Συνεντεύξεις

Χάρης Δημοσθενόπουλος: "Η διατροφή είναι το "κλειδί" στην αντιμετώπιση των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου για αγγειακά νοσήματα"

13 Οκτωβρίου 2015
7515 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
milo me sxima kardias

Photo source: www.shutterstock.com

Το medNutrition φιλοξενεί συνέντευξη από τον κ.Χαρίλαο Δημοσθενόπουλο, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MMedSci.SRD, Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.) , όπου μίλησε για την 1η Ημερίδα Διατροφής η οποία θα διεξαχθεί στις 10 Οκτωβρίου 2015, στην Αίγλη Ζαππείου, στην Αθήνα. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τη συνέντευξη.

Λίγα λόγια για την ΕΜΠΑΚΑΝ και για το ρόλο της;

Η Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.) ιδρύθηκε το 2008 από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (παθολόγους, καρδιολόγους, πνευμονολόγους) και κλινικούς διαιτολόγους. Είναι ένα επιστημονικό σωματείο με βασικό σκοπό την επιστημονική έρευνα και τη μελέτη των Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα στην Ελλάδα, την προβολή των πορισμάτων της έρευνας στονελλαδικό και διεθνή χώρο και τη μελέτη και σύσταση πρακτικών μέτρων -στο πλαίσιο των δικαιοδοσιών του Σωματείου- που θα επιδιώκουν την πράξη των πορισμάτων της έρευνας και μελέτης. Η Εταιρεία διοργανώνει πανελλήνια συνέδρια, ημερίδες , κλινικά φροντιστήρια και webinars, με στόχο την ενημέρωση των ειδικών σε θέματα που αφορούν τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο, διοργανώνει επίσης ομιλίες και εκδηλώσεις για το κοινό για έγκυρη και σωστή ενημέρωση σε θέματα πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων, εκδίδει ένα επιστημονικό περιοδικό με τίτλο «Επιθεώρηση Καρδιομεταβολικών Παραγόντων Κινδύνου» και παράλληλα έχει ποικίλη δράση όσο αφορά επιστημονικές μελέτες και προγράμματα παρέμβασης όπως το 5ετές πρόγραμμα PERSEAS(καταγραφή και παρακολούθηση των μεταβολών των παραγόντων που προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα σε συνάρτηση με τις συνήθειες ζωής στον πληθυσμό της Ελαφονήσου), τα προγράμματα ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ και άλλα.

Ποιος είναι ο στόχος της 1ης Ημερίδας Διατροφής;

Η Εταιρεία Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν. και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της πιστεύουν ιδιαίτερα στο ρόλο που παίζει η διατροφή και συνολικά ο τρόπος ζωής στην πρόληψη αλλά στην αντιμετώπιση των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου για αγγειακά νοσήματα. Για τον λόγο αυτό σε όλα τα κλινικά φροντιστήρια και συνέδρια υπάρχουν πάντα ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια με σχετική θεματολογία ενώ δίνεται πάντα έμφαση στο θέμα της διατροφής σε όλα τα προγράμματα παρέμβασης και στις καμπάνιες που διοργανώνει. Με βάση τη θετική αποδοχή και ανταπόκριση των συμμετεχόντων σε αυτές τις ομιλίες αλλά και το ενδιαφέρον για τη διατροφή αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μία Ημερίδα με αποκλειστικό περιεχόμενο τα θέματα διατροφής η οποία να απευθύνεται όχι μόνο σε διαιτολόγους αλλά και σε ιατρούς και σε άλλους επιστήμονες υγείας, που θα ήθελαν να ενημερωθούν για τα νεότερα δεδομένα στη διαιτητική αντιμετώπιση τωνμεταβολικών νοσημάτων από ειδικούς.

Ποια θα είναι η θεματολογία της ημερίδας;

Γνωρίζουμε ότι το σωστό πρότυπο και πλάνο διατροφής, η επιλογή συγκεκριμένων τροφίμων και μεμονωμένων διατροφικών συστατικών, η χρήση εξειδικευμένωνδιατροφικών συμπληρωμάτων, καθώς και οι πιο σύγχρονες μέθοδοι παρέμβασης και αντιμετώπισης είναι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στηνπολυπαραγοντική αντιμετώπιση και θεραπεία των μεταβολικών νοσημάτων. Η επιστημονική έρευνα και η βιβλιογραφία παρουσιάζει διαρκώς νέα επιστημονικά δεδομένα σε αυτά τα θέματα διατροφής και κλινικής διαιτολογίας. Αυτά ακριβώς τα σύγχροναδεδομένα αποτελούν τη βασική θεματολογία της 1ης Ημερίδας Διατροφής, που διοργανώνει η Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν), στις 10 Οκτωβρίου 2015, στην Αίγλη Ζαππείου. Στα πλαίσια της Ημερίδας θα γίνουν ενδιαφέρουσες ομιλίες στα πλαίσια τριών βασικών θεματικών β (Παχυσαρκία, Διαβήτης, Υπερλιπιδιαμία-υπερουριχαιμία-υπέρταση) καθώς και διαλέξεις πάνω σε θέματα αιχμής όπως η Μεσογειακή δίαιτα, η εκπαίδευση στα ισοδύναμα υδατανθράκων σε άτομα με αντλία και στη χρήση του συνεχούς καταγραφέα γλυκόζηςκαι άλλα.

Σε ποιους απευθύνεται η ημερίδα;

Η ημερίδα απευθύνεται σε ιατρούς, διαιτολόγους και επιστήμονες υγείας που ασχολούνται με ασθενείς με καρδιομεταβολικά προβλήματα υγείας, οι οποίοι πρέπει να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής και να ακολουθήσουν συγκεκριμένες οδηγίες και συστάσεις. Στόχος μας είναι η καθιέρωση αυτής της ημερίδας,έτσι ώστε σε ετήσια βάση η Εταιρεία Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν. να διοργανώνει μία εποικοδομητική επιστημονική εκδήλωση που να αποτελεί ένα κλινικό φροντιστήριο για όσους συμμετέχουν βασισμένο στη θεματολογία αυτή. Πρέπει να επισημάνω ότι η ημερίδα έχειελεύθερη είσοδο.