Άλλες Παθήσεις

Πολυκυστικές ωοθήκες

της Νίκης Τσάλλου
12 Ιανουαρίου 2011
5085 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika kata thn eksetash se gynaikologo polykystikes oothikes

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η εμφάνιση των πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένα συχνό φαινόμενο που συναντάτε περίπου σε 6 στις 10 γυναίκες. Πολλές από αυτές μάλιστα δεν το γνωρίζουν, αφού τα συμπτώματα του συνδρόμου ποικίλλουν. Μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η διαταραχή της έμμηνου ρήσης ή ακόμα και η διακοπή της, η αύξηση των ωοθηκών, η παχυσαρκία ή η ανικανότητα απώλειας βάρους, η υπερτρίχωση, η ακμή και η υπερινσουλιναιμία.

Ποια τα αίτια του συνδρόμου;

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστη, σχετίζεται με την υπερέκκριση ανδρογόνων, την ινσουλινοαντίσταση, τη γενετική προδιάθεση, αλλά επηρεάζεται κι από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής (διατροφή και άσκηση).

Οι ενήλικες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), έχουν αυξανόμενη επικράτηση του μεταβολικού συνδρόμου MBS. Το μεταβολικό σύνδρομο MBS είναι ένας δείκτης κινδύνου καρδιαγγειακών παραγόντων που συνδέονται με την ινσουλινοαντίσταση, την δυσλιπιδαιμία, την υπέρταση και την κεντρική παχυσαρκία. 

Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η κύρια αιτία του πολυκυστικού συνδρόμου είναι η ινσουλινοαντίσταση και ιδιαίτερα σε παχύσαρκες γυναίκες, καθώς η επικράτηση είναι δύο φορές αυτής του γενικού πληθυσμού. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν υψηλά βιοδιαθέσιμα επίπεδα τεστοστερόνης και αυξάνονται περισσότερο σε αυτές που έχουν  επιπλέον και MBS. 

Ποιες οι συνέπειες;

Όλες αυτές οι μεταβολικές διαταραχές του PCOS έχουν ως συνέπεια, εκτός των άλλων, αναταραχή στις ενεργειακές δαπάνες που χαρακτηρίζονται από μειωμένη θερμογένεση (η οποία με τη σειρά της συνδέεται με χαμηλότερο βασικό μεταβολισμό και άρα ευκολότερη προσθήκη βάρους. 


Η κακή κατάσταση θρέψης του οργανισμού και το χαμηλό σωματικό βάρος επηρεάζουν αρνητικά την αναπαραγωγική λειτουργία.

Διατροφή και πολυκυστικές ωοθήκες;

Μια ισορροπημένη διατροφή με αυξημένη φυσική δραστηριότητα, έχει ευ-εργετικά αποτελέσματα. Η διατροφική παρέμβαση είναι εξατομικευμένη και ανάλογη των συνοδών συμπτωμάτων. Κάποιες γενικότερες οδηγίες που θα μπορούσαν να μειώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι:

  • Μείωση των λιπαρών της διατροφής, ιδιαίτερα των κορεσμένων. Αυτά περιέχονται κυρίως στα πλήρη γαλακτοκομικά και στα λιπαρά κόκκινα κρέατα
  • Καταμερισμός της ενεργειακής πρόσληψης από την τροφή σε όλη την δι-άρκεια της ημέρας, με κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων.
  • Αποφυγή των απλών υδατανθράκων (γλυκίσματα) και κατανάλωση τροφίμων με  σύνθετους υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, λαχανικά). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο στην διατροφή μας και αντιμετώπιση της υπάρχουσας υπερινσουλιναιμίας.

Τι να κρατήσετε;

Πέρα όμως από ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής, πρέπει να επιδιώξετε και σταδιακή μείωση του σωματικού σας βάρους και πιο συγκεκριμένα του λιπώδους ιστού σας, σε συνδυασμό με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Η μεσογειακή διατροφή σίγουρα μπορεί να σταθεί σύμμαχός σας σε αυτήν την προσπάθεια.

  • Νίκη Τσάλλου
    Νίκη Τσάλλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος