Κρέας

Χοιρινό κόντρα ψητό με σάλτσα από τους χυμούς του

Γιάννης Λουκάκος
1 λεπτό να διαβαστεί
Χοιρινό κόντρα ψητό με σάλτσα από τους χυμούς του
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο, το δενδρολίβανο και το μισό ελαιόλαδο.
  2. Αλείφουμε το χοιρινό από όλες τις πλευρές με το μείγμα του ελαιόλαδου και το μαρινάρουμε για 12 ώρες στο ψυγείο.
  3. Σκουπίζουμε τη μαρινάδα από το χοιρινό, το αλατίζουμε καλά και το αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  4. Τοποθετούμε σε ένα ταψί τα λαχανικά, πάνω τους ακουμπάμε το κρέας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC, μέχρι το χοιρινό να έχει εσωτερική θερμοκρασία 65οC, περίπου για 1 ώρα.
  5. Αποσύρουμε το χοιρινό από το ταψί και το διατηρούμε ζεστό.
  6. Διατηρούμε χωριστά τα λαχανικά και τους ζωμούς που μπορεί να έχει αποβάλει το κρέας.
  7. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον πελτέ ντομάτας μέχρι να αρχίσει να μυρίζει, για 1-2 λεπτά περίπου, προσθέτουμε τα λαχανικά από το ψήσιμο του χοιρινού και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά
  8. Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το κρασί να συμπυκνωθεί κατά το ήμισυ.
  9. Προσθέτουμε τον ζωμό, τους χυμούς που έχει αποβάλει το χοιρινό, το θυμάρι και το φύλλο δάφνης και σιγομαγειρεύουμε μέχρι ο ζωμός να συμπυκνωθεί κατά τα ¾ περίπου.
  10. Περνάμε τη σάλτσα από ψιλή σήτα, προσθέτουμε τη μαργαρίνη, αλατίζουμε και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί.
  11. Κόβουμε το χοιρινό σε φέτες και σερβίρουμε περιχύνοντας με τη σάλτσα.
servings
Για 6 μερίδες
cook
ΥΛΙΚΑ

1 κιλό χοιρινό κόντρα, ολόκληρο με κόκαλο
10 γρ. σκόρδο, πολτοποιημένο
8 γρ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
60 γρ. ελαιόλαδο
1-2 κρεμμύδια, κομμένα στη μέση
1-2 καρότα, κομμένα στη μέση κατά μήκος
100 γρ. σέλερι, κομμένο σε κομμάτια μήκους 5 εκ.
20 γρ. πελτέ ντομάτας
100 γρ. κρασί λευκό
500 γρ. ζωμό κοτόπουλο
10 γρ. θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
30 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
αλάτι
λίγο ελαιόλαδο για τη σάλτσα

Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
689,7
34%
Λιπαρά
40g
57%
Κορεσμένα λιπαρά
2,8g
14%
Σάκχαρα
0,8g
1%
Νάτριο
0,2g
10%
Φυτικές Ίνες
2,3g
10%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Θάλεια Καρδάτου
Θάλεια Καρδάτου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί ένα πλούσιο γεύμα, καθώς υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνη και μάλιστα πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο

Ταυτόχρονα όμως είναι και πολύ πλούσιο σε ενέργεια, αφού μια μερίδα του προσδίδει το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης ενός ενήλικα. Το υψηλό θερμιδικό φορτίο του πιάτου οφείλεται στα λιπαρά του, τα οποία μπορούν να μετριαστούν χρησιμοποιώντας μικρότερη ποσότητα ελαιολάδου και μαργαρίνης.

Πώς να μειωθούν τα κορεσμένα λιπαρά;

Ακόμα, αν χρησιμοποιήσετε φυτική μαργαρίνη, αντί μαργαρίνης με βούτυρο θα μειωθούν και τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών του πιάτου.

Πόσο πλούσιο σε βιταμίνες είναι το πιάτο;

Επιπλέον, το συγκεκριμένο πιάτο παρέχει σημαντική ποσότητα σιδήρου, ο οποίος με την παρουσία της βιταμίνης C καθίσταται άμεσα απορροφήσιμος από τον ανθρώπινο οργανισμό. Εκτός αυτών, το πιάτο υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη Α και προσδίδει σημαντικά ποσοστά των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Αντιοξειδωτική δράση

Το κρεμμύδι, το θυμάρι, η δάφνη είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση, οπότε συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών του οργανισμού.

Είναι ολοφάνερο ότι το πιάτο αυτό είναι μια πλήρης συνταγή από διατροφικής άποψης, ωστόσο αποτελεί ένα «βαρύ» θερμιδικά γεύμα. Καλό είναι λοιπόν, εκτός από τη μείωση των λιπαρών όπως αναφέρθηκε παραπάνω, να καταναλώνεται μικρότερη ποσότητα από τη μερίδα που συστήνεται και φυσικά σε όχι μεγάλη συχνότητα.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ένα πιάτο μικρότερο των 25 cm, το λιγότερο φαγητό μοιάζει περισσότερο!

Γιάννης Λουκάκος
Γιάννης Λουκάκος Σεφ

O Γιάννης Λουκάκος είναι διάσημος, βραβευμένος chef, με πολυετή τηλεοπτική παρουσία ('Master Chef', 'Junior Master Chef', 'Dr Cook'), το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι («Ψωμί και αλάτι»), αλλά και τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής (TheSeminarProject). Από το καλοκαίρι του 2014 έχει την επιμέλεια λειτουργίας και του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο.

Έχει γράψει δύο βιβλία μαγειρικής, το «Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook» (βραβείο Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς), και το «Chef από την αρχή», που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.

Θάλεια Καρδάτου
Θάλεια Καρδάτου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.