Νομοθεσία

To γνωρίζατε; Φορολογικοί μηχανισμοί τέλος για διαιτολόγους!

της Ρόης Κιουρή
06 Ιουνίου 2016
18387 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kopela pou krataei tetradio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Από 1/1/2015 τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 4308/2014, ΦΕΚ A 251/2014 - Eλληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις, ο οποίος απλοποιεί την έκδοση παραστατικών στο κομμάτι των συναλλαγών τόσο με εταιρείες όσο και με ιδιώτες για την παροχή υπηρεσιών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σαν επαγγελματίες διαιτολόγοι δεν είστε υποχρεωμένοι να εκδίδετε παραστατικά, αποδείξεις ή/και τιμολόγια, που φέρουν φορολογική σήμανση για τις υπηρεσίες σας. Αν και ο Νόμος είναι σε ισχύ εδώ και πάνω από 1 χρόνο, πολλοί είναι οι επαγγελματίες που δεν έχουν «εγκαταλείψει» ακόμα το φορολογικό μηχανισμό.

Η υπαγωγή του κλάδου των επαγγελματιών διαιτολόγων/διατροφολόγων στην παραπάνω νομοθεσία, ανοίγει το δρόμο σε καινούργιες πρακτικές που θα συμβάλλουν σημαντικά στην απλοποίηση της καθημερινότητάς σας και καλό είναι να γνωρίζετε τα οφέλη που αποφέρει η κατάργηση της φορολογικής σήμανσης.

Η έλευση του νέου νόμου συνεπάγεται τη δυνατότητα μείωσης του κόστους έκδοσης και διακίνησης παραστατικών, με αξιοποίηση λύσεων ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Η έκδοση των παραστατικών σας μπορεί πλέον να γίνει σημαντικά πιο εύκολη, γρήγορη και οικονομική χρησιμοποιώντας τις «έξυπνες» λειτουργίες μιας online εφαρμογής. Εκτός από την κλασσική διαδικασία έκδοσης και εκτύπωσης αποδείξεων και τιμολογίων, μπορείτε να παρακολουθείτε τα έξοδα και την ρευστότητά σας μέσα από χρήσιμες αναφορές.

Επίσης, με την κατάργηση της θεώρησης μπορείτε πλέον να αποστέλλετε τα παραστατικά στους πελάτες σας αποκλειστικά μέσω e-mail και να απαλλαγείτε δια παντός από τα έξοδα εκτύπωσης. Η νομοθεσία σχετικά με την ηλεκτρονική αποστολή παραστατικών, απαιτεί από εσάς μόνο τη χρήση μιας ψηφιακής υπογραφής για να διασφαλίζεται η αυθεντικότητά τους. Η απόκτησή της αποτελεί ένα αμελητέο έξοδο σε ετήσια βάση και πιθανώς να διαθέτει ενσωματωμένη υπηρεσία e-mail ώστε να γίνονται όλα μέσα από το λογαριασμό σας.

Η τιμολόγηση στο cloud αποτελεί ολοκληρωμένη λύση για τη διαχείριση και οργάνωση των οικονομικών του διαιτολογικού σας γραφείου. Συγκεκριμένα, τα οφέλη που αποκομίζει ένας επαγγελματίας διαιτολόγος είναι πολλαπλά και αναλύονται περαιτέρω στο επόμενο άρθρο «Οnline τιμολόγηση: 10 λόγοι που συμφέρει τους διαιτολόγους» που θα ακολουθήσει.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Εθνικό Τυπογραφείο. (n.d.). Ψηφιακή Υπογραφή. Ανάκτηση από et.gr: http://www.et.gr/index.php/2010-01-21-13-05-53/2010-01-28-13-41-04

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ. (2014, 11 24). ΦΕΚ-Α-251-2014-σελ-1. Ανάκτηση από nomoi.info: https://nomoi.info/%CE%A6%CE%95%CE%9A-%CE%91-251-2014-%CF%83%CE%B5%CE%BB-1.html

Ρόη Κιουρή
Ρόη Κιουρή Accounts Manager της Elorus

H Ρόη Κιούρη σπούδασε Business Administration στο Πανεπιστημίο του Seattle με έμφαση στο International Management. Εργάζεται ως Accounts Manager στην Elorus, την πρωτοποριακή εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης και online πληρωμών.