Blog

Η Διαλειμματική Νηστεία μπορεί να σε σκοτώσει; Ισχύουν αυτοί οι ισχυρισμοί; Που βασίζονται;

22 Μαρτίου 2024
4317 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
dialleimatiki nisteia kardiaggeiaka

Photo source: www.canva.com

Χρόνια τώρα η Διαλειμματική Νηστεία κερδίζει την εμπιστοσύνη πολλών επιστημόνων υγείας με όλο και περισσότερες έρευνες να δείχνουν τα οφέλη που φέρει η ίδια στην υγεία. Κι όμως, η Διαλειμματική Νηστεία σε μια προκαταρκτική έρευνα που παρουσιάστηκε στο American Heart Association's Epidemiology and Prevention│Lifestyle and Cardiometabolic Scientific Sessions 2024, 18-21 Μαρτίου, στο Σικάγο κατηγορήθηκε πως προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μάλιστα ο ισχυρισμός που μπορεί να βγει από τα αποτελέσματα  είναι πως τα άτομα που σιτίζονται σε παράθυρο 8 ή λιγότερων ωρών την ημέρα, όπως θα κάνανε εάν ακολουθούσαν Διαλειμματική Νηστεία 16:8 έχουν 91% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακό!     

Πριν βάλουμε τέτοια δεδομένα στο σκληρό μας δίσκο με γνώσεις που έχουμε, καλό είναι να  εξετάσουμε τον τρόπο διεξαγωγής των αποτελεσμάτων.

Είναι αξιόπιστο αυτό το δεδομένο; Πως συλλέχθηκαν τα αποτελέσματα;

Από το 2003 έως το 2018 τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) είχε οργανώσει την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) όπου στην ουσία έδιναν ερωτηματολόγια σε πάρα πολύ κόσμο να συμπληρώνει, σχετικά με τις διατροφικές του συνήθειες. Ταυτόχρονα παρακολουθούσαν την ιατρική πορεία των ατόμων αυτών μέσα σε αυτά τα χρόνια.

Τι μας ενδιαφέρει εμάς αυτό; Τα αποτελέσματα αυτά της έρευνας τα δημοσίευσε το CDC ώστε οποιαδήποτε ερευνητική ομάδα να μπορέσει να τα ερευνήσει για να βγάλει συμπεράσματα. Μια από αυτές τις επιστημονικές ομάδες έβγαλε το αποτέλεσμα το οποίο συζητείται πολύ σήμερα. Ήρθε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που καταναλώνουν τις ημερήσιες θερμίδες τους σε ένα παράθυρο κάτω των 8 ωρών, όπως θα γινόταν αν ακολουθούσαν μια Διαλειμματική Νηστεία 16:8, έχουν 91% περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν από αίτιο σχετιζόμενο με καρδιαγγειακά.          

Ποιο λάκκο έχει η φάβα;

Τα άτομα που μπήκαν στα αποτελέσματα της έρευνας είχαν κατά μέσο όρο 8 έτη ιατρικής παρακολούθησης, ωστόσο οι διατροφικές τους συνήθειες αξιολογήθηκαν βάσει 2 ανακλήσεις 24ώρου που πραγματοποιήθηκαν στην αρχή της έρευνας. Αυτό σημαίνει πως:

  • Tα άτομα αυτά μέσα στα 8 έτη μπορεί να είχαν αλλάξει δραματικά τις διατροφικές του συνήθειες.
  • Οι 2 ανακλήσεις 24ώρου μέσα στα 8 έτη αν και δίνουν μια βάση, δεν είναι καθοριστικές για να καθοριστεί αν πράγματι τα άτομα αυτά ακολουθούσαν κάποια μορφή Διαλειμματική Νηστείας εσκεμμένα ή μη. Ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν καθαρά βάσει τη μνήμη των συμμετεχόντων η οποία ως μέθοδος έχει τους περιορισμούς της.
  • Δεν υπήρχε κάποιου είδους έλεγχος συμμόρφωσης στα αρχικά δεδομένα.

