Διατροφή

Οκτώ «ένοχες» απολαύσεις στο ψυγείο μας

25 Μαΐου 2016
16692 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
Οκτώ «ένοχες» απολαύσεις στο ψυγείο μας

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μαγιονέζα: Νόστιμη, αλλά παχυντική

Αποτελεί το τρόφιμο που το μισούν ή το αγαπούν για την γεύση του. Το βρίσκουμε στο ράφι του ψυγείου και η προσθήκη της σε κάθε γεύμα αυξάνει κατά πολύ τις θερμίδες. Συγκεκριμένα, μια κουταλιά της σούπας περιέχει 100 θερμίδες και μετατρέπει ένα τυπικό σάντουιτς σε μια βόμβα θερμίδων.

Εναλλακτική πρόταση

Η μουστάρδα, η οποία προκύπτει από τη σύνθλιψη ή άλεση σπόρων μουστάρδας και την ανάμειξή τους με νερό, ξύδι, αρωματικές ύλες και καρυκεύματα. Τα 5 gr μουστάρδας αποδίδουν μόλις 5 θερμίδες. Εάν ποθείτε μια πιο κρεμώδη υφή με πιο πλούσια γεύση, χρησιμοποιήστε σάλτσα πέστο, η οποία έχει λιγότερες θερμίδες από την μαγιονέζα. Μία κουταλιά της σούπας έχει 80 θερμίδες και το λίπος της προέρχεται κατά κύριο λόγο από το ελαιόλαδο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ζέρβας Ν., Ντορζή Ν. Από το Ράφι στο Καρότσι, Οδηγός διατροφής στο supermarket. Λευκωσία: Mednutrition Wellness; 2012

Doris S. M. Chan,Rosa Lau,Dagfinn Aune,Rui Vieira,Darren C. Greenwood, Ellen Kampman, Teresa Norat, Red and Processed Meat and Colorectal Cancer Incidence: Meta-Analysis of Prospective Studies, Open Access Journal, June 6, 2011

Νίκος Ζέρβας
Νίκος Ζέρβας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Νικόλαος Ζέρβας είναι Διατολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στην τεχνολογία ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας. Συγγραφέας του βιβλίου "Από το ράφι στο καρότσι - Οδηγός διατροφής στο supermarket!" των εκδόσεων medNutrition. Παρέχει τις διαιτολογικές υπηρεσίες του, στο γραφείο του στο Κιάτο Κορινθίας.

Ο απώτερος στόχος του δεν είναι μόνο η μείωση βάρους και η βελτίωση των δεικτών υγείας του διαιτώμενου αλλά η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς του μέσω των  παρεχόμενων  διαιτολογικών υπηρέσιων είτε δια ζώσης στο  ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στο Κιάτο Κορινθίας είτε εξ αποστάσεως (μέσω viber, Skype, video κλήση)  σε όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.