Επιστημονικά Νέα

Σπόροι Αβοκάντο: Το πιθανό Αντιδιαβητικό όπλο

της Βασιλικής Καλαθά
05 Ιουλίου 2023
2733 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
avokanto antidiavitiko oplo

Photo source: www.canva.com

Πόσοι από εμάς γνωρίζαμε ότι εκτός από το αβοκάντο τρώγονται και οι σπόροι του; Σύμφωνα με έρευνες, τα κουκούτσια του αβοκάντο συγκεντρώνουν το 70% των ευεργετικών ιδιοτήτων του φρούτου. Οι σπόροι του αβοκάντο έχουν δηλωθεί ως πηγή αντιοξειδωτικών χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε φαινολικά συστατικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για τη μείωση της δράσης των ελεύθερων ριζών, που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα του σώματος και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ασθενειών όπως ο διαβήτης. Οι σπόροι αβοκάντο, παρά την απόρριψή τους για πολλά χρόνια ως ανούσιο τμήμα του καρπού, έχουν αρχίσει να αποκτούν επιστημονικό ενδιαφέρον ως πιθανός σύμμαχος στη διαχείριση του διαβήτη

Τι είναι ο Διαβήτης και τι τον προκαλεί;

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή το σώμα δεν παράγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης, είτε επειδή τα κύτταρα του σώματος αντιδρούν ανεπαρκώς στην ινσουλίνη. Οι δύο πιο κοινές μορφές διαβήτη είναι:

  • Διαβήτης τύπου 1: προκαλείται από την αυτοάνοση καταστροφή των ινσουλινοπαραγωγικών κυττάρων στο πάγκρεας από το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ακριβείς αιτίες δεν είναι γνωστές, αλλά σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η γενετική προδιάθεση και πιθανόν εξωτερικοί παράγοντες.
  • Διαβήτης τύπου 2: συνδέεται συχνότερα με τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες. Οι παράγοντες όπως η υπερβολική κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες , η έλλειψη σωματικής άσκησης, η παχυσαρκία και η γενετική προδιάθεση μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνισή του.

Έχουν οι σπόροι του Αβοκάντο Αντιδιαβητική δράση;

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι σπόροι αβοκάντο έχουν αντιδιαβητική δράση σε διαβητικούς αρουραίους μέσω της ενεργοποίησης της διαδρομής σήμανσης PI3K / AKT. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Journal of Ethnopharmacology" το 2020. Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δίαιτα με προσθήκη σπόρων αβοκάντο σε διαβητικούς αρουραίους βελτίωσε την γλυκαιμία και την ανοχή στην γλυκόζη, ενώ μείωσε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και των τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, η ανάλυση των μηχανισμών έδειξε ότι η αντιδιαβητική δράση των σπόρων αβοκάντο συνδέεται με την ενεργοποίηση της διαδρομής σήμανσης PI3K / AKT.

Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρουραίους που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2. Οι αρουραίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μια ομάδα έλαβε μια δίαιτα με προσθήκη σπόρων αβοκάντο για 28 ημέρες, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε μια τυπική δίαιτα. Στο τέλος της πειραματικής περιόδου, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και την ανοχή στη γλυκόζη των αρουραίων.

Επιπλέον, οι ερευνητές διεξήγαγαν αναλύσεις για να διερευνήσουν τους μηχανισμούς που βρίσκονται στη βάση της αντιδιαβητικής δράσης των σπόρων αβοκάντο. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι αρουραίοι που έλαβαν τη δίαιτα με προσθήκη σπόρων αβοκάντο εμφάνισαν βελτιωμένη ανοχή στη γλυκόζη, ενώ μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα σε σύγκριση με τους αρουραίους που έλαβαν την τυπική δίαιτα.

Επιπλέον, η ανάλυση δείχνει ότι η αντιδιαβητική δράση των σπόρων αβοκάντο συνδέεται με την ενεργοποίηση της διαδρομής σήμανσης PI3K / AKT. Οι ερευνητές εξήγησαν ότι η διαδρομή σήμανσης PI3K / AKT είναι σημαντική για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του μεταβολισμού της γλυκόζης. Οι σπόροι αβοκάντο, σύμφωνα με τη μελέτη, φαίνεται ότι ενεργοποιούν τη διαδρομή σήμανσης PI3K / AKT, καθιστώντας τη μια υποσχόμενη εναλλακτική θεραπεία για τον διαβήτη.

