750
Άλλες Παθήσεις

Junk food και παιδικό άσθμα

koritsaki me eispneomeno

Photo source: www.bigstockphoto.com

Περίεργο δεν είναι που σχεδόν όλες oι κλινικές καταστάσεις (καρδιαγγειακά, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, καρκίνος κ.λπ.) συνδέονται θετικά με την κατανάλωση του junk food, αλλά παρ’ όλα αυτά η κατανάλωσή του γίνεται όλο και πιο συχνή;

Γιατί αυξάνεται η κατανάλωση junk food;

Οι δελεαστικές τιμές, οι γευστικές μυστικές τους συνταγές και τα πολλά χρήματα που διατίθενται για διαφημίσεις, προσελκύουν κόσμο και δημιουργούν φανατικούς οπαδούς. Πρέπει επιτέλους να ορθώσουμε ανάστημά μας και να σταματήσουμε να είμαστε θύματα των γνωστών ταχυφαγείων που επιβαρύνουν την υγεία μας.

Πώς το junk food επηρεάζει το άσθμα και το έκζεμα;

Το γρήγορο φαγητό φάνηκε πως συνδέεται και με το παιδικό άσθμα. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 500.000 παιδιών σε 51 διαφορετικές χώρες του κόσμου, ανέφερε πως οι κακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε αύξηση των περιστατικών άσθματος και εκζέματος. Επίσης, φάνηκε η προστατευτική δράση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών (δημοσίευση: Thorax Journal).

Σύμφωνα με το κλινικό, ερευνητικό περιοδικό BMJ (www.bmj.com).

Έφηβοι που καταναλώνουν fast food 3 φορές ή περισσότερο την εβδομάδα, έχουν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρό άσθμα

Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Nottingham της Αγγλίας και του Auckland της Νέας Ζηλανδίας ανάφεραν πως για παιδιά ηλικίας 6 ή 7 ετών το ποσοστό φτάνει στο 27% (δημοσίευση σε εφημερίδα: The Guardian, www.guardian.co.uk).

Οι ίδιοι γνωστοί επιστήμονες επισημαίνουν πως η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων λαχανικών και φρούτων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος περίπου 11%. Καταγράφουν χαρακτηριστικά πως, αν η σύνδεση φανεί αιτιακή, τότε τα στοιχεία αυτά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην δημόσια υγεία.

Αλλεργικό άσμα και λιπαρά

Τέλος, τέθηκε σαν θέμα προς προβληματισμό, το εάν τα τρανς ή κορεσμένα λιπαρά οξέα των γρήγορων φαγητών είναι αυτά που οδηγούν στην εμφάνιση αλλεργικού άσθματος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mediterranean diet is associated with reduced asthma and rhinitis in Mexican children, J. de Batlle et al, Allergy 2008: 63: 1310–1316

Understanding childhood asthma in focus groups: perspectives from mothers of different ethnic backgrounds, BMC Family Practice 2001, 2:4 doi:10.1186/1471-2296-2-4, Rachel Cane, Caroline Pao and Sheila McKenzie

Do fast foods cause asthma, rhinoconjunctivitis and eczema? Global findings from the International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC) Phase Three Philippa Ellwood et al, the ISAAC Phase III Study Group,Thorax doi:10.1136/thoraxjnl-2012-202285

Diet for the prevention of asthma and allergies in early childhood: Much ado about something? Torres-Borrego, Javier; Moreno-Solís, Gloria; Molina-Terán, Ana Belén, Published in Allergol Immunopathol (Madr). 2012;40:244-52. - vol.40 núm 04

  • Γεωργία Γεωργίου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Γεωργία Γεωργίου είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην κλινική διατροφή. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Κύπρο υποστηρίζοντας διατροφικά άτομα με παθολογικά προβλήματα, προβλήματα βάρους και άλλες ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού καθώς αρθρογραφεί και για το site του mednutrition.

×

×