Καρδιαγγειακά

Φυτοστερόλες: οι ανταγωνιστές της χοληστερόλης

της Αστερίας Σταματάκη
06 Μαρτίου 2008
7536 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
fytikh margarinh se feta pswmiou

Photo source: www.bigstock.com

Οι φυτοστερόλες είναι φυσικά συστατικά των ξηρών καρπών, των μαργαρινών που προέρχονται από τα φυτικά έλαια, των βρώσιμων φυτικών ελαίων (σπορέλαια), των δημητριακών και των λαχανικών. Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες φυτοστερόλες είναι η καμπεστερόλη, η σιτοστερόλη και η στιγμαστερόλη. Ο ρόλος τους είναι η διατήρηση της δομής και της λειτουργίας των κυτταρικών μεμβρανών.    

Οι φυτοστερόλες ανήκουν στην ίδια οικογένεια χημικών ενώσεων στην οποία ανήκει και η χοληστερόλη.Η χημική τους δομή είναι όμοια με τη δομή της χοληστερόλης. Στη φύση, τις φυτοστερόλες τις συναντάμε τόσο ως ελεύθερες στερόλες όσο και δεσμευμένες με λιπαρό οξύ  (εστεροποιημένη μορφή). Η βιομηχανική υδρογόνωση των φυτοστερολών έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό των στανολών. Ο μηχανισμός δράσης τους είναι όμοιος με των φυτοστερολών.


Διαβάστε επίσης: Χοληστερόλη: η καλή, η κακή και η... διατροφή [Δωρεάν EBOOK]


Πώς, όμως, δρουν οι φυτοστερόλες για να "ρίξουν" τη χοληστερόλη;

Οι φυτοστερόλες παρεμβαίνουν στον μεταβολικό κύκλο της χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η απομακρύνση της LDL-χοληστερόλης ("κακή") από την κυκλοφορία του αίματος ενώ η HDL-χοληστερόλη ( "καλή") διατηρείται στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ο ανθρώπινος οργανισμός συνθέτει τη χοληστερόλη στο συκώτι, μετά περνά στη χολή και από εκεί στο αίμα.  Αν τη θέση της χοληστερόλης την καταλάβουν οι φυτοστερόλες/στανόλες τότε μειώνεται η ποσότητα της χοληστερόλης που περνά στο αίμα. Στη συνέχεια οι φυτοστερόλες/στανόλες που καταναλώνονται αποβάλλονται από τον οργανισμό με αποτέλεσμα  τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο πλάσμα. 

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι με τη λήψη φυτοστερολών μειώνεται η εντερική απορρόφηση της  χοληστερόλης κατά 25-30% και έτσι μειώνεται η ολική χοληστερόλη του πλάσματος κατά 7-8%. Καθημερινή κατανάλωση 1,5-3 γραμμαρίων φυτοστερολών μειώνουν την LDL-χοληστερόλη κατά 10-12,5% μέσα σε 3 εβδομάδες.

Τέλος, η καθημερινή κατανάλωση προϊόντων (προϊόντα επάλειψης, ροφήματα και επιδόρπια γιαουρτιού, γάλα) με προσθήκη φυτικών στερολών, σε επαρκή ποσότητα, καθημερινά αποτελεί αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο σταθερής ελάττωσης της χοληστερόλης.

  • Αστερία Σταματάκη
    Αστερία Σταματάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.