Διαβήτης

Διατροφικά «ναι» και «όχι» για το διαβήτη

13 Νοεμβρίου 2009
14955 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Διατροφικά «ναι» και «όχι» για το διαβήτη

Photo source: www.bigstockphoto.com

Απασχολεί 246 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 53 εκατομμύρια Ευρωπαίους. Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, η διατροφή κατέχει πολύ σημαντικό ρόλο.

Γενικά ο διαβητικός ασθενής πρέπει να καταναλώνει 3 κύρια γεύματα την ημέρα και 2 ενδιάμεσα σνακ. Τα γεύματα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών από όλες τις ομάδες τροφίμων. Στη διατροφή του διαβητικού πρέπει απαραιτήτως να ενσωματωθούν λαχανικά και φρούτα που θα του προσφέρουν τις αναγκαίες φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. 

Οι υδατάνθρακες μπορούν να καλύπτουν το 45-60% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας από το διαβητικό ασθενή.

Το είδος και η ποσότητά τους, μάλιστα, θα πρέπει να κατανέμεται με τέτοιο τρόπο στη διάρκεια της ημέρας, ώστε να βοηθά στο φυσιολογικό γλυκαιμικό έλεγχο. Γενικά πρέπει να προτιμώνται τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως ανεπεξέργαστα δημητριακά, ενώ οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Σε ασθενείς που λαμβάνουν ινσουλίνη ή υπογλυκαιμικά φάρμακα, ο χρόνος και η δόση των φαρμάκων πρέπει να συντονίζονται με την ποσότητα και τη φύση των υδατανθράκων.

Τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ζωικό λίπος θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και να μην υπερβαίνουν το 10% της συνολικής ημερήσιας ενέργειας.

Iδιαίτερη έμφαση πρέπει τέλος, να δίνουν οι διαβητικοί, στην κατανάλωση ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά.

Γεωργία Ίσαρη
Γεωργία Ίσαρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Γεωργία Ίσαρη είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Σμύρνη όπου δίνει τις διατροφικές συμβουλές της σε ασθενείς και σε ειδικές ομάδες ατόμων. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Ενδοκρινολογικής Μονάδας της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Ιατρείου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».