Τέλος η μελέτη αυτή προσφέρει ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την πιθανή αντιδιαβητική δράση των σπόρων αβοκάντο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μελέτες διεξήχθησαν σε διαβητικούς αρουραίους και όχι σε ανθρώπους. Απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και να καθοριστούν οι ακριβείς ποσότητες κατανάλωσης που είναι απαραίτητες για την επίτευξη αντίστοιχων αποτελεσμάτων.

Συνεπώς, παρότι οι σπόροι αβοκάντο μπορεί να ενδιαφέρουν αυτούς που ασχολούνται με τον διαβήτη, είναι σημαντικό να γίνει η διάκριση ότι οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα αφορούν κυρίως ζώα και όχι ανθρώπους. Πριν κάποιος ενσωματώσει τους σπόρους αβοκάντο στη διατροφή του για θεραπευτικούς σκοπούς, πρέπει να συμβουλευτεί έναν ιατρό ή διαιτολόγο για προσαρμογή και αξιολόγηση της κατάλληλης ποσότητας και των δυνητικών οφελών και κινδύνων για την υγεία του.

5 πιθανοί λόγοι που οι σπόροι του Αβοκάντο θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Διαβητικούς

Οι σπόροι αβοκάντο θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους διαβητικούς λόγω κάποιων ιδιοτήτων που παρουσιάζουν αλλά και των φυτικών συστατικών που περιέχουν.

Χαμηλή γλυκαιμική αξία

Δεν προκαλούν μεγάλη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους. Αυτό μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα για τους διαβητικούς.

Υγιεινά λιπαρά οξέα

Οι σπόροι αβοκάντο είναι πλούσιοι σε υγιεινά λιπαρά οξέα, όπως ωμέγα-3 λιπαρές ουσίες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη και να βοηθήσουν στην απορρόφηση της γλυκόζης από τα κύτταρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, που είναι σημαντική για τους διαβητικούς.

Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Οι σπόροι αβοκάντο περιέχουν φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, καροτενοειδή και πολυφαινόλες. Αυτά τα συστατικά έχει βρεθεί να συμβάλουν στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και τον οξειδωτικό στρες. Η οξειδωτική ζημιά μπορεί να είναι αυξημένη σε περιπτώσεις διαβήτη, και η προστασία των κυττάρων από αυτήν τη ζημιά μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία των διαβητικών.

Φυτικές ίνες

Στον πεπτικό σωλήνα, οι σπόροι του αβοκάντο μπορούν να βοηθήσουν στην ρύθμιση ων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες.

Φυτικές στερόλες

Περιέχουν φυτικές στερόλες, η κατανάλωση των οποίων μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων LDL-χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) στο αίμα, διαδραματίζοντας έτσι θετικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για τους ανθρώπους με διαβήτη, καθώς οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Συμπερασματικά

Κλείνοντας αυτό το άρθρο, βάσει των ερευνών που αναφέρθηκαν παρα πάνω, ο σπόρος του αβοκάντο έχει ενδείξεις για πιθανή αντιδιαβητική δράση λόγω των ενεργών συστατικών του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι ερευνητικές μελέτες διεξήχθησαν σε πειραματόζωα και δεν έχουν αποδειχθεί πλήρως τα αποτελέσματα τους σε ανθρώπους. Δεδομένου αυτού δεν υπάρχουν ενδείξεις για την κατάλληλη ποσότητα κατανάλωσης που είναι ασφαλής για εναν άνθρωπο.

Επομένως, πριν λάβετε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη θεραπεία ή διαχείριση του διαβήτη, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ιατρό και τον διαιτολόγο σας, οι οποίοι θα μπορέσουν να αξιολογήσουν το ιστορικό σας και να σας παρέχουν τις κατάλληλες συμβουλές και οδηγίες για τη διαχείριση του διαβήτη σας

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Banday MZ, Sameer AS, Nissar S., Pathophysiology of diabetes: An overview., Avicenna J Med. 2020 Oct 13;10(4):174-188.

Bangar SP, Dunno K, Dhull SB, Anil Siroha AK, Changan S, Maqsood S, Rusu AV., Avocado seed discoveries: Chemical composition, biological properties, and industrial food applications., Food Chem X. 2022 Dec 30; 16: 100507.

Ojo OA, Amanze JC, Oni AI, Grant S, Iyobhebhe M, Elebiyo TC, Damilare Rotimi D, Asogwa NT, Oyinloye BE, Ajiboye BO, Ojo AB., Antidiabetic activity of avocado seeds (Persea americana Mill.) in diabetic rats via activation of PI3K/AKT signaling pathway., Sci Rep. 2022 Feb 21;12(1):2919.

Βασιλική Καλαθά
Βασιλική Καλαθά Τελειόφοιτος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής