Διατροφή

Θρεπτικό και υγιεινό σάντουιτς...γίνεται;

12 Ιουλίου 2017
25350 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ygieino sandwich

Photo source: www.bigstockphoto.com

Στην εκπομπή υγείας του ΑΝΤ1, «Υγεία πάνω από όλα», με παρουσιάστρια την κ. Φωτεινή Γεωργίου, μου δόθηκε η ευκαιρία να αναφερθώ σε ένα πολύ γνωστό τρόφιμο που καταναλώνουμε συχνά, προτείνοντας υγιεινές προτάσεις παρασκευής του και νέους τρόπους ένταξής του στην καθημερινή μας διατροφή.

Λόγος έγινε για το σάντουιτς, ένα τρόφιμο το οποίο οφείλει την ονομασία του στον Άγγλο Τζον Μονταγκιού, 4ου Κόμη του Σάντουιτς γύρω στον 18ο αιώνα.

Επισημάνθηκε ότι σάντουιτς, ως τροφή είναι μια συχνή και εύκολη λύση η οποία μπορεί παράλληλα να γίνει νόστιμη και θρεπτική, αρκεί να μην μετατραπεί σε μια θερμιδική βόμβα των 700-1000 θερμίδων, σε περίπτωση που το «υπερφορτώσουμε» σε υλικά, οδηγώντας σταδιακά στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Πώς να κάνετε το σάντουίτς σας υγιεινό;

Η δική μας πρόταση αφορά σε ένα σάντουιτς των 400 θερμίδων, περίπου, που μπορεί να αποτελέσει ένα πλούσιο σνακ ή ένα μίνι γεύμα. Έτσι, δεν επιβαρύνει την πέψη και το μεταβολισμό και μπορεί να καταναλωθεί άνετα στην εργασία προσφέροντας την απαραίτητη ενέργεια για τη συνέχεια των δραστηριοτήτων.

Όσον αφορά στη σύστασή του, αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι πρέπει να αποτελείται από ψωμί ολικής άλεσης (με περισσότερες φυτικές ίνες), μια άπαχη ζωική πρωτεΐνη (η οποία προσφέρει κορεσμό) και λαχανικά εποχής. Αυτό που αποφεύγουμε να προσθέσουμε στο σάντουιτς είναι η μαγιονέζα και το βούτυρο λόγω της υψηλής συγκέντρωσής τους σε κορεσμένα λιπαρά και του υψηλού θερμιδικού φορτίου που προσδίδουν. Είναι προτιμότερο να τα αντικαθιστούμε με φυτική μαργαρίνη, που συνίσταται από πολυακόρεστα «καλά» λιπαρά.

Στη συνέχεια έγινε λόγος για τα συστατικά αντικατάστασης που μετατρέπουν το σάντουιτς σε μια υγιεινή καθημερινή διατροφική συνήθεια. Πιο συγκεκριμένα, η πάστα ελιάς με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα αποτελεί αξιόλογη επιλογή ενώ η μουστάρδα προσδίδει χαρακτηριστική νοστιμιά και χρώμα συνδυαστικά με την θρεπτική της αξία. Η σάλτσα ντομάτας ή οι λιαστές ντομάτες καθώς και η απάλειψη με πάστα αβοκάντου αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για ένα «γκουρμέ» αλλά ταυτόχρονα θρεπτικό σάντουιτς.

Ποια είναι η σωστή μερίδα;

Τέλος αναφέρθηκε η σωστή μερίδα για το σάντουιτς για άνδρες και γυναίκες ανάλογα με το είδος ψωμιού που επιλέγουμε και η σωστή αποθήκευση για τη μεταφορά του.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης
Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης M.Med.Sc. PhD, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή. Είναι επίσης  Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Συγγραφέας του βιβλίου "Πρακτικός Οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο" των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας.