Διατροφή

Πρωτεϊνες βρίσκω μόνο στα ζωικά τρόφιμα;

της Όλγας Δέδε
04 Αυγούστου 2016
22503 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Πρωτεϊνες βρίσκω μόνο στα ζωικά τρόφιμα;

Αναζητώντας την πρωτεΐνη στα τρόφιμα, θα συναντήσετε 2 πηγές: ζωική πρωτεΐνη, από ζωικής προέλευσης τρόφιμα και φυτική πρωτεΐνη, από τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα, εκτός των φρούτων

Πηγή: www.followme.gr

Ποιές είναι οι διαφορές τους;

Οι διαφορές μεταξύ των ζωικών και των φυτικών πρωτεϊνών βρίσκονται στα αμινοξέα που περιέχουν. Οι ζωικές πρωτεϊνες διαθέτουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε κατάλληλες ποσότητες ώστε να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό ενώ οι φυτικές διαθέτουν κάποια από τα απαραίτητα αμινοξέα και σε μικρότερες ποσότητες. Αυτό δε σημαίνει ότι τα φυτικά τρόφιμα δε μας δίνουν τις πρωτεϊνες που χρειαζόμαστε γιατί αν συνδυάσουμε τις φυτικές πηγές έχουμε πρωτεϊνες ισάξιες με αυτές του κρέατος. Σ’ αυτό το σημείο καλό είναι να αναφέρουμε ότι η σόγια που ειναι φυτικό τρόφιμο αποτελεί εξαίρεση καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Πρέπει να τρώω μόνο ζωικές πρωτεϊνες;

Στη διατροφή του ανθρώπου καλό είναι να υπάρχει ποικιλία. Αν κάποιος όμως επιλέγει να μην καταναλώνει ζωικά προϊόντα μπορεί άνετα να καλύψει τις ανάγκες του με το σωστό συνδυασμό φυτικών. Οι χορτοφάγοι μπορούν να επιλέξουν τη σόγια και τα παράγωγά της, όπως το τοφού ή κάποια δημητριακά πρωινού για να καλύψουν πιο εύκολα τις ανάγκες τους.

Δυστυχώς τα ζωικά τρόφιμα έχουν ενοχοποιηθεί για αυξημένο καρδιακό κίνδυνο και για κάποιες μορφές καρκίνου καθώς δεν περιέχουν μόνο πρωτεϊνες αλλά και κορεσμένο λίπος. Τα φυτικά τρόφιμα φαίνεται να υπερτερούν στο σημείο αυτό καθώς περιέχουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που όχι απλώς δε βλάπτουν την υγεία αλλά τη διασφαλίζουν.

Σε ένα πρόγραμμα διατροφής είναι πάντα θεμιτό να υπάρχει ποικιλία τροφίμων. Κάποιες μερίδες ατόμων επιλέγουν να αποκλείσουν κάποια τρόφιμα από τη διατροφή τους και ακόμα η φύση μας δίνει λύσεις. Οι άνθρωποι με μικτή διατροφή πρέπει να ισοροπήσουν μεταξύ ζωικών και φυτικών τροφίμων για την προαγωγή της υγείας τους.

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος