Διατροφή

Πάμε λαϊκή!

της Γεωργίας Πετρακη
08 Μαΐου 2012
13836 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Πάμε λαϊκή!

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα ψώνια στην λαϊκή μπορεί να εξελιχθούν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές συνήθειές σας. Οι ανοιχτές αγορές με τους ντόπιους παραγωγούς και έμπορες είναι κάτι που συνηθίζεται ανά τον κόσμο και πλέον αρχίζει και ξαναμπαίνει δυναμικά στην καθημερινότητα των Ελλήνων, που αποφάσισαν να αλλάξουν τρόπο ζωής.

Ο βασικότερος κανόνας που θα πρέπει να μάθετε αν θέλετε να κάνετε καλές αγορές είναι η έρευνα! Πηγαίνετε μια πρώτη βόλτα στους πάγκους πριν ψωνίσετε! Προσπαθήστε να εντοπίσετε τα προϊόντα που έχετε σκοπό να αγοράσετε, σημαδέψτε ποιος πάγκος έχει τα πιο φρέσκα και ικανοποιητικά προϊόντα για το μάτι σας και πάνω απ’ όλα εντοπίστε τις τιμές. Μόνο ερευνώντας θα καταφέρετε να πετύχετε καλές τιμές και ποιοτικά προϊόντα.

Τα ταμπελάκια είναι μέγιστης σημασίας για τα ψώνια σας. Πάνω τους αναγράφονται οι τιμές, η προέλευση του προϊόντος, αν είναι βιολογικής ή συμβατικής καλλιέργειας και άλλες πληροφορίες. Επίσης, οι πωλητές θα πρέπει να έχουν ταμπέλες και βεβαιώσεις που αναγράφουν τα πλήρη στοιχεία τους.

Υιοθετήστε την φιλοσοφία του κινήματος των locavores ή -ελληνιστί- τοποφάγων. Προτιμήστε ντόπια προϊόντα της περιοχής ή του νομού σας. Οτιδήποτε βρίσκεται πέρα από τα σύνορα που θα ορίσετε δεν πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι σας, τουλάχιστον όχι συχνά. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε ότι έχετε πολύ φρέσκα φρούτα και λαχανικά στο τραπέζι σας, που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία για να καταφέρουν να αντέξουν στη μεταφορά, δεν έχουν καταναλωθεί σημαντικά ποσά χρημάτων και ενέργειας για την μεταφορά τους και κυρίως στηρίζετε την ντόπια αγροτική κοινότητα.

Μην ξεχνάτε μια από τις βασικότερες αρχές της Κρητικής Διατροφής που ακολουθούσαν οι παλαιότεροι! Επιλέξτε εποχιακά! Ενημερωθείτε για το ποια φρούτα και λαχανικά είναι η εποχή τους και προτιμήστε τα. Το όφελος για την τσέπη και την υγεία σας θα είναι τεράστιο.

Ετοιμάστε λίστα για τα ψώνια! Ο καλύτερος σύμμαχος του νοικοκυριού και της τήρησης του προϋπολογισμού είναι το μαγικό αυτό χαρτάκι που μας κρατάει οργανωμένους. Σχεδιάστε το μενού που θέλετε να ακολουθήσετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και υπολογίστε τις ποσότητες και τα υλικά που θα χρειαστείτε. Έτσι, θα αποφύγετε και να ξεχάσετε κάτι και να σπαταλήσετε χρήματα, αν πάρετε πολλά τρόφιμα που όταν δεν θα καταναλωθούν εγκαίρως, θα καταλήξουν στα σκουπίδια- ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που υπάρχουν συνάνθρωποί μας που τα στερούνται.

Αν έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε βιολογικά προϊόντα, σας το συστήνουμε, αφού η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά έναντι των άλλων είναι υψηλότερη. Αποφεύγετε την είσοδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών στο σώμα σας, με τις όποιες επιπτώσεις έχουν αυτά για την υγεία σας.

Στους πάγκους της λαϊκής, πέρα από τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να βρείτε επίσης νωπά κοτόπουλα, αυγά, γαλακτοκοµικά, μέλι και ψάρια. Αυτά τα προϊόντα είναι πιο ευπαθή στους περιβαλλοντικούς παράγοντες και θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί στην αγορά τους. Παρατηρήστε αν τα τυριά είναι εκτεθειμένα στην ζέστη και αν είναι σκεπασμένα ώστε να μην μπορεί να τα φτάσει η σκόνη και τα μικρόβια του περιβάλλοντος καθώς και τα έντομα. Το ίδιο ισχύει και για τα νωπά κοτόπουλα. Τα ψάρια θα πρέπει να βρίσκονται πάνω σε πάγο. Προσέξετε για τυχόν σημάδια αλλοιώσεων. Αν επιχειρήσετε να αγοράσετε αυγά, κάντε το κόλπο με την βύθιση του στο αλατόνερο για να διαπιστώσετε την φρεσκότητά του και σπάστε τα ένα- ένα σε μπολ πριν τα καταναλώσετε. Κανένα από τα προϊόντα που προαναφέραμε δεν θα πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο.

Η γνωριμία με τους ανθρώπους που εμπορεύονται τους θησαυρούς της γης μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη! Μπορούν να σας φυλάνε το καλύτερο εμπόρευμα, να σας δίνουν κανένα δωράκι αλλά κυρίως τις γνώσεις τους για το εμπόρευμά τους. Επίσης, ξέρουν τις καλύτερες συνταγές! Μην φοβηθείτε να τους ρωτήσετε πληροφορίες για ό,τι χρειάζεστε και να τους «ψαρέψετε» για τα ευπαθή προϊόντα που προαναφέραμε. Με εύκολο τρόπο μπορείτε να μάθετε κρίσιμες πληροφορίες για τη φρεσκότητά τους, τον τρόπο παραγωγής κ.ά.

Μην δείτε την διαδικασία σαν αγγαρεία, αλλά σαν μια ευκαιρία ξεκούρασης και απόλαυσης! Ο κόσμος που περπατάει γύρω σας, η κουβέντα που θα πιάσετε με την κυρία που βάζει μήλα δίπλα σας, οι μυρωδιές από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι ερεθίσματα που μπορούν να δώσουν ένα διάλειμμα στο μυαλό σας και μια ευκαιρία να χαλαρώσετε.

Ειδικά αν συνδυάσετε τα ψώνια σας με μια βόλτα με τα παιδιά σας, είναι μια ευκαιρία να περάσετε ευχάριστο και δημιουργικό χρόνο μαζί τους. Ευκαιρία για γνώση και μάθηση, αφού περνώντας από τους πάγκους μπορείτε να τους εξηγείτε τα λαχανικά και τα φρούτα που βλέπουν και να τους λέτε χρήσιμες πληροφορίες γι’ αυτά. Έτσι, θα καταφέρετε να θέσετε σωστές βάσεις στις διατροφικές τους γνώσεις και να δελεάσετε ακόμα και τα πιο δύσκολα στο φαγητό τους να δοκιμάσουν κάτι νέο!

Η ώρα θεωρητικά θα ήταν ένας παράγοντας που δεν έχει σημασία στην λαϊκή. Εντύπωση λανθασμένη, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο! Η πρωινή βόλτα στην λαϊκή μπορεί να σας προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία και πρώτης ποιότητας αγαθά. Όσο περνάνε οι ώρες όμως, υπάρχει πιθανότητα να μην βρείτε αυτό που ζητάτε ή να μην έχετε περιθώριο επιλογής, αλλά λόγω της επιθυμίας των εμπόρων να ξεπουλήσουν, οι τιμές αρχίζουν και πέφτουν.

Μην διστάσετε να διατυπώσετε με διακριτικό τρόπο την δυσαρέσκεια για κάτι που σας ενόχλησε. Η μη αναγραφή τιμής, η απόκρυψη του τόπου παραγωγής ή η πίεση για στρογγυλοποίηση του ποσού μπορεί να είναι κάτι που θα συναντήσετε, αλλά μην φοβηθείτε να το αντιμετωπίσετε.

Τέλος, μια νέα παράμετρος που πρέπει πλέον να δούμε, είναι η αλληλεγγύη για τους συνανθρώπους μας. Προτείνω στην λίστα με τα ψώνια σας να προσθέσετε κάτι μικρό που θα μπορέσει να προσφέρει ένα θρεπτικό γεύμα σε έναν συνάνθρωπό μας. Μπορείτε να το δώσετε με διακριτικότητα απευθείας σε κάποιο άτομο που έχετε υπόψη, να το αφήσετε σε κάποιο Κοινωνικό Παντοπωλείο ή άλλη δράση που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή σας ή να το αφήσετε σε ένα κοντινό συσσίτιο. Ένα κιλό πατάτες ή ένα κιλό καρότα θα σας κοστίσουν μόνο μερικά λεπτά του ευρώ, αλλά θα δώσουν πολλά περισσότερα σε κάποιους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Hunter D, Foster M, Mc Arthur JO, Ojha R, Retocz R, Samman S. Evaluation of the micronutrient composition of plant foods produced by organic and conventional agricultural methods. Crit Rev Food Sci Nutri. 2011 Jul;51(6):571-82.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για την υγιεινή των τροφίμων. Οι περί της Σήμανσης Παρουσίασης και Διαφήμισης Τροφίμων (Γενικοί) Κανονισμοί του 2002 έως 2005.

Γεωργία Πετράκη
Γεωργία Πετράκη Διαιτολόγος - Διαιτολόγος