Διατροφή

Τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα ψυγείο

της Ματίνας Στράτη
21 Οκτωβρίου 2013
17112 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
Τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα ψυγείο

Βιταμίνες για... στίψιμο!

Φρέσκα πορτοκάλια πρέπει να υπάρχουν πάντα στο ψυγείο μας, ώστε να μπορούμε να φτιάξουμε γρήγορα ένα φυσικό χυμό ή ακόμη καλύτερα να τα καταναλώσουμε ωμά. Όπως γνωρίζουμε πλέον όλοι τα πορτοκάλια είναι πλούσια στην πολύτιμη βιταμίνη C. Η βιταμίνη C, ή αλλιώς ασκορβικό οξύ, έχει βρεθεί ότι έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ικανότητες. Έχει δηλαδή τη δυνατότητα να παρεμποδίζει την αρνητική δράση των ελευθέρων ριζών που παράγονται στον οργανισμό μας κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού κυτταρικού μεταβολισμού. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ουσίες που προκαλούν βλάβες σε κύτταρα του οργανισμού μας και μπορούν να οδηγήσουν σε εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων όπως η αρτηριοσκλήρυνση, διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και κάποιες μορφές καρκίνου. Όμως, η βιταμίνη C είναι σημαντική και για την υγεία του δέρματος, καθώς συμμετέχει στη σύνθεση του κολλαγόνου του δέρματος, ενώ αυξάνει και την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, που υπάρχει στα φυτικά τρόφιμα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Arne Astrup. Calcium for prevention of weight gain, cardiovascular disease, and cancer. Am J Clin Nutr 2011;94:1159-60.

Niki E. Action of ascorbic acid as a scavenger of active and stable oxygen radicals. Am J Clin Nutr 1991;54:1119S-24S.

Perdigon G , de Moreno de LeBlanc A, Valdez J, Rachid M. Role of yoghurt in the prevention of colon cancer. Eur J Clin Nutr 2002 Aug;56 Suppl 3:S65-8.

De Moreno de LeBlanc A, and Perdigon G . The application of probiotic fermented milks in cancer and intestinal inflammation. Proceedings of the Nutrition Society [Internet]2010 Aug;69(3):421-8. Epub 2010 Jun 16. Available from: http://journals.cambridge.org/abstract_S002966511000159X

Pufulete M. Intake of dairy products and risk of colorectal neoplasia. Nutrition Research Reviews [Internet] 2008 Jun;21(1):56-67. Available from: http://journals.cambridge.org/abstract_S0954422408035920

De Moreno de LeBlanc A, Matar C, Perdigón G. The application of probiotics in cancer. Br J Nutr. 2007 Oct;98 Suppl 1:S105-10. Review.

Adolfsson O, Meydani SN, Russell RM.Yogurt and gut function. Am J Clin Nutr. 2004 Aug;80(2):245-56. Review.

Leah G. Gillingham, Sydney Harris-Janz and Peter J. H. Jones. Dietary monounsaturated fatty acids are protective against metabolic syndrome and cardiovascular disease risk factors. Lipids 2011 Mar;46(3):209-28. Epub 2011 Feb 10.

Mozaffarian D., WU JH. J Am Coll Cardiol. 2011 Nov 8;58(20):2047-67.

Simopoulos AP. The Mediterranean diets: What is so special about the diet of Greece? The scientific evidence. J Nutr. 2001 Nov;131(11 Suppl):3065S-73S.

Corsetto PA, Montorfano G, Zava S, Jovenitti IE, Cremona A, Berra B, Rizzo AM. Effects of n-3 PUFAs on breast cancer cells through their incorporation in plasma membrane. Lipids Health Dis. 2011 May 12;10:73.

Natalie D. Riediger, Rgia A. Othman, Miyoung Suh, Mohammed H. Moghadasian. A Systemic Review of the Roles of n-3next term Fatty Acids in Health and Disease. Journal of the American Dietetic Association.2009 Apr;109(4):668-679.

Cheril L. Rock, Robert A. Jacob, Phyllis E. Bowen. Update on the Biological Characteristics of the Antioxidant Micronutrients: Vitamin C,Vitamin E, and the Carotenoids. Journal of the American Dietetic Association, 1996 Jul;96(7):693-702.

Report of the Dietary Guidelines Advisory Committee on the Dietary Guidelines for Americans, 2010.

Part D, Section 6: Sodium, Potassium, and Water. USDA Press Release [Internet]. 2010 Jun 15:1. Available from: http://www.cnpp.usda.gov/dgas2010-dgacreport.htmDuester KC.

Avocado Fruit is a Rich Source of Beta-Sitosterol. Journal of the American Dietetic Association. 2001 Apr;101(4):404-405.

Fernandez ML. Effects of eggs on plasma lipoproteins in healthy populations. Food Funct. 2010 Nov;1(2):156-60. Epub 2010 Oct 19.

Mc Namara DJ. The impact of egg limitations on coronary heart disease risk: do the numbers add up? J Am Coll Nutr. 2000 Oct;19(5 Suppl):540S-548S.

Basu A, Penugonda K.Pomegranate juice: a heart-healthy fruit juice. Nutr Rev. 2009 Jan;67(1):49-56.

Hong MY, Seeram NP, Heber D. Pomegranate polyphenols down-regulate expression of androgen-synthesizing genes in human prostate cancer cells overexpressing the androgen receptor. J Nutr Biochem. 2008 Dec;19(12):848-55. Epub 2008 May 13.

Ματίνα Στράτη
Ματίνα Στράτη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος