Καρδιαγγειακά

Κάλλιο κάλιο... παρά υπέρταση

30 Σεπτεμβρίου 2017
17148 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
trofima pou periexoun kalio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το κάλιο αποτελεί ένα μεταλλικό στοιχείο, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ιδιότητες και η σημασία του καλίου για την υγεία του ανθρώπου είναι μεγάλη. Αποτελεί το τρίτο πιο βασικό μέταλλο στον οργανισμό μας και παίζει κυρίαρχο ρόλο στην υγεία μας, καθώς λαμβάνει μέρος στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος. Κυριαρχεί η άποψη πως η διατροφή που είναι υψηλή σε νάτριο (αλάτι) οδηγεί σε υπέρταση, ωστόσο, αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι και η διατροφή χαμηλή σε κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Weaver CM. Potassium and health. Adv Nutr. 2013 May 1;4(3):368S-77S

Aaron KJ, Sanders PW. Role of dietary salt and potassium intake in cardiovascular health and disease: a review of the evidence. Mayo Clin Proc. 2013 Sep;88(9):987-95.

Tom Brody (1999). Nutritional Biochemistry, Second Edition

http://www.webmd.com/heart-disease/potassium-and-your-heart

  • Τόνια Καραγιάννη
    Τόνια Καραγιάννη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc, Ph.D.

    H Τόνια Καραγιάννη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ph.d.), με μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή. Είναι επιστημονική συνεργάτης της medΝutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο της στο Βόλο.