Διατροφή

Υπάρχουν εθιστικά τρόφιμα;

29 Ιουνίου 2016
18693 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Υπάρχουν εθιστικά τρόφιμα;

Το επεισόδιο αυτό ήταν η αφιερωμένο στις τροφές που προκαλούν πιθανά “εθισμό” και στους λόγους όπου τελικά η παραπανίσια λήψη τροφής, εκείνη που κι εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι είναι υπερβολική και εν πάση περιπτώσει δεν εξυπηρετεί καμιά ανάγκη επιβίωσης, φαίνεται ότι σαν συμπεριφορά μοιράζεται κάποια από τα στοιχεία της εξάρτησης από ουσίες και κυρίως την έντονη αναζήτηση και επιθυμία για τη λήψη τροφής και την εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία για την άσκηση αυτοελέγχου στη λήψη της.

Κοινά χαρασκτηριστικά εθιστικών τροφίμων

Η ανάγκη μας για κατανάλωση λιπαρών, αμύλου, ζάχαρης και αλατιού είνα η βασική αιτία μέσω της οποίας επιλέγουμε πιο συχνά ή εθιζόμαστε σε ένα τρόφιμο. Όμως πέρα από τους γευστικούς λόγους γι αυτή την επιλογή πολλές φορές η διαχείριση αυτή εξαρτάται και απο το συναισθηματικό προφίλ του κάθε ατόμου μέσω του οποίου οδηγείται σε αυτή την επιλογή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και η καλεσμένη ψυχολόγος Διατροφικών διατραχών Μαρία Χριστοδουλάκη.

Γιατί μια τροφή μπορεί να γίνει εθιστική;

Η ευρεία κατανάλωση φαγητών πλούσιων στα προαναφερθέντα συστατικά συνοδεύεται από τη διέγερση του κυκλώματος ανταμοιβής, το οποίο σχετίζεται με όλες τις βασικές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού που ωθούν να επαναλαμβάνουμε τις συνήθειες που μας προκαλούν ευχαρίστηση. Αυτό δεν συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους – ακριβώς όπως όλοι οι άνθρωποι δεν εθίζονται και σε ουσίες – και έχει κατά πολύ να κάνει με την προσωπικότητα του ατόμου, το περιβάλλον του καθώς και το πώς έχει μάθει από την παιδική του ηλικία (μνήμη – μάθηση). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όταν τρώμε πίτσα ή σοκολάτα και πατατάκια, εθίζουμε τον οργανισμό μας σε αυτές τις τροφές, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να σταματήσουμε την κατανάλωση. Αν αναλογιστούμε ότι τέτοια τρόφιμα έχουν περιεκτικότητα σε αλάτι και λίπη πολύ υψηλότερη του επιτρεπτού, τότε οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μας ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα αρνητικές: Παχυσαρκία, διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνου, υψηλή πίεση κ.ά.

Ποια είναι τα εθιστικά τρόφιμα;

Τα 9 πιο εθιστικά φαγητά με βάση τα θρεπτικά συστατικά αλλά και τα χαρακτηριστικά γεύσης και πρόσληψης με βαση έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν είναι:

  • Η πίτσα
  • Η σοκολάτα
  • Τα πατάτακια
  • Τα μπισκότα
  • Το παγωτό
  • Οι τηγανητές πατάτες
  • Το cheeseburger
  • Τα αναψυκτικά
  • Τυρί-Μπέικον

Πως μπορούμε να αποφύγουμε την εξάρτηση από εθιστικές τροφές;

Όσο λιγότερο καταναλώνουμε τις τροφές στις οποίες είμαστε ευάλωτοι τόσο λιγότερο τις αποζητούμε. Παράλληλα, οι σωστές επιλογές τροφίμων και οι σωστοί συνδυασμοί μας βοηθούν στη διαχείριση και αποφυγή των εθιστικών τροφών. Έτσι για παράδειγμα το γιαούρτι, ο συνδυασμός κρέατος με ρύζι ή κάποιο άλλο αμυλούχο τρόφιμο και οι σαλάτες μπορούν να δώσουν σε επίπεδο κορεσμού ένα αξιόλογο αποτέλεσμα για αυτή μας της συμπεριφορά. Τέλος η αργή κατανάλωση του όποιου εθιστικού τροφιμου, η απόσπαση της προσοχής κατά την πρόσληψη και ο συνδυασνός αυτός της συνήθειας με άλλη που προκαλέι εξίσου ευεξία μπορεί να είναι μια καλή λύση για να καταφέρουμε να έχουμε πιο γρήγορο κορεσμό.

Καλή επιτυχία στην προσπάθεια διαχείρισης!

Ειρήνη Μπαμπαρούτση
Ειρήνη Μπαμπαρούτση PhD Κλινική Διαιτολόγος, Αθλητική Διατροφολόγος

Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση είναι Κλινική Διαιτολόγος και Αθλητική Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Είναι κάτοχος Διδακτορικού τίτλου στο τομέα της «Διατροφής & Άσκησης» και επιστημονική υπεύθυνη του διαιτολογικού γραφείου «Θερμίδα».