Παθήσεις Πεπτικού

Έχω δυσανεξία στη γλουτένη. Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγω;

12 Φεβρουαρίου 2011
2175 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gluten free trofima

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ορισμένα δημητριακά και δημιουργεί στο λεπτό έντερο κάποιων ανθρώπων μία παθολογική κατάσταση, λόγω ανοσολογικής απάντησης, που ονομάζεται κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη.  Η γλουτένη οδηγεί σε καταστροφή του εντερικού βλεννογόνου, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης ποικίλλουν και τα πιο κοινά είναι το πρήξιμο, οι πόνοι στην κοιλιά, η διάρροια, η μείωση βάρους ή η ελλιπής ανάπτυξη στα παιδιά, η σιδηροπενική αναιμία, που δεν ανταποκρίνεται σε θεραπεία με σίδηρο.

Η αυστηρή αποχή από τρόφιμα με γλουτένη, αποτελεί και το μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης της κοιλιοκάκης ή δυσανεξίας στη γλουτένη. Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη και στη βρώμη και όπου αυτά περιέχονται, όπως π.χ. αλεύρι, αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά, αλλά και σε πολλά ακόμα τρόφιμα, που ίσως δε φανταζόμαστε, όπως π.χ. σοκολάτες και άλλα γλυκά εμπορίου (κουλουράκια, μπισκοτάκια), έτοιμες σάλτσες και άλλα κονσερβοποιημένα τρόφιμα ή ακόμα και σε τσιπς. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων, όταν ψωνίζουμε, ώστε να αποφεύγουμε τα τρόφιμα που αναγράφουν ότι περιέχουν γλουτένη, καθώς και άλλα άγνωστα συστατικά, πρόσθετα, συντηρητικά, χρωστικές, κ.α. ή υπονοούν από τα συμφραζόμενα ότι μπορεί να την περιέχουν, όπως π.χ. πρωτεΐνη σίτου, σιτάλευρο, ίχνη δημητριακών, μαστίχα βρώμης.

Επιπλέον πρέπει να ελέγχουμε τις ετικέτες σε ορισμένα ποτά, όπως η μπύρα, το ουίσκυ, το τζιν, η βότκα και να είμαστε προσεκτικοί όταν καταναλώνουμε τρόφιμα σε εστιατόρια. Στο διαιτολόγιό μας πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πατάτες, ρύζι, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και τα ειδικά προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως π.χ. αλεύρι και ζυμαρικά, τα οποία διατίθενται στα φαρμακεία και δικαιολογούνται από τα ταμεία.

 

  • Σταυρούλα Τσατραφίλη
    Σταυρούλα Τσατραφίλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Σταυρούλα Τσατραφίλη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (MSc). Παράλληλα είναι και Αισθητικός - Κοσμητολόγος. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο Ινστιτούτο και γραφείο της στη Μυτιλήνη και είναι επιστημονική συντάκτρια του medNutrition.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.