Παθήσεις Πεπτικού

Οισοφάγος Barrett’s: Επανάσταση στην διάγνωση και στην θεραπεία

του Γεώργιου Αναγνωστόπουλου
11 Μαΐου 2010
18840 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
andras pou krataei to laimo tou

Photo source: www.bigstock.com

Νέες μελέτες έχουν αποδείξει πως 5% των ασθενών που έχουν χρόνια συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, αναπτύσσουν οισοφάγο Barrett’s

O οισοφάγος Barrett’s είναι μια προκαρκινική κατάσταση, κατά την οποία το τοίχωμα του κατώτερου οισοφάγου, στην προσπάθειά του να αντισταθεί στο γαστρικό οξύ που παλινδρομεί, αντικαθίσταται από τοίχωμα που μοιάζει με αυτό του στομάχου. Το τοίχωμα αυτό έχει μια αλλοίωση που ονομάζεται «εντερική μετάπλαση». Από τους ασθενείς που έχουν οισοφάγο Barrett’s το 1-1.5%/ έτος θα αναπτύξει καρκίνο οισοφάγου, με ενδιάμεσα στάδια, την χαμηλόβαθμη και την υψηλόβαθμη δυσπλασία.

Πως γίνεται η δίαγνωση του οισοφάγου Barrett;

Για να αντιμετωπισθεί ο οισοφάγος Barrett’s, πρέπει πρώτα να διαγνωσθεί. Η διάγνωση γίνεται με ενδοσκόπηση (γαστροσκόπηση), κατά την διάρκεια της οποίας γίνεται λήψη βιοψιών. Όλοι οι ασθενείς που έχουν χρόνια συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (καούρες, ξινίλες, βήχας, πόνος πίσω από το στέρνο) πρέπει να υποβάλλονται σε ενδοσκόπηση για την εύρεση/αποκλεισμό του οισοφάγου Βarrett’s.

Aπό τη στιγμή που ένας ασθενής διαγιγνώσκεται με οισοφάγο Barrett’s (χωρίς δυσπλασία) παρακολουθείται με ενδοσκόπηση ανά 2-3 έτη, με σκοπό να ανευρεθεί η δυσπλασία ή ο καρκίνος σε πρώιμο στάδιο. To δεύτερο πρόβλημα με τον οισοφάγο Barrett’s, είναι πως η δυσπλασία και ο καρκίνος είναι μικροσκοπικές και συνήθως δεν φαίνονται με το ανθρώπινο μάτι. Για το λόγο αυτό βασιζόμαστε σε τυχαίες (τυφλές) βιοψίες που λαμβάνονται κατά την διάρκεια της ενδοσκόπησης. Τελευταία έχουν ευτυχώς κατασκευασθεί ειδικά ενδοσκόπια που μπορούν και μεγενθύνουν την εικόνα πάνω από 100 φορές έτσι ώστε να φαίνονται παθολογικές περιοχές που είναι «αόρατες» με τα κλασσικά ενδοσκόπια. Η μέθοδος αυτή λέγεται Μεγεθυντική Ενδοσκόπηση και εδώ και 3 χρόνια εφαρμόζεται και στην χώρα μας.

Η αντιμετώπιση του οισοφάγου Barrett

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρακολούθηση και αντιμετώπιση των ασθενών με οισοφάγο Barrett’s είναι το πώς θα αντιμετωπίσουμε τον ασθενή που αναπτύσσει υψηλόβαθμη δυσπλασία. Αν η περιοχή που έχει δυσπλασία φαίνεται στην ενδοσκόπηση, τότε μπορεί να αφαιρεθεί με μια εξειδικευμένη τεχνική που ονομάζεται «ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή» (endoscopic mucosal resection).

Μέχρι τώρα μεγάλη δυσκολία υπήρχε στην αντιμετώπιση των ασθενών στους οποίους η δυσπλασία δεν φαινόταν στην ενδοσκόπηση, αλλά ανακαλυπτόταν μόνο στις βιοψίες. Διάφορες μέθοδοι όπως η φωτοδυναμική θεραπεία, το argon laser plasma coagulation που εφαρμόσθηκαν στο παρελθόν, έχουν το μειονέκτημα πως το βάθος διείσδυσης δεν είναι αρκετό, με αποτέλεσμα να μένουν «θαμμένα» παθολογικά κύτταρα κάτω από την περιοχή που εφαρμόσθηκε η τεχνική. Έτσι, μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος στα επόμενα χρόνια.

Πρόσφατα αναπτύχθηκε μια πρωτοποριακή τεχνική που ονομάζεται radiofrequency ablation με το σύστημα HALO. Με την τεχνική αυτή, που εφαρμόζεται κατά την διάρκεια της ενδοσκόπησης, καταστρέφεται μέσω ραδιοκυμάτων πλήρως η δυσπλαστική περιοχή αλλά και όλoς ο οισοφάγος Barrett’s. Η παρακολούθηση των ασθενών αυτών έδειξε, πως σε περισσότερες από 3.000 βιοψίες που ελήφθησαν τα επόμενα χρόνια, δεν παραμένουν παθολογικά κύτταρα και η καταστροφή του Barrett’s είναι ολική. Η τεχνική αυτή, που εφαρμόζεται και στη χώρα μας, φέρνει επανάσταση στην αντιμετώπιση των ασθενών με δυσπλαστικό αλλά και μη δυσπλαστικό οισοφάγο Barrett’s, καθώς τελευταία δεδομένα, που θα ανακοινωθούν στο Αμερικάνικο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας (Μάιος 2010), αναφέρουν πως η μέθοδος αυτή θα είναι πια η μέθοδος εκλογής για την αντιμετώπιση και του Barrett χωρίς δυσπλασία.

Συμπερασματικά

Προχωράμε λοιπόν, με γρήγορα βήματα σε μια νέα εποχή, όπου ο οισοφάγος Barrett’s θα καταστρέφεται με απόλυτη επιτυχία. Το σημαντικό βήμα που απομένει να γίνει, είναι να βελτιωθεί η διάγνωση της κατάστασης αυτής και οι ασθενείς με οισοφάγο Barrett’s να μελετώνται από ενδοσκόπους εξειδικευμένους στις νέες ενδοσκοπικές διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές.

  • Γεώργιος Αναγνωστόπουλος
    Γεώργιος Αναγνωστόπουλος Γαστρεντερολόγος - Μικροενδοσκόπος Ενδοσκοπικό Τμήμα, Νοσοκομείο 'Μητέρα'