Επιστημονικά Νέα

Επίδραση των Συμπληρωμάτων Μαγνησίου και Βιταμίνης Β6 στην Ψυχική Υγεία και την Ποιότητα Ζωής σε Υγιείς Ενήλικες με Στρες

του Μανώλη Κουρμπέλη
12 Ιουνίου 2023
3093 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
magnisio vitamini v6 osyxiki ygeia poiotita zois

Photo source: www.canva.com

Εισαγωγή

Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί μια συσχέτιση ανάμεσα στις διαταραχές στις μεταβολικές πορείες του οργανισμού και των σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων. Tο χρόνιο στρες έχει συνδεθεί με το άγχος και την κατάθλιψη .

Η έλλειψη Μαγνησίου στον οργανισμό φαίνεται να συνδέεται με το άγχος, την κατάθλιψη και αλλαγές στη διάθεση. Κατά τη διάρκεια περιόδων στρες, απελευθερώνονται κατεχολαμίνες και κορτικοστεροειδή. Η παρατεταμένη απελευθέρωση τους, προκαλεί προοδευτική απώλεια μαγνησίου από τα αποθέματα του σώματος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου οδηγούν σε περαιτέρω απελευθέρωση κατεχολαμινών και κορτικοστεροειδών, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που επιδεινώνει την έλλειψη του θρεπτικού, αυτού, συστατικού.

Η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6) παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού. Δρα ως συμπαράγοντας σε περισσότερες από 100 ενζυμικές αντιδράσεις μερικές εκ των οποίων σχετίζονται με διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Παράλληλα μειώνει τα επίπεδα του στρες περιορίζοντας τις επιπτώσεις από την απελευθέρωση των Κορτικοστεροειδων.

Τόσο η βιταμίνη Β6 όσο και το μαγνήσιο ρυθμίζουν τους νευροβιολογικούς μηχανισμούς. Για τον λόγο αυτό, έχει θεωρηθεί ότι μπορεί να έχουν συνεργιστική δράση

Ποιος ήταν ο Σκοπός της Μελέτης;

Σκοπός της Μελέτης ήταν να διερευνήσει εάν τα συμπληρώματα μαγνησίου βελτιώνουν το άγχος και την κατάθλιψη σε υγιή αλλά και σε άτομα με κατάθλιψη. Επιπλέον διερευνήθηκε εάν η προσθήκη βιταμίνης Β6 σε συμπληρώματα μαγνησίου ενισχύει τυχόν επιδράσεις στην ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής.

Σχεδιασμός/ Μέθοδος

Η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή έλαβε χώρα στη Γαλλία και ήταν διάρκειας 8 εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες ήταν ενήλικες ηλικίας 18 έως 50 με μέτριας βαρύτητας έως εξαιρετικά σοβαρό στρες, όπως αποτιμήθηκε από την κλίμακα DASS (Depression Anxiety Stress Scale).

Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε 2 ομάδες. Η πρώτη έλαβε συμπλήρωμα με το συνδυασμό μαγνησίου + βιταμίνης Β6 (300 mg ως διένυδρο γαλακτικό μαγνήσιο και 30 mg βιταμίνης Β6 ημερησίως) και η δεύτερη συμπλήρωμα μόνο με μαγνήσιο ( 300 mg ημερησίως ως διένυδρο γαλακτικό μαγνήσιο).

Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν την συνήθη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Δεν έπρεπε να λαμβάνουν φάρμακα που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τα επίπεδα του μαγνησίου (π.χ. Φωσφορικά άλατα) ή να καταναλώνουν άλλα συμπληρώματα βιταμινών/μετάλλων. Επίσης απαγορευόταν να καταναλώσουν τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο (π.χ. μαύρη σοκολάτα, <50 g την ημέρα) ή ροφήματα πλούσια σε μαγνήσιο(≤2 ποτήρια την ημέρα).

Χρησιμοποιήθηκαν δύο εργαλεία για την αξιολόγηση των συμμετεχόντων. Το DASS-42 όπου είναι μια κλίμακα μέτρησης των αρνητικών συναισθηματικών καταστάσεων και σκορ μεγαλύτερο του 18 κατατάσσει τα άτομα σε μέτριας βαρύτητας στρες.

Το άλλο εργαλείο ήταν το SF-36 το οποίο αξιολογεί την ποιότητα ζωής με σκορ μικρότερο του 50 να υποδεικνύει κακή ποιότητα ζωής. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε κατά την έναρξη, την τέταρτη και την όγδοη εβδομάδα της παρέμβασης.

Τι έδειξαν τα Αποτελέσματα;

  • Και στις δύο ομάδες βελτιώθηκαν οι βαθμολογίες κατάθλιψης από μέτρια έως φυσιολογική στη διάρκεια των 8 εβδομάδων ( βαθμολογία DASS-42 <9).
  • Αμφότερες οι δύο ομάδες παρουσίασαν την μεγαλύτερη βελτίωση τις πρώτες 4 εβδομάδες της παρέμβασης.
  • Δεν παρατηρήθηκε κάποια στατιστικά σημαντική διαφορά στις δύο ομάδες κατά την 4η και 8η εβδομάδα της παρέμβασης.
  • Πτυχές όπως συναισθηματική ευεξία, κοινωνική λειτουργικότητα και ενεργητικότητα που ήταν πολύ χαμηλές στην αρχή της δοκιμής ( σκορ SF-36<50) έφτασα σχεδόν στα επίπεδα του γενικού πληθυσμού.
  • Και στις δύο ομάδες παρατηρήθηκε βελτίωση στην αντιλαμβανόμενη σωματική υγεία των συμμετεχόντων τις 4 πρώτες εβδομάδες, με υψηλότερα σκορ του ερωτηματολογίου SF-36 στην ομάδα που λάμβανε συνδυασμό μαγνησίου και Βιταμίνης Β6.
  • Η συνολική βαθμολογία του ερωτηματολογίου (σωματική και ψυχική υγεία) βελτιώθηκε από την αρχική τιμή τις πρώτες 4 εβδομάδες της παρέμβασης και στις δύο ομάδες αντίστοιχα, με τους συμμετέχοντες που έλαβαν μόνο μαγνήσιο να παρουσιάζουν σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση από εκείνους που έλαβαν μαγνήσιο + βιταμίνη Β6.

Ποιο το Συμπέρασμα για τον Επαγγελματία Υγείας;

Από την παραπάνω κλινική δοκιμή προκύπτει ότι το μαγνήσιο (με ή χωρίς βιταμίνη Β6) βελτίωσε τη διάθεση και τη ποιότητα ζωής, σε ενήλικες με στρες χωρίς κάποιο υποκείμενο νόσημα. Βελτίωση παρουσιάστηκε και στην αντιλαμβανόμενη σωματική υγεία (βάσει του σχετικού ερωτηματολογίου) κυρίως όταν το συμπλήρωμα μαγνησίου συνδυάστηκε με συμπλήρωμα Β6.

Μια πολύ σημαντική υπενθύμιση, την οποία χρειάζεται ένας διαιτολόγος να λαμβάνει υπόψιν του, είναι ότι η Β6 ενισχύει την απορρόφηση μαγνησίου στα κύτταρα.

Είναι σημαντικό βέβαια να σημειωθεί πως παρά τη σημασία του μαγνησίου στην ανθρώπινη φυσιολογία, τα δεδομένα σχετικά με την επίδραση του στην ποιότητα ζωής είναι λίγα και απαιτείται περισσότερη διερεύνηση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Noah, L., Dye, L., Bois De Fer, B., Mazur, A., Pickering, G. and Pouteau, E., 2021. Effect of magnesium and vitamin B6 supplementation on mental health and quality of life in stressed healthy adults: Post‐hoc analysis of a randomised controlled trial. Stress and Health, 37(5), pp.1000-1009.

Μανώλης Κουρμπέλης
Μανώλης Κουρμπέλης Διαιτολόγος – Διατροφολόγος