Άλλες Παθήσεις

Αναιμία: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

09 Οκτωβρίου 2016
16611 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
anaimia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τι είναι η αναιμία;

Ως αναιμία ορίζουμε τη μειωμένη κάτω των φυσιολογικών επιπέδων πυκνότητα της αιμοσφαιρίνης του αίματος. Όπως γνωρίζουμε, η αιμοσφαιρίνη περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του οξυγόνου στους διάφορους ιστούς του σώματος.

Τα αίτια που οδηγούν σε αναιμία ποικίλλουν και γι’ αυτό η ταξινόμησή τους γίνεται συνήθως ανάλογα με το μηχανισμό που τις προκαλεί. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, η αύξηση του ρυθμού καταστροφής τους ή η απώλεια αίματος (π.χ. σε χειρουργείο, τραυματισμούς, έλκη).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Clark SF. (2008) Iron Deficiency Anemia. Nutr Clin Pract April vol. 23 no. 2 128-141.

Baker RD, Greer FR and The Committee on Nutrition. (2010) Diagnosis and Prevention of Iron Deficiency and Iron-Deficiency Anemia in Infants and Young Children (0 -3 Years of Age). Pediatrics. 126;1040.

Φερτάκης Α. (2006) Αιμοποιητικό σύστημα. Παθολογική Φυσιολογία [McPhee S, Μουτσόπουλος Χ]. Σελ. 167-200. Αθήνα. Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας.

  • Ευσταθία Παπαδά
    Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D

    Η Ευσταθία Παπαδά είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και Δημόσια Υγεία. Επιπλέον, είναι κάτοχος Διδακτορικού τίτλου στο κομμάτι της διατροφικής αντιμετώπισης της Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου. Εργάζεται ως Εξωτερικός Συνεργάτης στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και ως ερευνήτρια σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα.