Επιστημονικά Νέα

Ω3 λιπαρά και οξειδωτικό στρες κατά την άσκηση σε άτομα με ΣΔΙΙ

της Ευσταθίας Παπαδά
29 Οκτωβρίου 2018
7065 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
omega 3 lipara kai askisi se atoma me sdII

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η υπεργλυκαιμία είναι η μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζει το σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ (ΣΔΙΙ) και συσχετίζεται με τις επιπλοκές του. Ο αυξημένος ρυθμός χρήσης της γλυκόζης σχετίζεται με αύξηση του σχηματισμού ελευθέρων ριζών, και η ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελευθέρων ριζών και της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού οδηγεί σε οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι επιβεβαιωμένα παρόν σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και σχετίζεται με τις μικρο- και μακροαγγειακές επιπλοκές του ΣΔΙΙ, χωρίς όμως η συσχέτιση αυτή να έχει επεξηγηθεί πλήρως.

Ο συνδυασμός της ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με την άσκηση αποτελεί την πρώτη γραμμή μη φαρμακολογικής προσέγγισης στη διαχείριση του ΣΔΙΙ

Ωστόσο, η υψηλής έντασης άσκηση αυξάνει παροδικά τη φλεγμονώδη απόκριση αυξάνοντας και το οξειδωτικό στρες. Έτσι, οι διατροφικές στρατηγικές που μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες που επάγεται από την άσκηση είναι πιθανό να ωφελούν τους ασθενείς με ΣΔΙΙ.

Ποιος ήταν ο σκοπός της μελέτης;

Πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από τη Βραζιλία διερεύνησε την επίδραση της συμπληρωματικής χορήγησης ω-3 λιπαρών οξέων σε διαβητικούς ασθενείς και πιο συγκεκριμένα στο οξειδωτικό στρες μετά την άσκηση.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Τριάντα ασθενείς με ΣΔΙΙ χωρίς επιπλοκές διαχωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: την ομάδα που έλαβε εικονικό σκεύασμα και την ομάδα που έλαβε συμπλήρωμα ω-3 λιπαρών (κάψουλες με 180 mg EPA και 120 mg DHA) για οκτώ εβδομάδες. Ελήφθησαν δείγματα αίματος νηστείας πριν την έναρξη της παρέμβασης και κατά το τέλος της παρέμβασης. Επιπλέον στην αρχή και το τέλος του πρωτοκόλλου πραγματοποιήθηκε μια συνεδρία έντονης άσκησης (ηλεκτρικός διάδρομος) και νέα δείγματα αίματος συλλέχθηκαν για την αξιολόγηση δεικτών οξειδωτικού στρες (συνολικό αντιοξειδωτικό δυναμικό, F2 ισοπροστάνια, TBARS) και της CRP.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας;

Μετά την παρέμβαση τα επίπεδα τριγλυκεριδίων μειώθηκαν σημαντικά μόνο στην ομάδα που έλαβε τα ω-3 λιπαρά. Καμία αλλαγή δεν παρατηρήθηκε στους δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες με εξαίρεση το συνολικό αντιοξειδωτικό δυναμικό που μειώθηκε σημαντικά μετά την άσκηση στην ομάδα που έλαβε τα ω-3 λιπαρά.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η χορήγηση ω-3 λιπαρών σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη βελτιώνει δείκτες υγείας, όπως τα τριγλυκερίδια, αλλά δε φαίνεται να βελτιώνει δείκτες οξειδωτικού στρες. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση μέσω μελετών σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Fayh APT, Borges K, Cunha GS, Krause M, Rocha R, de Bittencourt PIH Jr, Moreira JCF, Friedman R, da Silva Rossato J, Fernandes JR, Reischak-Oliveira A. Effects of n-3 fatty acids and exercise on oxidative stress parameters in type 2 diabetic: a randomized clinical trial. J Int Soc Sports Nutr. 2018; 15:18. doi: 10.1186/s12970-018-0222-2. eCollection 2018.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D