Διατροφή

Τα trends της διατροφής

19 Μαρτίου 2016
14067 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
kourkoumas

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τελειώνοντας το 2015, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νέα trends στον χώρο της διατροφής.  Η μόδα φαίνεται ότι δεν επηρεάζει μόνο το μήκος της φούστας, ή το χρώμα της τσάντας, αλλά και το τι επιλέγουμε να έχουμε στα ράφια της κουζίνας και στα πιάτα μας σε καθημερινή βάση.  Οι τάσεις πάντα διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής, τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, την εξερεύνηση καινοτόμων συνδυασμών και φυσικά το lifestyle διάσημων ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Ανατρέχοντας σε παλαιότερες ανακοινώσεις διατροφής στον επιστημονικό τύπο, διαπιστώνουμε συνεχώς πόσο γρήγορα εξελίσσεται το πεδίο της διατροφής σε συνδυασμό με την υγεία, την ευημερία, την ευεξία, τη μακροζωία, την ομορφιά… Ναι, με σιγουριά πλέον υποστηρίζουμε τη φράση "Είμαστε ό,τι τρώμε", αφού ποικίλες μελέτες και έρευνες το αποδεικνύουν συνεχώς.

Ποια τα στάδια για να υιοθετήσουμε ένα trend διατροφής;

Τα trends της διατροφής αναδύονται μέσα από την ανάγκη του ανθρώπου να ανακαλύψει το διατροφικό ελιξίριο της μακροζωίας και της υγείας. Από τη στιγμή, όμως που ανακοινώνεται ένας περίεργος διατροφικός συνδυασμός, ή ένα όνομα τροφίμου που δεν το έχουμε ακούσει ξανά, μέχρι να φτάσουμε στην αγορά και την κατανάλωσή του, μεσολαβούν πολλά στάδια.

Αρχικά υπάρχει η αμφισβήτηση, μετά μία πρώτη δοκιμή διστακτικά, αργότερα συζήτηση με το οικείο περιβάλλον, και αν όλα φαίνονται θετικά, η υιοθέτηση. Η διαδικασία αποδοχής οτιδήποτε καινούριου προϋποθέτει χρόνο… Ενδιαφέρον λοιπόν θα έχει να δούμε στο τέλος της χρονιάς, ποια trends διατροφής που σήμερα ανακοινώνονται θα έχουν διάρκεια… και ολοκληρωτική αποδοχή.

Ποιες είναι οι επικρατέστερες διατροφικές τάσεις;

Σύμφωνα με την εκδήλωση Health Ingredients Europe, φαίνεται ότι οι δύο επικρατέστερες διατροφικές τάσεις είναι η πρωτεΐνη από έντομα και προϊόντα ζαχαροπλαστικής με γλυκύτητα από φρούτα. Οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης που προέρχεται από φύκια, έντομα και τυρόγαλο αποκτούν όλο και μεγαλύτερη διασημότητα, καθώς η πλειοψηφία του κόσμου αναζητά υποκατάστατα κρέατος.

Επίσης, έντονη είναι και η επιθυμία των ανθρώπων σήμερα να καταναλώνουν γλυκά χωρίς ζάχαρη. Επομένως η βιομηχανία τροφίμων ανά τον κόσμο δημιουργεί γλυκίσματα τα οποία περιέχουν αποκλειστικά φρούτα ως γλυκαντική πρώτη ύλη.

Ποιο είναι το top 10 των διατροφικών trends για το 2015;

Σύμφωνα με την Innova Market insights

Top 10

  1. From clean to clear 
  2. Convenience for foodies
  3. Marketing for millenials
  4. Snacks rise to the occasion
  5. Good fats good carbs
  6. More in store for protein
  7. New routes for fruit
  8. A fresh look at frozen
  9. Own - labels power on
  10. Rich, chewy and crunch

Εκτός όμως από τις τάσεις διατροφής, παρακάτω δείτε και τα τρόφιμα – τάση για το 2015:

Κουρκουμάς

Μπαχαρικό με ιδιαίτερα διατροφικά οφέλη. Χρησιμοποιήστε το σε γλυκές και αλμυρές παρασκευές. Είναι αντιφλεγμονώδες, βοηθά στην πρόληψη της νόσου Altzheimer και σε συνδυασμό με μαυροπίπερο αυξάνει τη θερμογένεση και κατ’ επέκταση τον μεταβολισμό.

Ζωμός οστών

Γνωστός και πολύ δημοφιλής ο ζωμός από οστά στην γνωστή ως paleo diet, προσφέρει καλή θρεπτική αξία με ελάχιστες θερμίδες. Ήδη, πωλείται ως σνακ σε healthy café και μοντέρνα σύγχρονα εστιατόρια.

Βούτυρο καρύδας

Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα και τη γνώση που αποκτούμε, όλο και λιγότεροι άνθρωποι φοβούνται το λίπος στη διατροφή τους. Συγκεκριμένα, το βούτυρο από καρύδα, εκτός από εξαιρετική πλούσια γεύση, προσδίδει καλά λιπαρά και πολλές βιταμίνες, όλα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι κερδίζει θέσεις στη λίστα των αγαπημένων superfoods για το 2015. Η εξίσου ισχυρή με τα υπόλοιπα σταυρανθή λαχανικά αντικαρκινική του δράση το τοποθετεί υψηλά στην ιεραρχία των τάσεων. Δοκιμάστε να το ψήσετε, να το κάνετε πουρέ, να το χρησιμοποιήσετε ως πρώτη ύλη σε βάσεις για πίτσα ή ακόμη και σε burgers.

Tingernuts

Γευστικό λαχανικό – ρίζα που προέρχεται από την Ισπανία και μπορεί να αποτελέσει ιδανικό ψητό σνακ. Το γάλα από Tigernut μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση για εκείνους που δεν θέλουν λακτόζη στη διατροφή τους.

Grain Free

Η τάση να μειώνεται η χρήση του σιταριού στα αρτοσκευάσματά μας, μάς προκαλεί να χρησιμοποιήσουμε καινοτόμους συνδυασμούς στην κουζίνα μας. Αλεύρι μπορεί να δημιουργηθεί από κουνουπίδι. Ζυμαρικά φτιάχνονται από λαχανικά. Επίσης το αλεύρι αμυγδάλου και το αλεύρι καρύδας αποτελούν απαραίτητα συστατικά για όποια παρασκευή θα βάλετε στον φούρνο σας το 2015.

Οι επιλογές είναι πολλές και η απόφαση για το πόσο trendy διατροφικά θα είστε φέτος είναι δική σας!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Palmgren MG, et al, Are we ready for back-to-nature crop breeding?, Trends Plant Sci. 2014 Dec 16. pii: S1360-1385(14)00290-8. doi: 10.1016/j.tplants.2014.11.003.

Nicholas Robinson, Top Food Trends for 2015- The Full List, Health Ingredients Europe, available at: http://www.foodmanufacture.co.uk/Ingredients/Top-food-trends-for-20152 (Accessed: 2 January 2015)

Αναστασία Κόκκαλη
Αναστασία Κόκκαλη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Αναστασία Κόκκαλη είναι Κλινικός – Διαιτολόγος. Η πολύχρονη εμπειρία της συνδυαστικά με την αγάπη της για το επάγγελμα του διαιτολόγου την καθιστούν αποτελεσματική και φυσικά υπεύθυνη στην διαχείριση καταστάσεων που χρήζουν διατροφική καθοδήγηση. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας έως και σήμερα παρακολουθεί προσωπικά και απόλυτα εξατομικευμένα τον κάθε άνθρωπο που την επισκέπτεται στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα. Σκοπός της είναι η σωστή διατροφή να αποτελεί έναν νέο τρόπο ζωής