Άλλες Παθήσεις

Η κόπωση είναι και θέμα σιδήρου

19 Νοεμβρίου 2016
10851 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
koyrasmenh gynaika

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η έλλειψη σιδήρου (σιδηροπενική αναιμία) είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται στους αθλητές το ίδιο συχνά με τον γενικό πληθυσμό. Πότε θα πρέπει να ελέγξει ένας δρομέας τα επίπεδα του σιδήρου του και ποιες λύσεις υπάρχουν αν παρουσιάζει έλλειψη; 

Ο σίδηρος είναι ένα από τα σημαντικότερα ιχνοστοιχεία του σώματος. Αποτελεί βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, δηλαδή του συστήματος μεταφοράς του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα μέσω του αίματος. Εκτός από την αιμοσφαιρίνη, ο σίδηρος βρίσκεται στους μυς με τη μορφή της μυοσφαιρίνης, δηλαδή της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο στους μυς. Επομένως, ο σίδηρος εμπλέκεται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και στην παραγωγή ενέργειας, κυρίως μέσω της μεταφοράς του οξυγόνου. Τόσο για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού όσο και για τη μεταφορά του οξυγόνου, είναι σημαντικό να υπάρχουν ικανοποιητικά επίπεδα σιδήρου στο σώμα ενός ατόμου, πόσω μάλλον σε έναν αθλητή και δη δρομέα.

Ο σίδηρος αποθηκεύεται με τη μορφή της φερριτίνης, κυρίως σε τρία σημεία του σώματος:

  • στο ήπαρ
  • στον σπλήνα
  • στον μυελό των οστών

Για να μάθετε ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε σίδηρο αλλά και πώς μπορείτε να πετύχετε τη μέγιστη απορρόφησή του, μπορείτε να επισκεφθείτε το ακόλουθο link:

http://www.tanea.gr/trexo/diet/article/5265590/h-kopwsh-einai-kai-thema-sidhroy/

  • Μαρία Περπερίδη
    Μαρία Περπερίδη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Μαρία Περπερίδη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στην παχυσαρκία και στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Εργάζεται στο Μεσολόγγι, όπου διατηρεί νόμιμο διαιτολογικό γραφείο.