Διατροφή

Light προϊόντα: Μια διατροφική συνήθεια

18 Ιανουαρίου 2016
23766 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Light προϊόντα: Μια διατροφική συνήθεια

Photo source: www.shutterstock.com

Στην εκπομπή On ΕΡΤ της Δημόσιας Τηλεόρασης συζητήσαμε σρις 8-1-2016 για τα προϊόντα light στη διατροφή μας. Ανέφερα ότι τα προϊόντα αυτά αποτελούν μία διατροφική συνήθεια του σύγχρονου κόσμου τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια. Δεδομένου ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να τα βάλουν στο τραπέζι τους προκειμένου να χάσουν βάρος, να κάνουν δίαιτα, να γλιτώσουν το λίπος και τη ζάχαρη κάναμε σαφές τι είναι αυτά τα προϊόντα, τι χαρακτηριστικά έχουν και να τελικά βοηθούν ή όχι τον καταναλωτή.

Τι είναι τα light προϊόντα;

Στα πλαίσια της εκπομπής ανέφερα ότι «light» είναι το προϊόν (τρόφιμο ή ποτό) που έχει χαμηλότερο ποσοστό σε θερμίδες, λίπος ή ζάχαρη από εκείνο που δεν είναι «light» και ότι δε ισχύει πάντα πως το light προϊόν δεν έχει καθόλου θερμίδες, ζάχαρη ή λίπος, αλλά ότι συνήθως περιέχουν μικρότερο ποσοστό και συνήθως γύρω στα 30%-40% χαμηλότερο από τα υπόλοιπα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Επίσης έκανα σαφές ότι η μόνη περίπτωση που το «light» έχει πιο... συγκεκριμένη σημασία είναι στο ζελέ light το οποίο δεν έχει καθόλου ζάχαρη, καθώς και στα αναψυκτικά light που δεν εμπεριέχουν καθόλου θερμίδες.

Τι μας προσφέρουν;

Όσο αφορά τη θετική ή μη επίδρασή τους στον οργανισμό αποσαφηνίσαμε ότι καταναλώνοντάς τα γλιτώνουμε θερμίδες, λαμβάνουμε λιγότερο λίπος (ακόμα πιο σημαντικό στην περίπτωση του κορεσμένου λίπους), που σημαίνει καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, ενώ λαμβάνουμε κάτι πιο ελαφρύ που δεν επιβαρύνει τον οργανισμό και μου μας βοηθά αν κάνουμε δίαιτα. Στην περίπτωση δε των αναψυκτικών light γλιτώνουμε κατευθείαν 160 θερμίδες από την πρόσληψη ζάχαρης.

Είναι ασφαλής η κατανάλωσή τους;

Για τις γλυκαντικές ύλες ξεκαθάρισα για ακόμα μια φορά ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι τα light προϊόντα δημιουργούν συγκεκριμένα προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο, επειδή δε γνωρίζουμε ακόμη τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η μακροχρόνια χρήση τους καλό θα είναι να είμαστε επιφυλακτικοί και να μην κάνουμε κατάχρηση.

Ο σκεπτικισμός απέναντι στα light προϊόντα έχει ουσιαστικά να κάνει καταρχάς με το ότι οφείλουμε να είμαστε σίγουροι ότι γλιτώνουμε κάποια επιβαρυντικά στοιχεία και, κατά δεύτερον, με το ότι δεν πρέπει να τα υπερκαταναλώνουμε (καθώς θα έχουμε αντίθετα διατροφικά αποτελέσματα). Για το θέμα αυτό διευκρίνισα πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση ενός light γαλακτοκομικού προϊόντος (γάλα – γιαούρτι) μιας και ουσιαστικά στην περίπτωση αυτή απομακρύνεται το ζωικό λίπος και η χρόνια κατανάλωση δεν σχετίζεται με κανένα κακό για την υγεία.

Ποια η θρεπτική τους αξία;

Για τη θρεπτική τους αξία ανέφερα ότι τα light προϊόντα φαίνεται πως στην πλειοψηφία τους παρέχουν τα ίδια συστατικά με τα υπόλοιπα προϊόντα και ότι δε στερούμαστε κάτι με την κατανάλωσή τους αφού στις περισσότερες περιπτώσεις συναντούμε την ίδια περιεκτικότητα στα θρεπτικά στοιχεία, αν και υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου σε light προϊόν μπορεί να έχουν αντικατασταθεί συστατικά με χημικές ουσίες, γι' αυτό και καλό θα ήταν πάντα να ελέγχονται οι ετικέτες που αναγράφουν τα συστατικά.

Η ευθύνη του καταναλωτή

Τέλος, έδωσα βάρος στην ευθύνη και του καταναλωτή αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία, ό,τι αναγράφεται ως «light» είναι προϊόν που έχει λιγότερες θερμίδες ή λίπος ή ζάχαρη και ως εκ τούτου μπορούμε να το εμπιστευτούμε αλλά καλό θα ήταν να είμαστε επιφυλακτικοί και να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και να επιλέγουμε με σύνεση αυτά που επιθυμούμε να καταναλώσουμε.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε όλο το χρονικό του θέματος "Light προϊόντα" 

Χάρης Δημοσθενόπουλος
Χάρης Δημοσθενόπουλος Κλινικός Διαιτολόγος & Βιολόγος, M.Med.Sci. S.R.D.

O Xάρης Δημοσθενόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές (PostGraduate Diploma-MMedSci) και υποψήφιος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγγραφέας του βιβλίου "Διατροφή στο Διαβήτη - Μια «γλυκιά»... συνήθεια" των εκδόσεων medNutrition.