Συνέδρια

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πρόληψη και Διατροφή

του Μιχάλη Κάβδα
04 Μαρτίου 2016
14259 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πρόληψη και Διατροφή

Photo source: www.bigstockphoto.com

Με πάνω από πεντέμισι χιλιάδες νέα περιστατικά το χρόνο στην Ελλάδα ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας. Δυστυχώς δεν κάνει εξαιρέσεις σε άντρες και γυναίκες.

Τα καλά νέα είναι πως ο καρκίνος αυτός προέρχεται από μια προνεοπλασματική βλάβη. Δηλαδή, δεν εμφανίζεται ξαφνικά μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η βλάβη αυτή είναι ο πολύποδας του παχέος εντέρου.

Η πιθανότητα σε άτομα άνω των 60 χρονών να νοσήσουν είναι 5% (1 στους 20) αλλά με την προληπτική κολονοσκόπηση τα ποσοστά μπορούν να πέσουν ακόμη και 80% κάτω από τα προβλεπόμενα. Η κολονοσκόπηση είναι καλό να επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 5 χρόνια.

Δείτε περισσότερα  από τη συνέντευξη του κ. Συμβουλάκη Εμμανουήλ που ακολουθεί.

Η συσχέτιση με τη διατροφή είναι έμμεση αλλά πολύ σημαντική!

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής;

Η διατροφή παίζει όντως σημαντικό ρόλο και στην πρωτογενή αλλά και την τριτογενή πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει φανεί σε έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μια συσχέτιση της υπερβολικής κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και της εμφάνισης καρκινώματος στο παχύ έντερο.

Αναμένουμε λοιπόν τα νεότερα δεδομένα για να μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως η συσχέτιση αυτή είναι πραγματική και δεν οφείλεται σε λανθασμένες ενδείξεις ή υπερβολικά μεγάλα ποσά κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.

Δείτε περισσότερα από τη συνέντευξη της κας. Έλενας Κριτσέλη που ακολουθεί.

Μιχάλης Κάβδας
Μιχάλης Κάβδας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος