Διατροφή

Φραπέ - Φρέντο 1-0

της Νεκταρίας Καρακώστα
19 Αυγούστου 2008
22002 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
Φραπέ - Φρέντο 1-0

Φραπέ και φρέντο είναι πρωταθλητές πλέον στις προτιμήσεις των Ελλήνων, ειδικά το καλοκαίρι. Η καθιερωμένη βόλτα για καφέ συνεπάγεται σχεδόν σίγουρα είτε ένα μεγάλο ποτήρι με φραπέ στο τραπέζι είτε το ψιλό ποτήρι του φρέντο. «Πίνω ένα με δύο καφέδες την ημέρα και αν και το πρωί θα προτιμήσω ένα φλυτζάνι ελληνικού, όταν βγαίνω έξω το φραπέ είναι η απόλυτη επιλογή» λέει στα ΝΕΑ η κ. Κατερίνα Δημητροπούλου για την οποία το φραπέ είναι συνδυασμένο με την έννοια του καφέ.

Ο κ. Μιχάλης Παπαστεργίου από την άλλη δηλώνει φανατικός του φρέντο, «άλλωστε είναι ένας καφές με ιδιαίτερη γεύση που δύσκολα θα πετύχεις σπίτι αρά καλύτερα να τον πιεις έξω». Όπως επισημαίνει ο κ. Στάθης Βόντας, υπεύθυνος καφετέριας στο Κολωνάκι, με δεκαέξι χρόνια εμπειρία στο χώρο της εστίασης, «το φραπέ ήταν για πολλά χρόνια η πρώτη επιλογή του Έλληνα και το φρέντο όταν έκανε την εμφάνιση του δεν είχε ιδιαίτερη ζήτηση. Ωστόσο αυτό φαίνεται να αλλάζει τα τελευταία χρόνια. Η κίνηση στο φρέντο είναι μεγαλύτερη». Προσθέτει πάντως ότι «σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί πει κανείς πως το φραπέ δεν είναι πια από τους πιο δημοφιλείς καφέδες στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για σταθερή αξία. Γι΄ αυτό παρά την έκρηξη του φρέντο που είχαμε πριν κάποια χρόνια, μιας και ήταν κάτι καινούργιο και διαφορετικό, τώρα πια έχει επέλθει ισορροπία».

Φραπέ vs φρέντο: τι προτιμούν οι Έλληνες;

Στο κρας τεστ μεταξύ φραπέ και φρέντο, ο πρώτος φαίνεται να κρατά την πρωτοκαθεδρία με το αντίπαλο δέος όμως να κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των Ελλήνων. Σύμφωνα με στοιχεία του 2006 για την αγορά του καφέ στην Ελλάδα, ο στιγμιαίος καφές παρουσίασε οριακή άνοδο πωλήσεων της τάξεως του 0,6%. Ο εσπρέσσο από την άλλη αύξησε θεαματικά το μερίδιο της αγοράς που του αντιστοιχεί κατά 15,7%.

Βέβαια να σημειωθεί ότι το συνολικό μερίδιο της αγοράς που καταλαμβάνει ο στιγμιαίος καφές ανέρχεται στο 30% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον καφέ μηχανής, στον οποίο εντάσσεται το φρέντο, φτάνει το 20%. Η σχέση των Ελλήνων με τον καφέ είναι γνωστή και έντονη. Αν και μόλις 11 εκατομμύρια καλύπτουν το 0,64% της παγκόσμιας κατανάλωσης, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του καφέ;

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι πρόκειται για μια σχετικά ακριβή» απόλαυση αφού ότι η τιμή του σε αρκετές περιπτώσεις – ειδικά στην Αθήνα - μπορεί να φτάσει και τα 4,50 ευρώ, τιμή σχεδόν διπλάσια απ’ ότι θα πλήρωνε κανείς στη γαλλική πρωτεύουσα. Πέρα όμως από την απόλαυση που προσφέρει η βόλτα ή το διάλειμμα για καφέ, αφού τουλάχιστον για τους Έλληνες συνδυάζεται πάντα με καλή παρέα και κουβεντούλα, το αγαπημένο τους ρόφημα βοηθά και τον οργανισμό. Σε σωστές όμως ποσότητες. Σύμφωνα με έρευνες ένα φλυτζάνι καφέ προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία.

Πόσο καφέ πίνουμε;

  • 5,8 δις φλιτζάνια καφέ πίνουν ετησίως οι Έλληνες
  • 1,6 καφέδες καταναλώνει ημερησίως ο Έλληνας
  • 97% πίνουν καφέ έστω μια φορά το μήνα
  • 23.000 τόνους καφέ περίπου καταναλώνουν οι Έλληνες
  • 17.000 είναι οι καφετέριες σε όλη τη χώρα

Τι μας κοστίζει ο καφές;

  • 1,2 δις πληρώνουν οι Έλληνες για καφέ εκτός και εντός σπιτιού
  • 800 εκατ. ευρώ πληρώνουν οι Έλληνες στις καφετέριες
  • 400 εκατ. ευρώ δίνουν τα νοικοκυριά για καφέ

Μερίδια αγοράς

  • 30% στιγμιαίος
  • 20% περίπου ο καφές μηχανής

Άνοδος στις πωλήσεις για το 2006

  • Εσπρέσσο 15,7%
  • Στιγμιαίος 0,6%

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

  • Εσπρέσσο 30 ml 50 mg
  • Φραπέ 200ml 140 mg

Καθημερινό ανώτατο όριο πρόσληψης καφεΐνης

  • Ενήλικες 200 mg
  • Έφηβοι 110 mg

Κόστος

  • Φραπέ: 1,50 - 4,50 ευρώ
  • Εσπρέσσο: 2,50 - 4,50 ευρώ

Η επίδραση του καφέ

  • 1 φλυτζάνι προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία
  • 1-3 φλιτζάνια δεν δημιουργούν πρόβλημα αλλά ούτε ωφελούν

Τι συστήνει ο διατροφολόγος;

Ο καφές είναι μέρος της καθημερινής μας διατροφής, εάν λάβουμε υπόψη ότι 1,6 εκατομμύρια καφέδες πίνουν κατά μέσο όρο ημερησίως οι Έλληνες. Το καλοκαίρι προτιμούμε τα κρύα ροφήματα καφέ και πιο πολύ το fredo Cappuccino και τον φραπέ. Και τα δύο ροφήματα καφέ δεν είναι πλούσια σε θερμίδες. Η περιεκτικότητα τους θερμίδες εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα της ζάχαρης που θα προστεθεί [1 κγ ζάχαρη αποδίδει 22 θερμίδες]. Ενώ, το γάλα που περιέχουν είναι σε μικρή ποσότητα, οπότε και δεν αυξάνει ιδιαίτερα το θερμιδικό τους περιεχόμενο. 

Τι πρέπει να προσέξουμε;

Πρέπει όμως να είστε προσεχτικοί στη συχνότητα κατανάλωσης παγωμένων καφέδων τύπου frappuccino, διότι κυμαίνονται από 300 έως 700 θερμίδες (ανάλογα με το μέγεθος) και περιέχουν πολλά λιπαρά (σαντιγί) και ζάχαρη.

Ποιά είναι η κύρια δράστική ουσία του καφέ;

Η κύρια δραστική ουσία του καφέ είναι η καφεΐνη, η οποία ανήκει σε μια ομάδα λιποδιαλυτών ουσιών που ονομάζονται πουρίνες. Η μέση περιεκτικότητα σε καφεΐνη του αλεσμένου καβουρδισμένου καφέ είναι περίπου 85 mg ανά 150ml (1 φλιτζάνι), του στιγμιαίου καφέ είναι 60 mg, του ντεκαφεϊνέ είναι 3 mg.

Ποια η δράση της καφεΐνης σε μικρές ποσότητες;

Σε μικρές ποσότητες η καφεΐνη (μεθυλιωμένη ξανθίνη) δρα ως διεγερτική ουσία του κεντρικού νευρικού συστήματος αυξάνοντας τα επίπεδα της ντοπαμίνης, η οποία είναι ένας νευροδιαβιβαστής που δραστηριοποιεί το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου.

Τι μπορεί να προκαλέσει η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες;

Ενώ αντίθετα σε μεγαλύτερες ποσότητες πρόσληψης καφεΐνης (>2000 mg) προκαλείται νευρικότητα, υπερδιέγερση, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, συσπαστικότητα των μυών και τρεμούλιασμα. 

Από τι επιπλέον εξαρτώνται οι παρενέργειες από την καφεΐνη;

Η ποσότητα της καφεΐνης που μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες εξαρτάται και από την ευαισθησία του κάθε ατόμου και από τη συχνότητα πρόσληψης της καφεΐνης. Μέτριες προσλήψεις καφεΐνης μέχρι 300 mg, ή αντίστοιχα 3 φλιτζάνια καφέ, συνήθως δεν προκαλούν ανησυχίες σχετικά με την υγεία, υπό την προϋπόθεση ότι οι άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής (διατροφή, κατανάλωση οινοπνεύματος, κάπνισμα και άσκηση) είναι υγιεινές.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν;

  • Στα παιδιά η καφεΐνη είναι καλό να αποφεύγεται διότι έχει ανορεξιογόνο δράση και προκαλεί υπερκινητικότητα.
  • Στις έγκυες γυναίκες. Η εγκυμοσύνη επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο μεταβολίζεται η καφεΐνη και οι έγκυες γυναίκες γενικά διατηρούν σταθερά τα επίπεδα καφεΐνης για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
  • Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ολικής και LDL-χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη), γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις. Αυτή η επίδραση φαίνεται να περιορίζεται στον βρασμένο, όχι φιλτραρισμένο, καφέ (ο φιλτραρισμένος, ο διηθημένος ή ο στιγμιαίος καφές δεν αυξάνουν τη χοληστερόλη αίματος) και να μη συνδέεται με την καφεΐνη. Αυτή η επίδραση φαίνεται να προκαλείται από κάποια συστατικά του καφέ, καλούμενα ως διτερπένια, που υπάρχουν σε υψηλότερες ποσότητες σε κάποιες ποικιλίες κόκκων καφέ, αλλά αφαιρούνται με το φιλτράρισμα.
  • Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι αυτοί που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες καφέ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στα αντιοξειδωτικά συστατικά του καφέ. Ωστόσο, δύο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη καφέ σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο σε περιστασιακούς καταναλωτές μικρών ποσοτήτων καφέ (λιγότερο ή ίσο με 1 φλιτζάνι/ημέρα), άτομα που έχουν τρεις ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο και άτομα με αργό μεταβολισμό της καφεΐνης.
  • Παλαιότερες έρευνες, ιδιαίτερα σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, έχουν δείξει αρνητική συσχέτιση μεταξύ καφεΐνης και οστικής πυκνότητας, συνδέοντας τη πρόσληψη καφέ με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.
  • Προσοχή στην αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα.
Νεκταρία Καρακώστα
Νεκταρία Καρακώστα Δημοσιογράφος M.A.