640
Παθήσεις Πεπτικού

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: όταν το φαγητό γίνεται μαρτύριο

26 Απριλίου 2016
1 λεπτό να διαβαστεί

Φάγατε τα νόστιμα παπουτσάκια της μαμάς και τώρα πληρώνετε το τίμημα.

Αφού ξέρετε ότι η μελιτζάνα σας πειράζει... Τώρα έχετε φούσκωμα, τυμπανισμό, αέρια και δεν χωράτε σε κανένα σας ρούχο για τη βραδινή έξοδο. Οπότε, δεν μένει παρά να ακυρώσετε την έξοδο και να μείνετε σπίτι με την άνετη πιτζάμα σας.

Συμπτώματα όπως φούσκωμα, τυμπανισμός μπορεί να οφείλονται σε κάποια τροφή που σας επηρεάζει, σε σύνδρομο ευερέθιστου έντερου, δυσκοιλιότητα ή ακόμη και τροφική δηλητηρίαση.

Όπου και να οφείλονται όμως, τα συμπτώματα αυτά επηρεάζουν στο μέγιστο την διάθεσή και την κοινωνική μας ζωή.

Βασικές αιτίες των ενοχλήσεων στο έντερο είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το άγχος, οι κακές διατροφικές συνήθειες, η έλλειψη σταθερής ώρας γευμάτων.

Οι τρόποι για να αποφύγουμε ή να ανακουφιστούμε από αυτά, πολλοί.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Effects of physical activity on intestinal gas transit and evacuation in healthy subjects, The American Journal of Medicine 2004;116(8):536-539,

Pirotta M., Irritable bowel syndrome - The role of complementary medicines in treatment. Aust Fam Physician. 2009 Dec;38(12):966-8.

Effect of fiber, antispasmodics and peppermint oil in irritable bowel syndrome: Systematic review and meta-analysis, British Medical Journal 2008;337:a2313, 13 Νοεμβρίου 2008.

  • Κατερίνα Φαντούση
    Κατερίνα Φαντούση Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Κατερίνα Φαντούση είναι Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων. Σπούδασε στο τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων από όπου αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2001. Εκπόνησε πτυχιακή εργασία με θέμα « Αυτοάνοσα Νοσήματα και Γονιδιακή θεραπεία» με βαθμό 10. Συνέχισε της σπουδές της στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου όπου εισήχθηκε με κατατακτήριες εξετάσεις.

     

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.