Καφές, ο καθημερινός μας σύμμαχος

16 Οκτωβρίου 2015
29940 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί

landing page kafes 2

 

Είμαι από τους παραδοσιακούς τύπους: Το απογευματάκι είναι πάντα συνυφασμένο με ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ! Από την εποχή που ήμουν μικρή και έψαχνα να ξεκλέψω μια «βούτα» μουστοκούλουρου στον καφέ της γιαγιάς μου. Άλλωστε, για εμάς τους Έλληνες, η κατανάλωση καφέ είναι συνυφασμένη με την κουλτούρα μας.

Γενιές και γενιές έχουν μεγαλώσει με το άρωμα από το ψήσιμο του ελληνικού καφέ, όμως και το μοναδικό άρωμα του στιγμιαίου καφέ, που αναδύεται όταν το ζεστό νερό πέφτει από τον βραστήρα και τον συναντάει μέσα στην κούπα; Ο στιγμιαίος καφές συντροφεύει ιδανικά τα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα απογεύματα, ενώ τα πρωινά είναι το όχημά μας για να "ανοίξει το μάτι μας" και μια ακόμη απαιτητική ημέρα να ξεκινήσει. Πόσες φορές δεν έχω αναζητήσει κι εγώ την ενέργεια που έδινε ο φραπέ στα ατελείωτα διαβάσματα και τις εξεταστικές ή στις φορτωμένες μέρες εργασίας!

Για τους Έλληνες, ο καφές είναι παράδοση και μέσο επικοινωνίας. Από τις νοικοκυρές, σύγχρονες και μη, που θα ξεκλέψουν λίγο χρόνο για να πουν τα νέα τους με τη γειτόνισσα συνοδεία ενός καλοχτυπημένου ζεστού στιγμιαίου, τους μεσήλικες που θα συναντηθούν στο καφενείο για να σχολιάσουν την επικαιρότητα πίνοντας ελληνικό, αλλά και τους νεότερους, εργαζόμενους και μη, που προτιμούν τον φραπέ, η κατανάλωση του καφέ είναι μια μορφή έκφρασης, ένας τρόπος ανταλλαγής ιδεών, μία μορφή κοινωνικής εκδήλωσης, μέρος της καθημερινότητάς τους. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην κρύα εκδοχή του (φραπέ), ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ευρεσιτεχνία των Ελλήνων που δύσκολα θα απολαύσετε σε κάποια άλλη χώρα!

Φτιάξαμε λοιπόν αυτή την εφημερίδα αφιέρωμα για εσάς με περιεχόμενο όλα αυτά που χαρακτηρίζουν τον καφέ, την λειτουργία του και τα ποικίλα οφέλη του.

Καλή ανάγνωση!

katerina vamvouka diaitologos diatrofologos

Bάμβουκα Κατερίνα,

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

download button Κατεβάστε το πιο πρόσφατο PDF reader εδώ.