Επιστημονικά Νέα

Ουρικό οξύ: Ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία σε ένα υπέρβαρο άτομο;

της Μαρκέλλας Συμεοπούλου
04 Ιουνίου 2018
15102 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
meiosi ourikou okseos stin paxysarkia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πόσο συχνά έρχονται άνθρωποι στο γραφείο μας με αυξημένο ουρικό οξύ; Καθώς το διατροφικό σχήμα για τη μείωση του ουρικού οξέος είναι περίπλοκο και επίπονο,  μπορεί να αποτελέσει βασικό ανασταλτικό παράγοντα για έναν άνθρωπο που ξεκινάει τώρα τις αλλαγές στη διατροφή του. Και επειδή συχνά με προβληματίζει αυτό, αποφάσισα να δω τι μπορεί να βοηθήσει δραστικά προς αυτήν την κατεύθυνση, ελέγχοντας τη βιβλιογραφία για το ουρικό και την ουρική αρθρίτιδα.

Βασικά δεδομένα μιας πρόσφατης ανασκόπησης

Δείκτης Μάζας Σώματος

Φαίνεται να έχει ισχυρή συσχέτιση με τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.

Απώλεια βάρους

Σε υπέρβαρους ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα, η απώλεια βάρους έχει ευεργετικά αποτελέσματα, κάτι που μεταφράζεται ως μειωμένο ουρικό οξύ και μειωμένη συχνότητα εξάρσεων.

Συγκεκριμένα απώλεια βάρους άνω των 7 κιλών φάνηκε να έχει θετικό αποτέλεσμα για τα επίπεδα του ουρικού οξέος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ενώ η απώλεια βάρους άνω των 3,5 κιλών έχει θετικό αποτέλεσμα στις εξάρσεις της ουρικής αρθρίτιδας

Παράγοντες που αυξάνουν το ουρικό οξύ

Η ασιτία, η αφυδάτωση και η υποξεία είναι παράγοντες που αυξάνουν το ουρικό οξύ. Στην ασιτία αυτό σχετίζεται με τον καταβολισμό των ιστών.

Γιατί μείωση ουρικού οξέος;

Η μείωση του ουρικού οξέος έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την καρδιαγγειακή υγεία και τη μειωμένη νεφρική λειτουργία.

Να σημειώσουμε πως στη συγκεκριμένη ανασκόπηση συμπεριελήφθησαν μελέτες με μεγάλη ετερογένεια καθώς η απώλεια βάρους είχε επιτευχθεί με διάφορους τρόπους π.χ. δίαιτα και άσκηση, μετφορμίνη, χειρουργείο ενώ και τα αποτελέσματα στο ουρικό οξύ είχαν επίσης μεγάλο φάσμα από -168 έως 30 μmol/L. Μάλιστα η απώλεια βάρους με χειρουργική επέμβαση προκαλούσε βραχυπρόθεσμη αύξηση του ουρικού οξέος και των εξάρσεων της αρθρίτιδας, κάτι που σχετίζεται με το μεγάλο βαθμό καταβολισμού. Τέλος, το επίπεδο των συστάσεων για το ουρικό συνολικά κατατάσσεται ως μέτριο.

Τι μπορεί λοιπόν πραγματικά να βοηθήσει;

Σύμφωνα με τα παρόντα επιστημονικά δεδομένα, η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά έναν ασθενή με αυξημένο βάρος και ουρικό οξύ. Ακόμα ένα εργαλείο για την καταπολέμηση της ουρικής αρθρίτιδας είναι στα χέρια μας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Nielsen SM, Bartels EM, Henriksen M, et al Weight loss for overweight and obese individuals with gout: a systematic review of longitudinal studies Annals of the Rheumatic Diseases 2017;76:1870-1882.

Μαρκέλλα Συμεοπούλου
Μαρκέλλα Συμεοπούλου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.