναι να μην αγνοείτε ότι η ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείται στη συνταγή του γλυκού καλύπτει το 30% της ποσότητας που συστήνει ο διαιτολόγος. Για εσάς, μια καλή λύση είναι να δοκιμάσετε τη συνταγή με λιγότερη ποσότητα αλατιού και να μας πείτε αν βγαίνει.

Απολαύστε λοιπόν, μια δροσιστική επιλογή γλυκού χαμηλών σε λιπαρά και μέτριων θερμίδων είτε για να κλείσετε ένα γεύμα σας είτε σαν σνακ.

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Ειρήνη Κύρα
Ειρήνη Κύρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Eιρήνη Κύρα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην παχυσαρκία και στη διαχείριση του βάρους. Τον περισσότερο επαγγελματικό της χρόνο καταλαμβάνουν οι διαιτολογικές της συνεδρίες στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Νέο Κόσμο, βοηθώντας εξατομικευμένα κάποιον να βελτιώσει τη διατροφή και το βάρος του.