Άλλα αδύναμα σημεία της Μελέτης

Δεν υπήρξε διατροφική αξιολόγηση της ποιότητας τροφίμων

Όσο μικρότερο είναι το παράθυρο κατανάλωσης τροφίμων τόσο πιο δύσκολο καθίσταται η διατροφή να είναι ισορροπημένη, κάτι που θα έκανε τα άτομα πιο επιρρεπή σε ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά.   

Το μικρό παράθυρο κατανάλωσης τροφίμων μπορεί να υποδηλώνει κι άλλα

  • Τα άτομα που έτυχε μια μέρα πριν συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο, να έχουν καταναλώσει σε μικρό χρονικό παράθυρο όλη τη τροφή της ημέρας θα μπορούσαν να έχουν κακές διατροφικές συνήθειες, σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας ή ακόμη και αδηφαγική διαταραχή!
  • Άτομα που συνηθίζουν να παραλείπουν γεύματα είναι περισσότερο πιθανό να κάνουν ανθυγιεινή ζωή, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά.

Έλλειψη αποδεκτού μηχανισμού

Η έλλειψη κάποιου αποδεκτού βιολογικού μηχανισμού όπου η Διαλειμματική Νηστεία θα μπορούσε πράγματι να προκαλέσει καρδιαγγειακά πόσο μάλλον θάνατο από αυτά καθιστά ακόμη πιο ‘δύσπεπτους’ τους ισχυρισμούς αυτούς.

Αντίκρουση με τα ως τώρα δεδομένα

Ως τώρα υπήρχαν έρευνες που δείχνανε τη Διαλειμματική Νηστεία ικανή να βελτιώσει δείκτες καρδιαγγειακής Υγείας, ή στη χειρότερη, να τους αφήσει αμετάβλητους. Πολλές έρευνες έχουν έρθει σε αντίκρουση με πρώην γνωστά δεδομένα και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, ωστόσο σε συνδυασμό με την έλλειψη αποδεκτού βιολογικού μηχανισμού δείχνουν την ανάγκη για επανάληψη μιας καλά οργανωμένης μακροχρόνιας μελέτης όπου εξετάζει τη Διαλειμματική Νηστεία και την επίδραση της στα καρδιαγγειακά.

Υπάρχει κάτι από την Έρευνα που μπορούμε να κρατήσουμε;

«Αν και ενημερωτική, αυτή η μελέτη θα πρέπει να θεωρηθεί διερευνητική», δήλωσε ο Harlan Krumholz, κορυφαίος εμπειρογνώμονας στην επιστήμη της βελτίωσης της πολιτικής υγείας στο Yale. «Εξακολουθούμε να μαθαίνουμε για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη διατροφή τους και αυτή η μελέτη είναι περισσότερο μια έκκληση για περισσότερη έρευνα παρά κάτι που θα πρέπει να τρομάξει τους ανθρώπους που βρίσκουν τη Διαλειμματική Νηστεία μια χρήσιμη στρατηγική».

Λόγω της φύσης της έρευνας δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε σχέση αιτίου-αιτιατού, δεν μπορούμε δηλαδή να πούμε πως η κατανάλωση τροφίμων σε μικρό χρονικό παράθυρο μέσα στην ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο από καρδιαγγειακά, είναι ωστόσο ενδιαφέρον το ότι αυτά τα δύο με κάποιον τρόπο φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους, για αυτό και ίσως το κύριο εύρημα της προκείμενης μελέτης είναι.. να υπάρξει περισσότερη μελέτη!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

https://s3.amazonaws.com/cms.ipressroom.com/67/files/20242/8-h+T RE+and+mortality+AHA+poster_031924.pdf

Σταμάτης Βράγκας
Σταμάτης Βράγκας Φοιτητής Διαιτολογίας – Διατροφολογίας, BSc

Ο Σταμάτης Βραγκάς είναι τελειόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.