Άλλες Παθήσεις

Προσοχή στις τροφικές αλλεργίες!

16 Φεβρουαρίου 2017
1 λεπτό να διαβαστεί
trofikes allergies

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πηγή: http://www.eufic.org/

Ποια τροφιμα είναι κυρίως υπεύθυνα για αλλεργίες;

O EUFIC μας ενημερώνει, μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοσίευση, για τα αλλεργιογόνα τρόφιμα:

  • Αυγό
  • Σόγια
  • Σιτηρά που περιέχουν γλουτένη
  • Λούπινο
  • Σπόροι από σουσάμι
  • Ψάρι
  • Μουστάρδα
  • Ξ.καρποί
  • Σέλινο
  • Γάλα
  • Διοξείδιο του θείου
  • Οστρακόδερμα

Τι είναι η τροφική αλλεργία;

Αλλεργία είναι όταν ένα ακίνδυνο τρόφιμο, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα αλλεργική συμπτωματολογία που μπορεί να είναι μέχρι και απειλητική για τη ζωή

Τροφική δυσανεξία είναι όταν ένα ακίνδυνο τρόφιμο, προκαλεί αντίδραση του οργανισμού χωρίς την παρουσία του ανοσοποιητικού συστήματος π.χ. τροφική δυσανεξία στη λακτόζη

Συμπτωματολογία της αλλεργίας

  • Κνησμός στα μάτια
  • Ξηρό στόμα
  • Κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμετός, διάρροια
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ερυθρότητα του δέρματος και κνίδωση
  • Αναφυλαξία: η χειρότερη αλλεργική αντίδραση που μπορεί να εμφανιστεί μετά την κατανάλωση κάποιου τροφίμου. Διόγκωση των αεραγωγών και πτώση της αρτηριακής πίεσης. χρειάζεται επείγον ιατρική παρέμβαση

Πώς αναγνωρίζεις την παρουσία αλλεργιογόνου συστατικού;

Καταγράφονται στις ετικέτες τροφίμων όταν τα αλλεργιογόνα χρησιμοποιούνται σαν συστατικά για την παρασκευή ενός τροφίμου. Τα αλλεργιογόνα συστατικά καταγράφονται με bold, italics, CAPITAL underlined . Επίσης μπορεί το αλλεργιογόνο συστατικό μπορεί να υπάρχει ακούσια σαν ίχνος στο τρόφιμο και έτσι προληπτικά πρέπει να υπάρχει ετικέτα με τους όρους «*Μπορεί να περιέχει...» «*Γίνονται σε εγκαταστάσεις που επεξεργάζονται...» Συχνά πρέπει να επανελέγχονται οι ετικέτες αφού μπορεί να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά ενός τροφίμου.

Πως αντιμετωπίζω την τροφική αλλεργία;

  • Πλένω τα σκεύη ώστε να μην υπάρξει διασταυρούμενη μόλυνση
  • Βεβαιώνομαι ότι το προσωπικό είναι γνώστης της τροφικής μου αλλεργίας
  • Πλένω τις επιφάνειες καλά με καθαριστικά σπρέι
  • Προσοχή σε μέρη που σερβίρουν με τα ίδια σκεύη τρόφιμα όπως είναι οι μπουφέδες και οι χώροι με παγωτά
  • Γεωργία Γεωργίου
    Γεωργία Γεωργίου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Γεωργία Γεωργίου είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην κλινική διατροφή. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Κύπρο υποστηρίζοντας διατροφικά άτομα με παθολογικά προβλήματα, προβλήματα βάρους και άλλες ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού καθώς αρθρογραφεί και για το site του mednutrition.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.