Διατροφή

Διατροφοκαλλυντικά - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

της Κωνσταντίνας Υφαντή
11 Δεκεμβρίου 2015
16179 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Διατροφοκαλλυντικά - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Photo source: www.shutterstock.com

Το δέρμα είναι το πιο εκτεταμένο και βαρύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Ενεργεί ως φραγμός μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η εμφάνισή του επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων γενετικών, περιβαλλοντικών τοξινών, ορμονικών αλλαγών και μεταβολικών διεργασιών. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών οδηγεί σε σωρευτικές αλλαγές της δομής, της λειτουργίας και της εμφάνισης του δέρματος. Βασικά, ο τρόπος ζωής μπορεί να επιταχύνει ή να καθυστερήσει το πόσο καλά γερνάει το σώμα (συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος).

Από μελέτες έχει φανεί ότι οι γυναίκες (αλλά και οι άνδρες) σήμερα διαθέτουν περισσότερο χρόνο στην περιποίησή τους, ώστε να μειώσουν τα ορατά σημάδια της γήρανσης. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία καταναλωτές είναι ιδιαίτερα ανοικτοί στην πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής για να εξαφαλίσουν υγεία, αλλά και στην επένδυση σε πολυτελή προϊόντα φροντίδας του δέρματος, που ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις της γήρανσης.

Μέχρι χθες, η φροντίδα του δέρματος ήταν επικεντρωμένη κυρίως σε προϊόντα φορτωμένα με χημικά ή σε επεμβατικές διαδικασίες. Σήμερα ωστόσο υπάρχει μια πιο φυσική, προσέγγιση της αντιγήρανσης. Λόγω αυτής της μετάβασης, έχουν κάνει την εμφάνισή τους όροι όπως τρόφιμα ομορφιάς, φαρμακευτικά καλλυντικά και διατροφοκαλλυντικά, οι οποίοι αναφέρονται σε προϊόντα που λαμβάνονται από το στόμα με τη μορφή τροφίμων, συμπληρωμάτων ή ποτών. Αν και πολλοί είναι επιφυλακτικοί και είδαν τη θεωρία των διατροφοκαλλυντικών περισσότερο ως ένα τέχνασμα του μάρκετινγκ, η προώθηση των τεχνολογιών παραγωγής και τα αυξανόμενα κλινικά δεδομένα έχουν δημιουργήσει στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους.

Το 2001, οι Boelsma και συν. επανεξέτασαν τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων καροτενοειδών και λιπαρών οξέων στη βελτίωση της κατάστασης του δέρματος και την πρόληψη δερματικών ασθενειών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι διατροφικοί παράγοντες έχουν πιθανές ευεργετικές δράσεις στο δέρμα. Το λυκοπένιο έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών μελετών που διερεύνησαν την προστατευτική του δράση από την υπεριώδη ακτινοβολία. Σε μια μελέτη των Fazekas et al. το 2003, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τοπική εφαρμογή του λυκοπένιου ασκεί προστατευτική δράση έναντι της οξείας, επαγόμενης από τη UVB φωτογήρανσης.

Υπάρχουν πολλοί τοπικοί και από του στόματος παράγοντες που μελετώνται για την καταπολέμηση των σημαδιών της γήρανσης. Οι πιο υποσχόμενοι περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά και αντι-φλεγμονώδεις παράγοντες που εμπλέκονται στην προστασία από τον ήλιο. Τέτοιοι είναι οι βιταμίνες Α, C, E, και Κ, η κουρκουμίνη, το πράσινο τσάι, το ρόδι, και η σόγια.

Δυστυχώς, ενώ ορισμένα προϊόντα φαίνεται να έχουν αξιόπιστα αποτελέσματα, άλλοι μπορεί απλά να λανσάρονται στην αγορά πολύ δυνατά χωρίς να έχουν τα αποτελέσματα που υπόσχονται. Ο FDA δεν επιβεβαιώνει ότι ένα προϊόν είναι αποτελεσματικό, μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις μόνο για το ότι είναι ασφαλές για χρήση - τοπικά ή από το στόμα. Και μπορεί για τους διαιτολόγους να είναι εύκολο να ξεχωρίσουν ποιο προϊόν είναι αποτελεσματικό και ποιο όχι, κάτι τέτοιο δεν ισχύει όμως και για τους απλούς καταναλωτές. Καλό είναι λοιπόν να είναι επιφυλακτικοί στην πληθώρα των προϊόντων που βρίσκουν στα ράφια και να ζητούν τη βοήθεια και την καθοδήγηση των ειδικών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Esther Boelsma, Henk FJ Hendriks, and Len Roza. Nutritional skin care: health effects of micronutrients and fatty acids. Am J Clin Nutr 2001;73:853-64

Nathalie Piccardi and Patricia Manissier. Nutrition and nutritional supplementation Impact on skin health and beauty. Dermato-Endocrinology 1:5, 271-274; September/October, 2009; © 2009 Landes Bioscience

Today's dietitian. The magazine for nutrition professionals. Sharon Palmer, RD. Beauty From Within: Natural Approaches to Nourishing Skin. http://www.todaysdietitian.com/newarchives/tdmarch2008pg50.shtml

Κωνσταντίνα Υφαντή
Κωνσταντίνα Υφαντή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.