Διατροφή

Τι κερδίζετε επιλέγοντας light;

25 Ιουλίου 2016
16338 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
gynaika pou aleifei feta pswmiou me margarinh

Είμαι σίγουρη ότι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς ακούγοντας “light” είναι ότι το συγκεκριμένο τρόφιμο έχει λίγες θερμίδες! Η σωστή ερμηνεία του όρου είναι «ελαφρύτερο από..», άρα στην πραγματικότητα υποδεικνύει ότι το τρόφιμο αυτό έχει μικρότερη ποσότητα από ένα συστατικό σε σύγκριση, συνήθως, με ένα άλλο της ίδιας κατηγορίας. Στόχος είναι να κερδίζετε... ένα θρεπτικότερο τρόφιμο.

Τα θρεπτικά συστατικά που συνήθως έχουν αφαιρεθεί από τα τρόφιμα που είναι light είναι τα λιπαρά και δει, κορεσμένα λιπαρά, η ζάχαρη, το νάτριο! Όπως βλέπετε, δεν αναφέρθηκα μέχρι στιγμής σε θερμίδες, αλλά ήρθε η ώρα: οι μειωμένες θερμίδες που ενδεχομένως να έχει ένα light τρόφιμο είναι σαν αποτέλεσμα της μείωσης των θερμιδογόνων συστατικών του (ζάχαρης, λιπαρών). Προσοχή όμως, μερικές φορές όταν αφαιρείτε ένα συστατικό, μπορεί να αναπληρώνεται με ένα άλλο και οι θερμίδες τελικά να μην αλλάζουν! Σκοπός του light τροφίμου, δεν είναι τόσο οι θερμίδες.

Κερδίζετε υγεία

Το βασικότερο στοιχείο που κερδίζετε επιλέγοντας light είναι η υγεία αφού τα συστατικά που προανέφερα, σε μεγάλες ποσότητες γίνονται επιβαρυντικά. Τα κορεσμένα λιπαρά που υπάρχουν σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες χρόνιες παθήσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής όπως η άνοια. Παρόμοια ευρήματα υπάρχουν για την ζάχαρη αλλά και το νάτριο.

Χάνετε βάρος;

Αν και όπως είπαμε, τα light τρόφιμα δεν έχουν σαν στόχο τις θερμίδες, εντούτοις, τις περισσότερες φορές αυτό είναι πραγματικότητα! Πολλοί επίσης, συγχέουν στο μυαλό τους ότι ένα τρόφιμο που έχει την ένδειξη light, “δεν έχει θερμίδες” – δεν είναι έτσι! Αν καταναλώνατε την light εκδοχή ενός τροφίμου αντί για την πλήρη, επωφελείστε με ένα μικρό ενεργειακό έλλειμμα που δυνητικά ίσως μειώσει το βάρος σας ελαφρά σε βάθος χρόνου και ανάλογα και άλλους παράγοντες διατροφής και φυσικής δραστηριότητας! Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει είναι ότι αναπληρώνετε τις θερμίδες αυτές από άλλα τρόφιμα ή καταναλώνοντας παραπάνω ποσότητα. Θα πρότεινα για την διαχείριση του βάρους σας να κάνετε μια συντονισμένη προσπάθεια για μετριασμό της μερίδας και με ισορροπημένες επιλογές αντί να εναποθέσετε τις ελπίδες σας στο light τρόφιμο.

Μην ξεχνάτε ότι, μπορείτε να τρώτε ελαφριά μαγειρεύοντας επίσης με αυτό το τρόπο! Για παράδειγμα, αποφύγετε το τηγάνισμα που δημιουργεί τρανς λιπαρά και ζημιώνει την υγεία σας και προτιμήστε light μαργαρίνη που έχει καλά λιπαρά αντί για αγελαδινό βούτυρο στο κέικ σας. Για περισσότερες ιδέες αλλά και να υιοθετήσετε πραγματικά έναν light τρόπο διατροφής, κάντε το quiz που ακολουθεί!

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Nguyen DM and El-Serag HB, The Epidemiology of Obesity Gastroenterol Clin North Am. 2010 Mar; 39(1): 1–7.

Κανονισμός Ευρωπαϊκής Ένωσης 1047/2012, Τρόφιμα, διατροφικοί ισχυρισμοί, διαθέσιμο http://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/nutrition_claims/index_en.htm

Ειρήνη Κύρα
Ειρήνη Κύρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Eιρήνη Κύρα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην παχυσαρκία και στη διαχείριση του βάρους. Τον περισσότερο επαγγελματικό της χρόνο καταλαμβάνουν οι διαιτολογικές της συνεδρίες στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Νέο Κόσμο, βοηθώντας εξατομικευμένα κάποιον να βελτιώσει τη διατροφή και το βάρος του.