Διατροφή

Πώς θα πλύνω σωστά τα λαχανικά μου;

της Πηνελόπης Δουβόγιαννη
21 Μαρτίου 2016
43995 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
skitso me andra pou plenei laxanika se kouzina

Τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε ωμά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο γιατί διαφορετικά τρώγοντας τα μπορεί να καταναλώσουμε μαζί και επικίνδυνα βακτήρια αλλά και υπολείμματα χημικών ουσιών.

Μερικά tips για το σωστό πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών

  • Πριν πλύνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά πλένουμε πάντα καλά τα χέρια μας, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και χλιαρό νερό. Πλένουμε καλά όλη την επιφάνεια των χεριών μας, ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια.
  • Πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με άφθονο τρεχούμενο νερό, ακόμα και τα φρούτα που δεν τρώμε την φλούδα τους, γιατί όταν τα κόψουμε μπορεί να μεταφερθούν με το μαχαίρι χημικές ουσίες ή μικροοργανισμοί από την εξωτερική επιφάνεια στο εσωτερικό του φρούτου.
  • Δεν χρησιμοποιούμε σαπούνι για να πλύνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά γιατί μπορεί να απορροφηθεί από τους πόρους που υπάρχουν στην φλούδα των φρούτων ή να μείνουν υπολείμματα σαπουνιού πάνω στα λαχανικά τα οποία δεν πρέπει να καταναλώσουμε.
  • Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι και το λάχανο, πριν τα πλύνουμε αφαιρούμε τα εξωτερικά τους φύλλα και όσα φύλλα φαίνονται χαλασμένα και τα πλένουμε σχολαστικά με άφθονο τρεχούμενο νερό.
  • Είναι καλύτερο να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά αμέσως πριν τα φάμε ή πριν τα μαγειρέψουμε ή αν θέλουμε να τα αποθηκεύσουμε πλυμένα τα στεγνώνουμε καλά με μία καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε το παρακάτω video.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Γενικό Χημείο του Κράτους, Εργαστήριο Μικροβιολογικού Ελέγχου Τροφίμων

European Food Safety Authority

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Μεσογειακό Κέντρο Καταπολέμησης Ζωοανθρωπονόσων

Πηνελόπη Δουβόγιαννη
Πηνελόπη Δουβόγιαννη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.