Συνέδρια

Εντερικός μικροβιόκοσμος: Απάντηση σε διάφορες παθήσεις;

της Όλγας Δέδε
26 Φεβρουαρίου 2016
13068 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
peptiko systima

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα μικρόβια του εντερικού αυλού φαίνεται να είναι απάντηση σε πολλές παθήσεις σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν. Τα αποτελέσματα των ερευνών παρουσιάστηκαν στο 13ο Πανελλήνιο Συνεδρίο Διατροφής και Διαιτολογίας και 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής που διοργανώθηκαν στο "Θέατρον" Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" στις 27-29 Νοέμβρη. Δύο απο τις ομιλίτριες μίλησαν στο medNutrition.

Ευδοκία Μήτσου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Απο σύγχρονες μελέτες φάνηκε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εντερικού μικροβιόκοσμου και των μεταβολικών νοσημάτων όπως η παχυσαρκία. Στα παχύσαρκα άτομα υπάρχει δυσβίωση των εντερικών μικροβίων και αυτο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές ή λάθος αίσθημα κορεσμού. Οι έρευνες επικεντρώνονται στην αξιοποίηση του εντερικού μικροβιόκοσμου σαν λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας και των υπόλοιπων μεταβολικών νοσημάτων. Παρακάτω θα παρακολουθήσετε τη συνέντευξή της Ευδοκίας Μήτσου στο medNutrition:

Αδαμαντίνη Κυριακού, Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας

Κάποια συστατικά του μικροβιακού κυττάρου απο τον εντερικό μικροβιόκοσμο παίρνουν μέρος στη διαδικασία της αθηρογένεσης. Στην αθηρομαρτική πλάκα υπάρχουν μικροοργανισμοί που σχετίζονται με το έντερο και απο έρευνες φάνηκε ότι όσοι πάσχουν απο καρδιακές παθήσεις έχουν διαφορετικό μικροβιόκοσμο απο υγιή άτομα. Το θέμα των ερευνων είναι αν μπορεί αυτή η σχέση να βοηθήσει προληπτικά ή ακόμα και θεραπευτικά απέναντι στην αθηρωματική πλάκα. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο video που ακολουθεί:

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος