Άλλες Παθήσεις

Έχει το παιδί σας αλλεργίες; Τι πρέπει να προσέξετε;

13 Απριλίου 2017
6024 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
fystikovoutyro kai alergies

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση γύρω από το θέμα των αλλεργιών κατά την παιδική ηλικία έρχεται όλο και πιο συχνά στην επικαιρότητα. Ο λόγος; Το γεγονός ότι η εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων γίνεται όλο και πιο συχνή. Ως αλλεργία ορίζεται η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα αντικειμενικά ακίνδυνο συστατικό. Το σώμα «αποκρίνεται» στο συστατικό αυτό παράγοντας «ισταμίνη», με αποτέλεσμα συμπτώματα είτε ήπια, όπως ένα πρήξιμο ή φαγούρα, είτε ακόμη και εξαιρετικά επικίνδυνα, όπως η αναφυλαξία.

Στις αλλεργίες ανήκουν και διάφορες τροφικές αλλεργίες, στις οποίες το αίτιο πρόκλησης της αλλεργικής αντίδρασης είναι κάποιο συστατικό της τροφής ενώ τα συμπτώματα εμφανίζονται αμέσως μετά την κατανάλωσή της. Μια τελευταία μελέτη του 2011 στις ΗΠΑ φανέρωσε ότι το 8% των παιδιών κάτω των 18 ετών εμφανίζουν αλλεργία σε ένα τουλάχιστον τρόφιμο.

Που μπορεί να οφείλονται οι αλλεργίες;

Το οικογενειακό ιστορικό πιθανότατα να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην εμφάνιση αλλεργιών, για παράδειγμα εάν ένα παιδί έχει εμφανίζει κάποια μορφή αλλεργίας είναι πιθανόν και τα αδέρφια του να εμφανίσουν στο μέλλον κάποια αλλεργία. Πολλές φορές η εμφάνιση τροφικών αλλεργιών θα γίνει πολύ νωρίς, ακόμη και στη βρεφική ηλικία.

Τις περισσότερες φορές οι αλλεργικές αυτές αντιδράσεις υποχωρούν μεγαλώνοντας, ενώ κάποιες άλλες, όπως για παράδειγμα η αλλεργική αντίδραση σε φιστίκια ή ξηρούς καρπούς, επιμένουν και στα μετέπειτα ηλικιακά στάδια. Ο βρεφικός θηλασμός φαίνεται επίσης ότι δρα προστατευτικά απέναντι στις αλλεργίες.

Πώς να προφυλάξω το παιδί μου;

Ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθεί μια τροφική αλλεργική αντίδραση είναι η πλήρη αποχή από το τρόφιμο ή το θρεπτικό συστατικό που την προκαλεί. Αν λοιπόν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας παρουσιάσει κάποια αλλεργική αντίδραση σε κάποια τροφή αποφύγετε να του την προσφέρετε ξανά.

Μεγάλη προσοχή είναι σημαντικό να δοθεί και σε διάφορα πιο σύνθετα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν τη τροφή αυτή. Αν για παράδειγμα διαπιστώσετε μια αλλεργική αντίδραση στο αβγό δεν αρκεί απλά η αποχή από αυτό, Σκεφτείτε πόσα σύνθετα τρόφιμα περιέχουν αβγό: κέικ, μπισκότα, κουλουράκια ακόμη και τυρόπιτες ή η μαγιονέζα συνήθως περιέχουν αβγό. Η χρήση λοιπόν των ετικετών που αναγράφονται στα τρόφιμα είναι καίριας σημασίας στην περίπτωση αυτή.

Σημαντική είναι επίσης και η εκπαίδευση του παιδιού έτσι ώστε να γνωρίζει ποια τρόφιμα είναι σημαντικό να αποφεύγει. Είναι βοηθητικό να γίνει στο παιδί συνήθεια η ανάγνωση των συστατικών των έτοιμων παρασκευασμένων τροφίμων που αγοράζει, για να μπορέσει να αποφύγει όσα πιθανότατα θα του προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Η παρασκευή φαγητού και σνακ στο σπίτι, χωρίς την προσθήκη της τροφής στην οποία το παιδί εμφανίζει αλλεργία, μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά βοηθητική.

Τέλος, μην ξεχνάτε, πόσο σημαντικό είναι να έχει πάντα το παιδί μαζί του, αλλά και εσείς, τη φαρμακευτική αγωγή που απαιτείται για την αντιμετώπιση μιας αλλεργικής αντίδρασης (π.χ. αντισταμινικά δισκία ή ενέσεις αδρεναλίνης) καθώς και η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων.

Αν και περισσότερα από 160 διαφορετικά τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία, τα πιο συχνά φαίνεται να είναι τα παρακάτω έξι:

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Sicherer SH, Munoz-Furlong A, Sampson HA. “Prevalence of peanut and tree nut allergy in the United States determined by means of a random digit dial telephone survey: a 5-year follow-up study”, J Allergy Clin Immunol; 2003: 112(6): 1203-7

Sun Eun Lee and Hyeyoung Kim, “Update on Early Nutrition and Food Allergy in Children”,Yonsei Med J 2016 May;57(3):542-548

Tarini BA, Carroll AE, Sox CM, et al. “Systematic review of the relationship between early introduction of solid foods to infants and the development of allergic disease”, Arch Pediatr Adolesc Med; 2006: 160(5): 502.

www.allergy.org.au/patients/allergy-prevention

  • Παρασκευή Κουστουράκη
    Παρασκευή Κουστουράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc

    Η Παρασκευή Κουστουράκη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην Κλινική Διατροφή. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Καλλιθέα και ανήκει στους συνεργάτες του medNutrition.