Διατροφή

Ποιο τυρί να επιλέξω;

24 Μαΐου 2017
23706 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
diafora eidh tyriwn

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι Έλληνες αγαπάμε το τυρί και ναι... μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι ότι παράγουμε από τις καλύτερες ποικιλίες και ποιότητες τυριών σε όλον τον κόσμο. Συνήθεια αγαπημένη να συνοδεύουμε το γεύμα μας με τυρί, είναι όμως μια συνήθεια που μας κάνει κακό; Μπορεί το τυρί να κρύβει πολλές θερμίδες και λιπαρά, υπάρχει όμως για τον καθένα μας και το κατάλληλο τυρί.

Πόσο συχνά λοιπόν και σε τι ποσότητα μπορούμε να το τρώμε; Ποιο τυρί είναι καλό να επιλέγουμε; Αυτά και άλλα πολλά, συζητήσαμε με την Φωτεινή Γεωργίου, στην εκπομπή «Υγεία πάνω από όλα» στον αντ1, το Σάββατο 11 Μαρτίου.

Έχει θέση το τυρί σε μια ισορροπημένη διατροφή;

Το τυρί εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και όχι άδικα μιας και συγκεντρώνει εκατομμύρια θαυμαστές ανά τον κόσμο. Είναι λοιπόν σαφές ότι υπό προϋποθέσεις το τυρί -ναι ακόμα και τα λιπαρά τυριά, μπορεί να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι σε μια ισορροπημένη διατροφή. Παρουσιάσαμε λοιπόν αναλυτικά ποια τυριά έχουν περισσότερο αλάτι, πρωτεΐνη αλλά και ασβέστιο και βιταμίνη D. Ποια τυριά έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και σε θερμίδες, άρα είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε; Πόσο τυρί μπορούμε να τρώμε, αλλά και πόσο συχνά, προκειμένου να διατηρούμε ένα καλό προφίλ υγείας; Συζητήσαμε επιπλέον τι είναι το γαλλικό παράδοξο και τέλος παρουσιάσαμε εύγεστες και θρεπτικές προτάσεις με τυρί για πρωινό και για σνακ.

Δείτε περισσότερα στο video που ακολουθεί:

 

Ιωάννα Κατσαρόλη
Ιωάννα Κατσαρόλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ιωάννα Κατσαρόλη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διατροφή Αθλητών και Αθλούμενων. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Χαλκίδα, είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει».