Διατροφή

Πού κρύβονται τα λιπαρά; Αποκαλύψτε τα!

της Δήμητρας Γιαννακούλια
06 Απριλίου 2011
13899 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
piato me erwtimatiko apo ketchup

Ήξερες οτι η αγαπημένη σου γραβιέρα περιέχει 30% λιπαρά;

Είναι γεγονός πως υπάρχουν τρόφιμα, τα οποία καταναλώνουμε αρκετά συχνά και δύσκολα θα σκεφτόταν κανείς οτι κρύβουν αρκετές ποσότητες λίπους. Αρκεί να σκεφτείτε πως μεγάλες ποσότητες λιπαρών μπορεί να κρύβονται ακόμη και σε τρόφιμα με το χαρακτηρισμό «light». Βέβαια, πέραν από την ποσότητα των λιπαρών που περιέχει κάθε τρόφιμο είναι βασικό να αξιολογείται επίσης το είδος και η ποιότητα αυτών.

Γιατί να προσέξω το είδος των λιπαρών;

Όπως είδη έχετε διαβάσει, υπάρχουν τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά που περιλαμβάνουν τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και τα «κακά» λιπαρά τα οποία περιλαμβάνουν τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά.

Από άποψη θερμίδων είτε μιλάμε για «καλά» λιπαρά είτε για «κακά» λιπαρά όλα αποδίδουν τις ίδιες θερμίδες! Δηλαδή, 9kcal/γραμμάριο. Ωστόσο, αυτό που έχει τεράστια διαφορά είναι ο λειτουργικός τους ρόλος στο σώμα και οι επιδράσεις τους στην υγεία! Είναι ευρέως γνωστό πως τα καλά λιπαρά δρουν ευεργετικά στον οργανισμό ενώ αντίθετα τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς και όχι μόνο.

Αν λοιπόν θέλετε να ελέγξετε τα λιπαρά που καταναλώνετε ώστε να βελτιώσετε το βάρος και κυρίως την υγεία σας πρέπει να ανακαλύψετε τις κρυφές πηγές λίπους.

Πώς να αναγνωρίσω τα λιπαρά στη διατροφή μου;

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ελέγξετε την ποιότητα και την ποσότητα των λιπαρών που λαμβάνετε καθημερινά είναι ο προσεκτικός έλεγχος της διατροφικής ετικέτας του κάθε τροφίμου. Ελέγξτε την ποσότητα των λιπαρών και κυρίως την περιεκτικότητα σε κορεσμένα και trans λιπαρά.

Επιπλέον το quiz που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να πάρετε περισσότερες απαντήσεις στην ερώτηση αυτή και να ελέγξετε ταυτόχρονα τις γνώσεις σας σχετικά με τα λιπαρά στη διατροφή. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απαντήσετε τις παρακάτω ερωτήσεις και να ανακαλύψετε ποια τρόφιμα τα οποία θεωρούνται «υγιεινά» κρύβουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών κακής ποιότητας.

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Zhang Q, Saleh AS, Chen J, Shen Q, " Chemical alterations taken place during deep-fat frying based on certain reaction products: a review" , Chem Phys Lipids. 2012 Sep;165(6):662-81. doi: 10.1016/j.chemphyslip.2012.07.002. Epub 2012 Jul 16.

Allouche Y, Jiménez A, Gaforio JJ, Uceda M, Beltrán G., How heating affects extra virgin olive oil quality indexes and chemical composition., J Agric Food Chem. 2007 Nov 14;55(23):9646-54. Epub 2007 Oct 13

Δήμητρα Γιαννακούλια
Δήμητρα Γιαννακούλια Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος