Live Streaming για τον επαγγελματία υγείας

Μ. Σιμιτοπούλου: «Το κοτόπουλο είναι το κρέας του μέλλοντος και μια τροφή υψηλής διατροφικής αξίας που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας»

15 Οκτωβρίου 2021 || Facebook group medNutrition PRO

Προσκεκλημένη στη σειρά των live του medNutrition, ήταν η κα Μάρω Σιμιτοπούλου, R&D Manager στην εταιρεία Αγγελάκης Α.Ε. Η συζήτηση αφορούσε όσα πρέπει να γνωρίζουμε για έναν από τους πιο σημαντικούς διατροφικούς συμμάχους των διαιτολόγων, το κοτόπουλο, στα πλαίσια μιας σειράς ενημερωτικών live streaming για καινοτόμα και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προϊόντα.

Το live streaming, στην ομάδα medNutrition PRO στο Facebook, συντονίζει ο διαιτολόγος- διατροφολόγοςΠάρης Παπαχρήστος.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο, ενώ σας παραθέτουμε και μερικά από τα θέματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης:

1.Ποια είναι η τάση στην κατανάλωση κρέατος πουλερικών σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο;

Σύμφωνα με στοιχεία του OECD – FAO 2018, η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος πουλερικών εμφανίζει αυξητική τάση ανεξάρτητα από τη γεωγραφική θέση και το εισόδημα του καταναλωτή. Συγκεκριμένα, το 45% της αύξησης του παραγόμενου κρέατος παγκοσμίως, που θα σημειωθεί έως το έτος 2028, θα αφορά σε κρέας πουλερικών. Η κατά κεφαλή κατανάλωση κοτόπουλου στην Ελλάδα για το 2020 ήταν 20 κιλά. Το κοτόπουλο φαίνεται να είναι το κρέας του μέλλοντος!

2.Ποια είναι η καταναλωτική συμπεριφορά του μέσου Έλληνα καταναλωτή ως προς το κρέας πουλερικών;

Η καταναλωτική ζήτηση του κρέατος πουλερικών είναι υψηλή για τον μέσο Έλληνα καταναλωτή, έχει όμως διαφοροποιηθεί με την πάροδο των ετών λόγω της αλλαγής στην καταναλωτική συνείδηση αλλά και του σύγχρονου τρόπου ζωής: ο καταναλωτής στρέφεται πλέον όλο και περισσότερο σε μεταποιημένα τρόφιμα, ήτοι παρασκευάσματα κρέατος και προϊόντα με βάση το κρέας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πώληση των παρασκευασμάτων και των προϊόντων με βάση το κρέας έχει αυξηθεί κατά 10 φορές σε σχέση με 20 χρόνια πριν. Το 45% των Ελλήνων μαγειρεύει κρέας κοτόπουλου κατά μέσο όρο 2-3 φορές/ εβδομάδα.

3.Πώς επηρέασε η πανδημία την καταναλωτική συμπεριφορά μας;

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 5000 συμμετέχοντες από 10 ευρωπαϊκές χώρες, για τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν στην καταναλωτική συμπεριφορά στην Covid-19 εποχή, το 21% των ερωτηθέντων πανευρωπαϊκά δήλωσε ότι αύξησε την κατανάλωση κρέατος πουλερικών. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα σε αύξηση κατανάλωσης κρέατος εν γένει από τις αρχές της πανδημίας έως και τον Σεπτέμβριο του έτους 2020. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι Έλληνες ανησυχούν περισσότερο από τους συμμετέχοντες από άλλες χώρες για τον έλεγχο του σωματικού τους βάρους.

4. Πόσο φιλική προς το περιβάλλον είναι η παραγωγή κρέατος πουλερικών, με βάση την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλό προϊόντος;

Η παραγωγή του κοτόπουλου παράγει 6 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλό προϊόντος, πολύ λιγότερο σε σχέση με το μοσχάρι που παράγει 60 κιλά, το τυρί με 21 κιλά, τη σοκολάτα με 19 κιλά και τον καφέ με 17. Αξίζει να κρατήσουμε ότι η παραγωγή ενός κιλού κοτόπουλου έχει τον ίδιο αντίκτυπο στο περιβάλλον με 1 κιλό ελαιόλαδου.

5. Ποια είναι τα βασικά στάδια παραγωγής των κοτόπουλων πάχυνσης; Ποια είναι η βασική σύνθεση του σιτηρεσίου τους;

Τα βασικά στάδια παραγωγής των κοτόπουλων πάχυνσης αποτελούν:

  • Την εκκόλαψη των αυγών που διαρκεί περίπου 20 ημέρες
  • Την τοποθέτηση στον πτηνοτροφικό θάλαμο όπου παρέχονται οι ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης
  • Το τελικό στάδιο ανάπτυξης
  • Τη σφαγή
  • Την επεξεργασία

Κρίσιμο ρόλο στην ασφάλεια και ποιότητα των προϊόντων κοτόπουλου έχει η χορηγούμενη ζωοτροφή. Εμείς, στην Αγγελάκης χορηγούμε ζωοτροφές αμιγώς φυτικής προέλευσης που περιλαμβάνουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, φυτικά έλαια, καλαμπόκι, σόγια και σιτάρι.

6. Γιατί τα κοτόπουλα μεγαλώνουν τόσο γρήγορα; Ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα το καταναλωτικό κοινό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κοτόπουλο που τρώμε έχει κρεοπαραγωγική κατεύθυνση γενετικά, ενώ το κοτόπουλο που μας δίνει αυγά έχει ωοπαραγωγική κατέυθυνση γενετικά. Ένα πείραμα που διεξήχθη στο James Ruse Agricultural High School, στην Αυστραλία, έδειξε ότι η ανάπτυξη ενός κοτόπουλου ωοτοκίας και ενός πάχυνσης, ακόμα και όταν τρέφονται και προαυλίζονται το ίδιο, είναι πολύ διαφορετική, με το κοτόπουλο πάχυνσης να έχει σημαντικά μεγαλύτερο βάρος. Τελικό βάρος ορνίθων ωοτοκίας: 0,592 kg, τελικό βάρος ορνίθων πάχυνσης: 2,388 kg.

7. Ποια είναι η θρεπτική αξία του κρέατος κοτόπουλου; Σύγκριση και με άλλα είδη κρέατος που απαντώνται συχνά στη διατροφή των Ελλήνων.

Ένα στήθος κοτόπουλο βραστό (αγοράς) περιέχει στα 100g: 24,6g πρωτεΐνη, 0,8g υδατάνθρακες, 4,2g ολικό λίπος, ενώ οι τιμές των κορεσμένων, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών κυμαίνονται σε 31,5 , 34,0 και 30,3 αντίστοιχα. Συγκριτικά με άλλα είδη κρέατος, όπως το βόειο, το χοιρινό και το αρνίσιο, το κοτόπουλο είναι πολύ πλούσιο σε νιασίνη και βιταμίνη Β6, ενώ την ίδια στιγμή είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε λιπαρά.


Κοτόπουλο: 5,59 kcal / g protein
Βόειο: 9,64 kcal / g protein
Χοιρινό: 8,86 kcal / g protein
Αρνίσιο: 11,99 kcal / g protein

8. Φυτικά παρασκευάσματα ως υποκατάστατα του κρέατος. Η διατροφική δήλωσή τους παραπέμπει σε εκείνη του κρέατος αλλά πόσο μπορούν να θεωρηθούν ισοδύναμα τρόφιμα;

Μία σύγχρονη μεταβολική ανάλυση διαπίστωσε ότι το σύνολο των μεταβολιτών μεταξύ του εναλλακτικού φυτικού παρασκευάσματος και του βόειου κρέατος, διέφερε κατά 90%! Υπάρχουν δηλαδή ουσιαστικές διαφορές στα μεταβολικά μονοπάτια των βιοδραστικών ενώσεων (αμινοξέα, διπεπτίδια κλπ.), που υποδεικνύουν ότι αυτά τα προϊόντα δεν μπορούν να θεωρούνται ως εναλλακτικά από διατροφικής άποψης.

Το βόειο κρέας σε 113g έχει ολικό λίπος 18%, κορεσμένο λίπος 25%, χοληστερόλη 20%, νάτριο 3% και πρωτεΐνη 46%. Παράλληλα, έχει ασβέστιο 0%, κάλιο 6%, σίδηρο 10% και θειαμίνη 4%. Στην αντίποδα, το plant-based κρέας έχει σε 113g: ολικό λίπος 18% με κορεσμένο λίπος να ανεβαίνει στο 40%, χοληστερόλη να πέφτει στο 0%, νάτριο να ανεβαίνει στο 16%. Το ασβέστιο τώρα ανεβαίνει στο 15%, το κάλιο στο 15%, το σίδηρο φτάνει στο 25% ενώ η θειαμίνη ξεπερνάει το 2350%.

9. Σύγκριση συμβατικού κοτόπουλου με τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής και τα βιολογικής εκτροφής

Τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής ξεχωρίζουν:

  • λόγω διαφορετικής σωματοδομής - υψηλότερη αναλογία ποδιού και φτερούγας σε σχέση με το στήθος
  • το χρώμα του δέρματος και του κρέατος είναι πιο κίτρινο
  • συγκρατούν περισσότερο την υγρασία κατά τη συντήρηση και το μαγείρεμα.
  • ο μηρός έχει αυξημένες shear values, πιθανότατα λόγω υψηλότερου βαθμού διασταύρωσης των ινών κολλαγόνου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη ηλικία σφαγής >56 ημερών και στον προαυλισμό τους.

Από την άλλη πλευρά, τα βιολογικά κοτόπουλα ξεχωρίζουν λόγω:

  • της υψηλότερης περιεκτικότητας πρωτεΐνης στο μηρό
  • της υψηλότερης περιεκτικότητας μετάλλων στο φιλέτο στήθος
  • της αυξημένης ολικής αερόβιας μεσόφιλης χλωρίδας
  • της αυξημένης περιεκτικότητας σε ολικά κορεσμένα λιπαρά οξέα
  • της μειωμένης περιεκτικότητας σε ολικά πολύακορεστα λιπαρά οξέα


Εν κατακλείδι, τα συμβατικά κοτόπουλα αξιολογήθηκαν ως νοστιμότερα, πιο τρυφερά και πιο χυμώδη.

10. Ελαιοπουλάκι. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το μοναδικό κοτόπουλο στην Ελλάδα, που ακολουθεί το ίδιο μεσογειακή διατροφή και φέρνει στο πιάτο μας οφέλη για την υγεία μας.

Το Ελαιοπουλάκι®, είναι ένα πρωτοποριακό προϊόν που έχει αποσπάσει πολλά διεθνή & εθνικά βραβεία ποιότητας, κερδίζοντας μία θέση στο καθημερινό τραπέζι. Είναι το μόνο κοτόπουλο στην Ελλάδα που ακολουθεί το ίδιο Μεσογειακή διατροφή, βασισμένη σε ελληνικό καλαμπόκι και στο ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο (που είναι κατάλληλο και για ανθρώπινη κατανάλωση). Η μοναδική διατροφή του, με 100% φυτικές τροφές, είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας, για το αποτέλεσμα της οποίας απονεμήθηκε στην εταιρεία Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας.

Πρόκειται για ένα λειτουργικό τρόφιμο υψηλής Βιολογικής Αξίας κι Ασφάλειας, πλούσιο σε απαραίτητα αμινοξέα, σελήνιο, νιασίνη, πυριδοξίνη αλλά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα τεκμηριωμένα οφέλη των προαναφερθέντων, βάσει της κείμενης Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και γνωμοδοτήσεων της EFSA, σε συνδυασμό με τις εξαίρετες οργανοληπτικές του ιδιότητες, καθιστούν επάξια το Ελαιοπουλάκι ως ένα εξέχον Καινοτόμο Τρόφιμο.

11. Μπορούν τα παρασκευάσματα κρέατος να είναι υγιεινά και πηγή εδώδιμων ινών;

Φυσικά και μπορούν και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη νέα προσθήκη στο portfolio της Αγγελάκης, το χειροποίητο μπιφτέκι κοτόπουλου από Ελαιοπουλάκι, με φρέσκα λαχανικά, βιολογική βρώμη ολικής άλεσης, αγνό ελαιόλαδο και κουρκουμά. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό προϊόν, το οποίο συνδυάζει τις ζωικές πρωτεΐνες με τις εδώδιμες ίνες (8,36g στα 100g) , είναι gluten-free και παρέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες χάρη στον κουρκουμά. Έχει ήδη διακριθεί για τα ποιοτικά και διατροφικά του χαρακτηριστικά στη Sial Innovation 2020 και στα Healthy Diet Awards 2021 - με χρυσό βραβείο στην κατηγορία τροφίμων «Free From or Low» και με ασημένιο βραβείο στην κατηγορία Ειδικών Γευμάτων.

{/slider}