Blog

Μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης: Μία ανεκτίμητη εμπειρία

της Ήβης Παπαϊωάννου
16 Μαΐου 2016
15285 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Boston

Η απόφαση

Αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να ταξιδέψει κανείς 10 ώρες μακριά από τη χώρα του, και δεν θα μπορούσα να κρύψω προς πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που χρειάστηκε ποτέ να πάρω. Το αρχικό όνειρο ακολούθησε η διαδικασία ανεύρεσης του καταλληλότερου πανεπιστημίου, η οποία αποδείχθηκε αρκετά πολύπλοκη εξαιτίας του τρόπου αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των διαιτολόγων στις ΗΠΑ. Μετά από προετοιμασία ενός και πλέον έτους και 5 αιτήσεις αργότερα, το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης (Boston University, BU) είναι εκείνο που θα μου άνοιγε τις πόρτες για μία ανεκτίμητη εμπειρία.

Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη διατροφή και τη διαιτολογία του Πανεπιστημίου της Βοστόνης αποτελείται από 2 έως 6 εξάμηνα, ανάλογα με το επιστημονικό υπόβαθρο που έχει ο κάθε φοιτητής στον τομέα της διατροφής. Τα μαθήματα πολλά, τα ωράρια απαιτητικά και η προσπάθεια μεγάλη. Σκεπτόμενη όμως τα χρόνια που κάθισα στα θρανία του Πανεπιστημίου αυτού αισθάνομαι περήφανη γιατί έμαθα από τους καλύτερους. Διδάχθηκα από καθηγητές που εργάζονται σε ορισμένα από τα σπουδαιότερα νοσοκομεία ή ερευνητικά κέντρα του κόσμου, αλλά και από πρότυπα εκπαιδευτικών που με «αγκάλιασαν», μοιράστηκαν απλόχερα τις γνώσεις τους, ανέδειξαν τα πλεονεκτήματά μου και με προκάλεσαν για να γίνω καλύτερη.

Η πρακτική άσκηση

Αναφερόμενη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, δεν θα μπορούσα να μην σταθώ στην πρακτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και στο τελευταίο εξάμηνο του Μεταπτυχιακού. Η πρακτική εργασία περιελάμβανε την έκθεση κυρίως σε κλινικό περιβάλλον, αλλά και σε ένα σύνολο άλλων θέσεων όπως η διαχείριση μονάδων εστίασης, η δημόσια υγεία, η παιδιατρική, η εργασία σε μονάδα αιμοκάθαρσης και σε κλινική επεμβάσεων παχυσαρκίας. Απώτερος σκοπός αυτού του μακριού ταξιδιού είναι οι εξετάσεις για την εγγραφή στην Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας της Αμερικής, τις οποίες και δίνει κανείς μετά το πέρας την πρακτικής εξάσκησης.

Η πόλη και οι άνθρωποί της

Η Βοστόνη αποτελεί μία πόλη της Αμερικής λίγο πάνω από την Νέα Υόρκη. Εάν όμως έχετε στο μυαλό σας πως θα συναντήσετε ουρανοξύστες, τότε σίγουρα θα απογοητευτείτε διότι η Βοστόνη αποτελεί μία από τις πιο «Ευρωπαϊκές» πόλεις των ΗΠΑ. Το βιωτικό επίπεδο είναι πολύ υψηλό, κυρίως λόγω των εξαιρετικών Πανεπιστημίων αλλά και των νοσοκομείων που έχουν έδρα στην πόλη. Το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς δίνει πολλές ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση μετά το πέρας των σπουδών. Οι κάτοικοι της Βοστόνης είναι στην πλειοψηφία τους φοιτητές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης! Το «διεθνές» περιβάλλον δίνει σε ένα νέο φοιτητή τη δυνατότητα να κάνει δυνατές φιλίες τόσο με Αμερικάνους όσο και με συναδέλφους από άλλες χώρες. Φυσικά, η Ελληνική κοινότητα είναι μεγάλη και πολύ καλά οργανωμένη. Όσο για τις επιλογές φαγητού, διασκέδασης, ταξιδιών και «εξοσχολικών» δραστηριοτήτων να είστε βέβαιοι πως η Βοστόνη θα σας ανταμείψει!

Η ανάμνηση

Προσπαθώντας να σκεφτώ ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να κλείσω το άρθρο αυτό, το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι πως η εμπειρία μου στη Βοστόνη με έκανε καλύτερο άνθρωπο και διαιτολόγο. Άνοιξε τους ορίζοντές μου και μου έμαθε να βλέπω τα πράγματα από διαφορετική οπτική. Κάπως έτσι κατέληξα στο συμπέρασμα πως δεν είμαστε όλοι οι διαιτολόγοι «γεννημένοι» για να έχουμε το δικό μας γραφείο, αλλά υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές θέσεις μέσω των οποίων μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που ο κόσμος σκέφτεται για τη διατροφή.

Εάν ενδιαφέρεστε για κάποιο μεταπτυχιακό στην Αμερική μην ξεχάσετε να ενημερωθείτε για τις υποτροφίες που προσφέρουν Ελληνικά ιδρύματα, όπως το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης. Το Eleni Gatzoyannis Foundation δίνει επίσης υποτροφίες σε Έλληνες φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.

ivi papaioannou metaptyxiako panepistimio vostonis

 

Ήβη Παπαϊωάννου
Ήβη Παπαϊωάννου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MS, RDΝ