Διατροφή

Γνωρίζετε τη γιορτή της αγκινάρας;

14 Ιουλίου 2008
11388 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
giorti agkinaras 2008 panel omilitwn

Ομιλία του διαιτολόγου - διατροφολόγου Κούτσικα Κωνσταντίνου, στη Μικρομάνη Μεσσηνίας, στη γιορτή της αγκινάρας

Με ιδιαίτερη χαρά, παραβρέθηκα στις 12 Ιουλίου, στην Μικρομάνη, για την γιορτή της αγκινάρας. Είναι χαρακτηριστική η γιορτή, όπου διεξάγεται κάθε χρόνο και συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες για να γευθούν τις μοναδικές γεύσεις της αγκινάρας. Γεύσεις γεμιστής αγκινάρας με κιμά, σκορδαλιά, ρύζι, μπεσαμέλ, τηγανιτές με αυγά, κοκκινιστές και γαρνιρισμένες με μαϊντανό, ελιές και καρότο.

Στην ομιλία, αναφέρθηκα για την διατροφική αξία της αγκινάρας, όπου περιέχει σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών (β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη). Επιδημιολογικές έρευνες σε όλο τον κόσμο συσχέτισαν την υψηλή διαιτητική πρόσληψη αυτών των καροτενοειδών με μειωμένα επεισόδια καρκίνων του πνεύμονα, μαστού, τραχήλου, δέρματος και στομάχου.

Στο τέλος της ημερίδας οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες του Συλλόγου. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο Νομάρχης Μεσσηνίας,ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΑΜ, ο Δήμαρχος Θούριας, Νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μικρομάνης.

diatrofikh aksia agkinaras presentation

Κωνσταντίνος Κούτσικας
Κωνσταντίνος Κούτσικας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.

Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.