Νομοθεσία

Πώς θα βγάλω την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος;

της Όλγας Δέδε
15 Σεπτεμβρίου 2016
174129 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Πώς θα βγάλω την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Κάθε διαιτολόγος είναι απαραίτητο να διαθέτει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος βάσει του προεδρικού διατάγματος που εκδόθηκε πριν 2 χρόνια και απότελεί ένα πρώτο βήμα για την προάσπιση του επαγγέλματός μας! Είναι μια διαδικασία εύκολη, πρέπει όμως να κινηθείτε άμεσα αφού η προθεσμία για την κατάθεση των δικαιολογητικών είναι μέχρι 1 Οκτωβρίου του 2016 για όσους ασκούσαν το επάγγελμα πριν την έκδοση του π.δ.133/14.

Που γίνεται η έκδοση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος;

Η έκδοση της άδειας γίνεται στην αρμόδια υπηρεσία, που είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας της περιοχής σας. Αυτό θα χρειαστεί να το googl-άρετε ή να ρωτήσετε σε ένα ΚΕΠ αν σας είναι πιο εύκολο.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για τη έκδοση είναι

  • 1 Φωτοτυπία ταυτότητας 
  • 1 Φωτοτυπία πτυχίου
  • 2 φωτογραφίες έγχρωμες τύπου διαβατηρίου
  • 2 παράβολα που τα παίρνετε από τη ΔΟΥ σας και δύστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να τα αγοράσετε ηλεκτρονικά. Το ένα λέγεται παράβολο ΔΟΥ και έχει 35,22 ευρώ, και το άλλο λέγεται παράβολο χαρτοσήμου και 7,63 ευρώ. Το συνολικό ποσό για τα παράβολα είναι 42,85 ευρώ.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις ζητούν και το ποινικό μητρώο του τελευταίου 3μήνου αλλά υπάρχει η δυνατότητα να βγει αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία. 
  • Πιθανώς να σας ζητήσουν και έναν φάκελο με λάστιχο για να συγκεντρώσετε τα δικαιολογητικά σας.

Τι άλλο απαιτείται;

Είναι να συμπληρώσετε και μία αίτηση με τα στοιχεία σας, την οποία όμως θα σας δώσουν εκείνη τη στιγμή, όπως πιθανώς και κάποια υπεύθυνη δήλωση. Το ποινικό μητρώο, είναι κάτι που ούτως ή άλλως θα πρέπει να ελεγχθεί στα πλαίσια προϋποθέσεων άσκησης επαγγέλματος προκειμένου να εγκριθεί η αίτησή σας ενώ μπορεί μελλοντικά να αποτελεί αιτία ανάκλησής της. Οι φωτοτυπίες ταυτότητας και πτυχίου δεν χρειάζεται να είναι επικυρωμένες.

Μπορείτε να διαβάσετε το προεδρικό διάταγμα με τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος διαιτολόγου-διατροφολόγου στο www.odigostoupoliti.eu 

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος