Blog

Μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης;

της Μέμας Λαμπροπούλου
23 Μαρτίου 2016
24156 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Panepistimio glaskovis

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αν είσαι Διαιτολόγος που εξετάζει τις επιλογές του για μεταπτυχιακό δε γίνεται να μην έχεις σκεφτεί το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, από το οποίο έχει αποκτήσει τον μεταπτυχιακό του τίτλο μεγάλο ποσοστό των Διαιτολόγων στην Ελλάδα. Αν, λοιπόν, είσαι σε δίλημμα και θες να ακούσεις την εμπειρία κάποιου απόφοιτου, να τι θεωρώ ότι πρέπει να ξέρεις και δε θα το βρεις από την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος!

Πρόγραμμα σπουδών

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 υποχρεωτικά μαθήματα και ένα μάθημα ειδίκευσης. Τα υποχρεωτικά μαθήματα καλύπτουν γενικά θέματα διατροφής θεωρώντας ότι απευθύνονται σε άτομα με μηδενικό σχετικό υπόβαθρο, κάτι το οποίο είναι καλό και κακό ταυτόχρονα για κάποιον που έχει συμπληρώσει 3 ή 4 χρόνια βασικών σπουδών: έχεις την ευκαιρία να κάνεις μια καλή επανάληψη αλλά είναι πολύ πιθανό να θεωρήσεις πολλά από αυτά «χαμένο κόπο». Μην ξεγελιέσαι όμως, το πρόγραμμα είναι μεταπτυχιακό και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσεις τις ερασιτεχνικές προσεγγίσεις στις εργασίες και γενικότερα στις τοποθετήσεις σου (πχ την αυτούσια αντιγραφή, κάτι το οποίο ελέγχεται και τιμωρείται αυστηρά ή την αοριστολογία). Εδώ θα κληθείς να μάθεις ακόμα και απ' έξω τα ονόματα και το έργο των βασικών ερευνητών στα κυριότερα κεφάλαια της διατροφής και θα χρειαστεί όλα αυτά να τα ενσωματώσεις με κριτική σκέψη στις δικές σου εργασίες.

panepisthmio glaskovhs

Επιλογή τομέα εξειδίκευσης

Θα παρατηρήσεις ότι το πρόγραμμα λέγεται MSc in Human Nutrition, ακολουθεί όμως μία εξειδίκευση σε τομέα που εσύ θα επιλέξεις πχ κλινική διατροφή, παχυσαρκία κ.ά. Προσωπικά ή επιλογή μου έγινε με βάση το τι θα μου ήταν πιο χρήσιμο στο ελληνικό επαγγελματικό τοπίο και έτσι κατέληξα στην Διαχείριση Βάρους- διδάσκοντες με πολυετή εμπειρία και μεγάλο «όνομα» και αρκετά ενδιαφέροντα ζητήματα που άπτονται (πολύ περισσότερο από ό,τι έχεις διδαχθεί μέχρι τότε) στο πρακτικό κομμάτι της Διαιτολογίας. Παρά τις φτωχές επιλογές για διπλωματική, ήταν ίσως το μάθημα που άξιζε πιο πολύ από όλα.

Περιβάλλον εκπαίδευσης και ζωή στην Γλασκώβη

Ετοιμάσου για ένα πλήρως πολυπολιτισμικό περιβάλλον χαρακτηριζόμενο από μεγάλη οργάνωση αλλά και έντονο το ελληνικό στοιχείο. Η οργάνωση των Σκωτσέζων αγγίζει εκνευριστικά όρια κάποιες στιγμές (βλέπε αυστηρότητα στα deadlines!), αλλά προσφέρει την δυνατότητα πλήρους προγραμματισμού της καθημερινότητας (από τα ψώνια στο σουπερμάρκετ, τις ώρες άφιξης των λεωφορείων έως και την πληροφόρηση για διοικητικές διαδικασίες). Στο φαγητό μην περιμένεις πολλά πράγματα αλλά σίγουρα θα μπορέσεις να δοκιμάσεις έθνικ γεύσεις, συχνά χάρη στους συμφοιτητές σου μιας και οι μαζώξεις σε εστίες είναι συχνό φαινόμενο! Όσο για το αγχωτικό θέμα της γλώσσας, σίγουρα δε θα έχεις κανένα πρόβλημα στα πλαίσια της σχολής (αν και δε μπορώ να πω το ίδιο για την συνεννόηση με τους βέρους Σκωτσέζους!).

metaptyxiako sto panepistimio tis glaskovis 01

Τελικά αξίζει τον κόπο;

Η Γλασκώβη και το μεταπτυχιακό αυτό προσφέρουν μια πιο οικονομική εναλλακτική (έναντι άλλων βρετανικών πανεπιστημίων) διατηρώντας ένα αρκετά υψηλό επίπεδο σπουδών. Μην περιμένεις να μάθεις πράγματα που δεν έχεις ξανακούσει ποτέ, να ξέρεις όμως, ότι θα φύγεις έχοντας κερδίσει δεξιότητες κριτικής αντιμετώπισης, έρευνας και επιστημονικότητας. Κυρίως όμως, θα έχεις τη χαρά να γνωρίσεις έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας σε όλα (ακόμα και στην αντιμετώπιση της Διαιτολογίας σαν επιστήμης) αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους με τελείως διαφορετικό υπόβαθρο. Αν, λοιπόν, μου ζητάς να απαντήσω με ένα ναι η όχι στην παραπάνω ερώτηση, η απάντηση είναι σίγουρα ναι!

metaptyxiako sto panepistimio tis glaskovis graduation

Λαμπροπούλου Μέμα
Λαμπροπούλου Μέμα Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN