Διατροφή

Κάνει καλό το ξύδι στην υγεία μας;

18 Απριλίου 2017
94977 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
to ksudi stin ugeia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Με χαρά αποδέχτηκα τη νέα πρόσκληση από την εκπομπή υγείας του ΑΝΤ1 με τη Φωτεινή Γεωργίου, «Υγεία πάνω από όλα» για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις του κοινού και να σχολιάσουμε τις νέες επιστημονικές εξελίξεις για ένα τρόφιμο που το συναντάμε συχνά στην καθημερινή διατροφή.

Αναφερθήκαμε στο ξύδι, ένα τρόφιμο το οποίο χρησιμοποιείται στη διατροφή από την αρχαιότητα, εδώ και 5.000 χρόνια, αλλά και ως φάρμακο.

Τι δείχνουν οι νεότερες μελέτες για τη δράση του και πως ωφελεί την υγεία;

Αρχικά έγινε λόγος για το μηλόξυδο, επισημαίνοντας ότι:

  • η καθημερινή του κατανάλωση δεν συνδέεται άμεσα με την απώλεια σωματικού βάρους,
  • δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέθοδος αδυνατίσματος,
  • η υπερκατανάλωσή του ενέχει κινδύνους.

Παρόλα αυτά υπάρχουν νέες έρευνες, όπως αυτή της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη, σύμφωνα με την οποία διαφαίνεται η αντιγλυκαιμική δράση του ξυδιού, κυρίως λόγω της δράσης του οξικού οξέος που περιέχεται.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι το ξύδι είναι ένα όξινο υγρό που προέρχεται από τη ζύμωση της αιθανόλης, συνήθως του κρασιού, με τη βοήθεια κάποιων χρήσιμων βακτηρίων, αναλύοντας, έπειτα, τα συστατικά του: οξικό οξύ, νερό, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και σάκχαρα, τα οποία και διαχωρίζουν τα είδη του ξυδιού. Πιο συγκεκριμένα τα κύρια είδη του ξυδιού είναι το άσπρο ξύδι, το βαλσάμικο και το μηλόξυδο, με διαφορετική θερμιδική αξία το καθένα, και ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούνται προϊόντα σταφυλιού ή κρασί, μήλο, ρύζι, καρύδα, όσπρια, φρούτα ή άλλα αλκοολούχα ποτά.

Σαν συμβουλή προτάθηκε η συχνή χρήση του στις σαλάτες ή το γεύμα ως dressing χαμηλών θερμίδων και η αντίστοιχη αποφυγή άλλων θερμιδογόνων σαλτσών. Τέλος ετοιμάσαμε ζωντανά μια ελαφριά εκδοχή της σάλτσας βινεγκρετ καθώς και τα «κυπριακά» ξυδάτα λαχανικά.

Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης
Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης M.Med.Sc. PhD, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή. Είναι επίσης  Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Συγγραφέας του βιβλίου "Πρακτικός Οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο" των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας.