Συνταγές

Χταπόδι κρασάτο με βίδες

Κατερίνα Θεολόγου
1 λεπτό να διαβαστεί
xtapodi-krasato-me-vides
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι.
  2. Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα  με τα φύλλα δάφνης και 1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί σε δυνατή φωτιά μέχρι να πιάσει βρασμό.
  3. Μόλις πιάσει βρασμό το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το χταπόδι να βράσει για 20 λεπτά περίπου. Στα 20 λεπτά τρυπάμε το χταπόδι με ένα πιρούνι. Αν τσιμπιέται άνετα σημαίνει πως είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα.
  4. Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Όταν κρυώσει το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  5. Σε μια άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τις βίδες.
  6. Ξεπλένουμε και καθαρίζουμε την κατσαρόλα που έβρασε το χταπόδι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Αφήνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
  7. Προσθέτουμε το χταπόδι, σοτάρουμε 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς γιατί κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας και σβήνουμε με 1/2 φλ. τσαγιού κρασί. Αφήνω 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω τις ντομάτες (ή τα ντοματάκια κονκασέ), πιπέρι και αφήνω να σιγοβράσει η σάλτσα για 10-15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
  8. Σερβίρουμε τη σάλτσα πάνω στις βίδες.
servings
Για 4 άτομα
cook
ΥΛΙΚΑ
  • 1 χταπόδι, 1 ½ κιλό περίπου
  • 1 πακέτο βίδες
  • 1 φλ. τσαγιού ροζέ ή κόκκινο κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
Mια μερίδα περιέχει:
Θερμίδεςkcal
606
30,3%
Λιπαρά
6g
7,9%
Κορεσμένα λιπαρά
1g
5%
Σάκχαρα
0g
0%
Νάτριο
1g
36,7%
Φυτικές Ίνες
4g
15,4%
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ
Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου
Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ph.D.c

Το χταπόδι αποτελεί έναν εξαιρετικό πιάτο με θαλασσινά που μπορείτε να το καταναλώσετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και όχι μόνο την περίοδο της Σαρακοστής ή στις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Χταπόδι

Το χταπόδι αποτελεί πλούσια πηγή ψευδαργύρου, μαγγανίου, χαλκού, σεληνίου, ριβοφλαβίνης και βιταμίνης Β12, ενώ περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας που συναντάς συνήθως στο κοτόπουλο. Επίσης, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που το καθιστά ιδανικό σαν γεύμα αν έχετε αυξημένες τιμές λιπιδίων. Ακόμη, αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου καλύπτοντας εξολοκλήρου τις απαιτήσεις ενός ενήλικα άντρα και σχεδόν τη μισή από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα για τις γυναίκες.

Ντομάτα και Ελαιόλαδο

Η ντομάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως το λυκοπένιο, η βιταμίνη C, E και Α, σε φλαβονοειδή και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το λυκοπένιο, ιδιαίτερα, φαίνεται ότι έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση, ενώ σε συνδυασμό με την προσθήκη ελαιόλαδου στη συνταγή, αυξάνεται η καρδιο-προστατευτική δράση της συνταγής.

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη διατροφική αξία της συνταγής;

Αν επιθυμείτε να αυξήσετε την περιεκτικότητα της συνταγής σε φυτικές ίνες, αντικαταστήστε τις απλές βίδες του εμπορίου με αυτές που αναγράφουν ότι είναι ολικής αλέσεως. Με αυτό τον τρόπο, προσλαμβάνετε επεξεργασμένους υδατάνθρακες που σας μειώνουν το αίσθημα της πείνας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μετατρέπετε τη συνταγή σε μια καλή επιλογή για διαβητικούς.

Μικρή συμβουλή

Για να περιορίσετε τις θερμίδες που θα προσλάβετε από τη συγκεκριμένη συνταγή, περιορίστε το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσετε στο τσιγάρισμα ή παραλείψτε το τελείως από το συγκεκριμένο βήμα. Η συνταγή αυτή αποτελεί ένα πιάτο πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού σας. Μη ξεχάσετε να το συνοδεύσετε με φρέσκα λαχανικά εποχής και να μας πείτε πώς σας φάνηκε.

Καλή σας απόλαυση!

Κατερίνα Θεολόγου
Κατερίνα Θεολόγου Food blogger

H Κατερίνα Θεολόγου είναι Ιστορικός Τέχνης με Master στη Μουσειολογία και πλέον μαμά δύο αγοριών. Το πάθος της για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική εξελίχτηκε σιγά-σιγά μέσα από συνεχείς πειραματισμούς με διαφορετικές τεχνικές, ασυνήθιστα και μη υλικά, έρευνα, παρακολούθηση σεμιναρίων μαγειρικής, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην υγιεινή διατροφή των παιδιών και της οικογένειας.

Τα ενδιαφέροντά της, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, φωτογραφία και γράψιμο ενώθηκαν όλα μαζί στη δημιουργία του blog της «Delightful Area» (ο Χώρος της Απόλαυσης) www.delightfularea.com που διατηρεί ανελλιπώς από το Δεκέμβριο του 2010. Μέσω του blog της έχει δώσει ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και έχει αποσπάσει διακρίσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς (ΒΗΜΑgourmet Food Blog Awards 2015, Βραβείο Ζαχαροπλαστικής ΓΙΩΤΗΣ).

Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου
Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ph.D.c

H Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc.) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας (Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ) και υποψήφια Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στην Αθήνα.