Επιστημονικά Νέα

Ενίσχυση του πρωινού και περιορισμός του βραδινού γεύματος στο διαβήτη

της Γεωργίας Ρουσινού
12 Απριλίου 2017
13659 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
pswmi tost omeleta xymos kai kafes

Photo source: www.shutterstock.com

Η μεταγευματική υπεργλυκαιμία σχετίζεται ισχυρά με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, και για το λόγο αυτό η ρύθμιση της μεταγευματικής ευγλυκαιμίας αποτελεί ένα σημαντικό θεραπευτικό στόχο στους διαβητικούς ασθενείς. Έχει βρεθεί ότι, σε παχύσαρκα μη διαβητικά άτομα, η κατανάλωση πρωινού γεύματος υψηλής ενέργειας και βραδινού γεύματος με μειωμένη ενέργεια (Bdiet) οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της μεταγευματικής γλυκαιμίας.

Μια τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη δοκιμή διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, με στόχο να δοκιμαστεί κατά πόσο το παραπάνω πρόγραμμα γευμάτων μπορεί να μειώσει την μεταγευματική υπεργλυκαιμία διαβητικών ασθενών, μέσω ενίσχυσης των επιπέδων ινκρετίνης και ινσουλίνης, σε σύγκριση με την κατανάλωση υψηλής ενέργειας βραδινού και μειωμένης ενέργειας πρωινού (Ddiet).

Ποιός ήταν ο σχεδιασμός της μελέτης;

Στη δοκιμή συμμετείχαν 18 άτομα, ηλικίας 30-70 ετών, με ΔΜΣ 22-35kg/m2, οι οποίοι έλαβαν τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 εντός των τελευταίων 10 ετών, αντιμετωπίζονταν με μετφορμίνη και/ή δίαιτα και ακολούθησαν το πρόγραμμα Βdiet ή Ddiet για 7 ημέρες. To πρόγραμμα Bdiet περιελάμβανε πρωινό με 704kcal, γεύμα με 603kcal και δείπνο με 205kcal. Το πρόγραμμα Ddiet αποτελούνταν από πρωινό με 205kcal, γεύμα με 603kcal και δείπνο με 704kcal. Ελήφθησαν δείγματα αίματος για την μέτρηση των μεταγευματικών επιπέδων γλυκόζης, ινσουλίνης, C-πεπτιδίου, και του προσομοιάζον με τη γλυκαγόνη πεπτίδιου-1 (iGLP-1 και tGLP-1).

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η περιοχή κάτω από την καμπύλη της γλυκόζης (AUCgluose) ήταν 20% μικρότερη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας στο πρόγραμμα Bdiet συγκριτικά με το Ddiet. Η AUC της ινσουλίνης, του C-πεπτιδίου και του tGLP-1, βρέθηκε 20% υψηλότερη στο Bdiet σε σύγκριση με το πρόγραμμα γευμάτων Ddiet. Η AUC0-180min της γλυκόζης και το ανώτατο σημείο της βρέθηκαν χαμηλότερα κατά 24%, ενώ η AUC0-180min για την ινσουλίνη ήταν 11% υψηλότερη, του tGLP-1 και του iGLP-1 βρέθηκε 30% και 16% υψηλότερη, αντίστοιχα. Παρά το γεγονός ότι τα προγράμματα ήταν ισοθερμιδικά και περιλάμβαναν το ίδιο μεσημεριανό γεύμα, στο πρόγραμμα Bdiet το μεσημεριανό οδήγησε σε χαμηλότερη γλυκόζη κατά 21-25% και υψηλότερη ινσουλίνη κατά 23%.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής έδειξαν ότι μια δίαιτα που αποτελείται από πρωινά γεύματα υψηλής ενέργειας και περιορισμό της προσλαμβανόμενης ενέργειας στα βραδινά γεύματα, οδηγεί σε σημαντική μείωση της μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας των διαβητικών ασθενών σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η συγκεκριμένη διαιτητική προσέγγιση είναι δυνατόν να αποτελέσει μια σημαντική θεραπευτική στρατηγική για την βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου και την πρόληψη καρδιαγγειακών επιπλοκών σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Jakubowicz D, Wainstein J, Ahrén B, Bar-Dayan Y, Landau Z, Rabinovitz HR, Froy O. High-energy breakfast with low-energy dinner decreases overall daily hyperglycaemia in type 2 diabetic patients: a randomised clinical trial. Diabetologia. Published online March 2015.

Γεωργία Ρουσινού
Γεωργία Ρουσινού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., RD