748
Παθήσεις Πεπτικού

Ευερέθιστο Έντερο: Ποια συστατικά λείπουν από τη διατροφή σας;

08 Ιουνίου 2015
της Ήβης Παπαϊωάννου

Γνωστό και σαν σπαστική κολίτιδα. Αγγίζει περίπου 1 στους 10 ανθρώπους. Εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες. Μόνο το 75% όσων πάσχουν καταφεύγει στην ιατρική συμβουλή. Εκδηλώνεται με 3 μορφές: διάρροια, δυσκοιλιότητα ή συνδυασμό αυτών. Οι 2 στους 3 με σπαστική κολίτιδα συσχετίζουν τα συμπτώματα με τη διατροφή. Συνειδητά λοιπόν, άτομα με ΣΕΕ περιορίζουν την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών με σκοπό την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Την ίδια στιγμή όμως εάν αυτό δεν γίνει με απόλυτη ισορροπία, ενδέχεται να δημιουργήσουν ελλείψεις στον οργανισμό τους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mazzawi T, Hausken T, Gundersen D, El-Salhy M. Effects of dietary guidance on the symptoms, quality of life and habitual dietary intake of patients with irritable bowel syndrome. Mol Med Rep. 2013 Sep;8(3):845-52.

F. Karaahmet, Ö. Basar, I. Yksel, S. Coban andO. Yuksel. Letter: vitamin D supplementation and the irritable bowel syndrome. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Volume 37, Issue 4, page 499, February 2013.

Ligaarden SC, Farup PG. Low intake of vitamin B6 is associated with irritable bowel syndrome symptoms. Nutr Res. 2011 May;31(5):356-61.

UNC Center for Functional GI & Motility Disorders. Nutrition Intervention for IBS. Last accessed 20/5/2015. https://www.med.unc.edu/ibs/files/educational-gi-handouts/Nutritional%20Intervention.pdf

. Sayuk GS, Gyawali CP. Irritable Bowel Syndrome: Modern Concepts and Management Options. Am J Med. 2015 Feb 28.

Ostgaard H, Hausken T, Gundersen D, El-Salhy M. Diet and effects of diet management on quality of life and symptoms in patients with irritable bowel syndrome. Mol Med Rep. 2012 Jun;5(6):1382-90.

  • Ήβη Παπαϊωάννου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MS, RDΝ

    H Ήβη Παπαϊωάννου MS, RDN είναι διαιτολόγος, μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ. Εργάζεται ως corporate dietitian στην εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής Power Health, μεταφράζοντας την επιστημονική γνώση σε «μαθήματα» ισορροπημένης διατροφής για τους καταναλωτές.

×

×